ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα social media καλούν σε λιντσάρισμα της μάνας – Τί λένε οι Αρχές

Στα χέρια των αρχών το τάμπλετ της μικρής Τζωρτζίνας (video)

Αδιανόητα σχόλια αναγράφονται στα social media όσον αφορά στους γονείς που έχασαν τα τρία παιδιά τους μέσα σε δυόμισι χρόνια. Μια γυναίκα μάλιστα τους απειλεί άμεσα και καλεί κόσμο να λιντσάρουν τη μάνα, επειδή κατά τη γνώμη της «αυτή σκότωσε τα παιδιά της». Η  περίπτωση να χάνονται τρία μικρά παιδιά της ίδιας οικογένειας από ασαφή αίτια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απασχολεί την εισαγγελία, τους ιατροδικαστές, τους θεράποντες γιατρούς και, τις τελευταίες δέκα ημέρες, και την Ασφάλεια Αττικής.

Όλα διερευνώνται και λαμβάνονται καταθέσεις από δεκάδες άτομα. Κάποιος γιατρός, έχει δηλώσει «μόνο εξωτερικά αίτια μπορεί να προκάλεσαν το θάνατο του τρίτου παιδιού» και «κανείς μας δεν ήταν μπροστά όταν πέθανε». Αυτό εξελήφθη ως μομφή για την μητέρα, η οποία ήταν όντως μόνη με τα παιδιά την ώρα των συμβάντων στο δωμάτιο του νοσοκομείου ή στο σπίτι.

Σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Pelop.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Κόττας ανέφερε πως εστάλη μήνυμα με παραλήπτες τους γονείς από μία κυρία (το όνομα της οποίας γνωρίζει ο ίδιος) και στο οποίο «καλεί κόσμο να μεταβούν έξω από το σπίτι της οικογένειας να βρουν τη μητέρα και να τη λιντσάρουν»! Η νοοτροπία του όχλου λειτουργεί, παρότι το Εγκληματολογικό της Ασφάλειας Αθηνών έχει ήδη αναλάβει την διερεύνηση αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να παίρνει καταθέσεις από γιατρούς και άλλους μάρτυρες.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων θα κληθούν πρώτοι, καθώς η κατάθεσή τους αναμένεται να φωτίσει πολλές πτυχές της υπόθεσης. Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέας Ηλιάδης και η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα, δήλωσαν πως είναι στη διάθεση των Αρχών, αν τους χρειαστούν. Τόνισαν παράλληλα ότι «δεν είναι δυνατόν σε μία τέτοια υπόθεση να ακούγονται οι απόψεις ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν ως επιστήμονες ή μάρτυρες».

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο παιδί πέθανε στο Παίδων Αθηνών το 2019 μετά από λήψη χημειοθεραπείας για λευχαιμία και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Το δεύτερο πέθανε ένα χρόνο μετά στον ύπνο του και η ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι είχε σπάνια εκ γενετής υποπλασία στο φλεβόκομβο, που δίνει το ηλεκτρικό σήμα στην καρδιά. Το τρίτο έπαθε τον περασμένο Ιανουάριο ανακοπή στο νοσοκομείο παρότι είχε απινιδωτή.

Οι γονείς είχαν ήδη υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθώς τίποτα δεν έδειχνε ηπατική ανεπάρκεια στον αιματολογικό έλεγχο του πρώτου παιδιού που έχασαν και η λευχαιμία που είχε διαγνωσθεί τότε, είχε εκτιμηθεί από τους θεράποντες ως αντιμετωπίσιμη. Σε προχθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν επίσης ότι σε κανένα παιδί δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες ή δηλητήρια ή κάποια άλλη ύποπτη ουσία.

Όσον αφορά στο τρίτο παιδί, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας με σπασμούς από το σπίτι, έμεινε όμως ο εγκέφαλός του χωρίς οξυγόνο για πολλά λεπτά και παρουσίασε εγκεφαλοπάθεια και ημιπαράλυση. Του τοποθετήθηκε απινιδωτής σε αθηναϊκό νοσοκομείο παρότι δεν βρέθηκε καρδιολογικό εύρημα, για να διασφαλισθεί η καρδιακή λειτουργία. Λίγους μήνες μετά, το παιδί έπαθε ανακοπή. Και στα τρία κοριτσάκια έγιναν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.  Αναμένονται από το εξωτερικό τα αποτελέσματα για το τρίτο παιδάκι, στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Διατυπώνονται φόβοι ότι απαντήσεις μπορεί να μην δοθούν ποτέ, καθώς κανένα εύρημα –μέχρι στιγμής– δεν διευκολύνει στη συναγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων καθώς και στον καταλογισμό ευθυνών. Όσο κι αν σοκάρουν οι τρεις απανωτοί θάνατοι παιδιών σε μια οικογένεια, το γεγονός μπορεί να αποτελεί μια σύμπτωση εξαιρετικά σπάνια, αλλά όχι και αδύνατη. Εν τω μεταξύ, ενώ οι ειδικοί αλλά και οι αστυνομικοί διερευνούν και προβληματίζονται, τα ανωνυμα-επώνυμα social media λειτουργούν σαν όχλος.

Ανακοίνωση των αρχών για τα social media

Μετά από παρεμβάσεις εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και της υπεύθυνης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών για τον σάλο που έχει προκληθεί από “διαρροές” της ΕΛΑΣ προς δημοσιογράφους σχετικά με τα αίτια θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα όποια δημοσιεύματα. Σήμερα μάλιστα έγινε γνωστό ότι στα social media έχει βγει και “ετυμηγορία”, καθώς μια γυναίκα καλεί σε λιντσάρισμα της μητέρας των παιδιών!

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Ελληνική Αστυνομία με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό διερευνά την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Διευκρινίζεται ότι όσα αναφέρονται σε ΜΜΕ για την εξέλιξη των ερευνών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες».

Μια ημέρα νωρίτερα είχε κάνει καυστικές δηλώσεις εισαγγελέας της Πάτρας αλλά και η υπεύθυνη ιατροδικαστής της υγειονομικής περιφέρειας, κατηγορώντας όσους δίνουν τροφή σε σενάρια στα social media που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και παραπλανούν την κοινή γνώμη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Πελοπόννησος”, υψηλόβαθμος λειτουργός της τοπικής Δικαιοσύνης σχολίασε δυσμενέστατα όσα διακινούνται, λέγοντας τα εξής:

«Αυτά που γράφονται, πραγματικά, δεν ξέρω ποιος τα διαδίδει. Για εκταφές, συλλήψεις το επόμενο 24ωρο… Αυτά είναι παντελώς αβάσιμα. Επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Ανθρωποκτονιών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ζητήθηκε να σταματήσουν τέτοιου είδους διαρροές προς αστυνομικούς συντάκτες. Ή στην Αστυνομία ή οι δημοσιογράφοι βλέπουν πολύ CSI (σ.σ. αστυνομική αμερικανική σειρά). Απλά πράγματα».

Εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ είχε πει ότι «αυτά τα βγάζουν από μόνοι τους οι δημοσιογράφοι», αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός διαφωνεί: «Η Αστυνομία δίνει τις πληροφορίες. Να μαζευτούν. Δεν τα γεννούν μόνοι τους οι συντάκτες. Τους κάνουν διαρροές. Έχουν εκπροσώπους Τύπου. Αυτοί, στην ΕΛΑΣ, τα έκαναν μούσκεμα, αυτοί να τα μαζέψουν τώρα. Για να μην αρχίσουμε και ψάχνουμε ποιος έχει κάνει διαρροή ψευδών ειδήσεων. Στην πλάτη ανθρώπων θα παίζουμε; Από το να κάνω κουτσομπολιό μέχρι το ασκώ δίωξη η απόσταση είναι τεράστια»!

Συγκεκριμένα για το υποτιθέμενο αίτημα εκταφής, ο ίδιος είπε: «Ποιοι είναι αυτοί οι ξύπνιοι που μιλάνε και ζητούν εκταφές; Έτσι ξεθάβουμε τον κόσμο και μάλιστα παιδιά; Πρέπει να το ζητήσει ο ιατροδικαστής και να υπάρχουν σοβαρά στοιχεία κα σοβαροί λόγοι που το ζητάει. Κι αν συναινέσει η Δικαιοσύνη για να δώσει σχετική παραγγελία. Τι μακάβρια πράγματα είναι αυτά που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Γίνεται μία έρευνα, ό,τι δείξουν τα στοιχεία. Αλλά τώρα προσπαθούμε να μαζέψουμε άλλων τα άπλυτα»!

Αυστηρή ήταν και η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα. Σε γραπτή δήλωσή της η ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης και προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, ζητά να μην τοποθετούνται δημόσια όσοι ιατροδικαστές δεν έχουν ασχοληθεί με την ιατροδικαστική διερεύνηση των συγκεκριμένων περιστατικών, καθώς μόνο σύγχυση προκαλούν. Συγκεκριμένα, απέστειλε ανακοίνωση όπου ανέφερε τα εξής:

«Σχετικά με την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό, τόσο στην οικογένεια που πενθεί, όσο και στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

»Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων – γραμματέων κ.ο.κ – μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης

»Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι