ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη Λάρισα σήμερα η σορός της 19χρονης – Άγνωστα ακόμα τα αίτια θανάτου

Στη Λάρισα σήμερα η σορός της δοκίμου - Άγνωστα τα αίτια του θανάτου, Όλγα Μαύρου

H ναυτική δόκιμος Θάλεια Κορδαμπάλου, που έχασε τη ζωή της μετά από ολιγοήμερο πυρετό στο πρώτο εκπαιδευτικό της ταξίδι, φέρεται να έπαθε τροφική δηλητηρίαση από χάμπουργκερ και μιλκσέικ σε εστιατόριο της Τυνησίας, όπως και μια φίλη της σπουδάστρια, που μάλιστα έφαγε το ίδιο φαγητό με την άτυχη δόκιμο. Όμως, η άλλη 19χρονη δύο μέρες μετά έγινε καλά. Επίσης φέρονται να έπαθαν δηλητηρίαση άλλα 13 άτομα εκείνη την ημέρα, που έφαγαν παρόμοια γεύματα και όχι μόνον δύο, όπως αναφερόταν στην αρχή. Το απόγευμα η σορός της 19χρονης θα μεταφερθεί στη Λάρισα με C-130. 

Και οι νεότερες πληροφορίες δεν είναι ικανές να διαλευκάνουν το μυστήριο με την άτυχη δόκιμο. Απεναντίας, αφού η άλλη κοπέλα που φέρεται να έφαγε και να ήπιε ακριβώς τα ίδια, έγινε γρήγορα καλά, τι συνέβη στην περίπτωση της Θάλειας; Δεκαπέντε παιδιά νόσησαν μόλις γύρισαν από την έξοδο (και το φαγητό) στο λιμάνι Λαγκουλέτ της Τυνησίας, αλλά μόνον εκείνη έχασε τη ζωή της. Ακόμα και οι δύο νεαροί που νοσηλεύθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο με εκείνην, ανάρρωσαν και γύρισαν στην Ελλάδα. Η εκδοχή με τον κορονοϊό ίσως να είναι η βαρύνουσα, γιατί ενώ το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι η κοπέλα νόσησε στις 8 Αυγούστου και είχε αρνητικό τεστ από τις 15 του μήνα, οι Ιταλοί καθυστέρησαν την ιατροδικαστική εξέτασή της “λόγω διαδικασιών κορονοϊού”.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι βρήκαν την άτυχη δόκιμο θετική στον ιό ή απλά καθυστερούν όλες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις τους, λόγω της πανδημίας; Εάν η Θάλεια βρέθηκε φορέας, πάντως, σημαίνει ότι δεν είχε αναρρώσει. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό είχε νοσήσει με ήπια συμπτώματα γύρω στις 8 Αυγούστου και τα τεστ της βγήκαν αρνητικά από τις 15 Αυγούστου, οπότε και ανέλαβε υπηρεσία. Επίσης δεν ξέρουμε πόσοι σπουδαστές κόλλησαν κορονοϊό στο καράβι και αν εκτέθηκαν ίσως σε διαφορετικά στελέχη του ιού ο καθένας και σε άλλα στελέχη όταν βγήκαν στο λιμάνι της Τυνησίας.

Υπάρχουν, πάντως και άλλα ενδεχόμενα πέραν του κορονοϊού: Ίσως το κομμάτι του χάμπουργκερ που μοιράστηκε η Θάλεια να είχε ένα ισχυρό μικρόβιο, που δεν υπήρχε σε μεγάλη ποσότητα στο άλλο μισό τρόφιμο που κατανάλωσε η φίλη της. Ίσως το τρόφιμο δεν έπαιξε κανένα ρόλο και η Θάλεια είχε μολυνθεί από κάτι άλλο. Σε αυτή την περίπτωση η νόσηση της Θάλειας αποτελούσε χρονική σύμπτωση και οφειλόταν σε διαφορετικό παθογόνο.

Η πρώτη ιατροδικαστική

Σήμερα θα γίνει με μεγάλη καθυστέρηση η ιατροδικαστική εξέταση της σορού της, επειδή οι Ιταλοί επικαλούνται τους κανονισμούς για τον κορονοϊό. Όπως και να έχει, οι τοξικολογικές εξετάσεις θα πάρουν εβδομάδες για να απαντήσουν σε ποια ακριβώς μικρόβια, ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς βρέθηκε εκτεθειμένη η άτυχη κοπέλα.

Άλλη μια πληροφορία που αναφέρουν κάποια μέσα ενημέρωσης ως σημαντική, είναι ότι το πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι 157 σπουδαστές, αναχωρώντας από την Τυνησία προχώρησε σε ανεφοδιασμό του πλοίου “Κανάρης”. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει για λίγο την ταχύτητά του και να φτάσει στη Νάπολη με καθυστέρηση μιας ώρας. Όμως από την στιγμή που το κορίτσι νοσούσε επί σχεδόν τρεις-τέσσερεις ημέρες, η μία ώρα δεν μπορεί λογικά να έπαιξε κρίσιμο ρόλο. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την Θάλεια να μπήκε περπατώντας στο νοσοκομείο όταν το “Προμηθεύς” κατέπλευσε στη Νάπολη, κάτι που δείχνει ότι δεν ήταν σε βαριά κατάσταση.

Μέχρι τότε εμφάνιζε πυρετό που υποχωρούσε με αντιπυρετικά. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι παρουσίασε οίδημα στο πόδι και ενδείξεις ουρολοίμωξης όταν έφθασε στο νοσοκομείο. Αυτό δεν έχουμε τρόπο να το διασταυρώσουμε. Δεν ξέρουμε πότε εμφάνισε πρήξιμο στο πόδι και το αιμορραγικό εξάνθημα για το οποίο γίνεται λόγος εξαρχής. Άλλο ένα σύμπτωμα ήταν οι πόνοι στα γόνατα. Ξέρουμε μόνον ότι το κορίτσι εισήχθη σε νοσοκομείο της Νάπολης καταβεβλημένο και ότι μέσα σε λίγες ώρες παρουσίασε τόσο ραγδαία επιδείνωση, οπότε διασωληνώθηκε.

Οι νοσοκομειακές εξετάσεις

Καμία ενημέρωση δεν έχουν ακόμη ούτε οι γονείς για το τι έδειξαν οι εξετάσεις της κοπέλας πριν το θάνατό της. Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις η κοπέλα εισήχθη στο νοσοκομείο, έφυγαν από την Ελλάδα για τη Νάπολη ένας στρατιωτικός λοιμωξιολόγος και μια ειδική νοσηλεύτρια. Όμως δεν ξέρουμε αν έφθασαν προτού το κορίτσι καταλήξει, δεδομένου ότι η άτυχη Θάλεια άντεξε λιγότερο από 24 ώρες στη διασωλήνωση. Πέθανε τα χαράματα της 25ης Αυγούστου. Άγνωστο είναι και πόσο γρήγορα ήταν τα ρεφλέξ του ιταλικού νοσοκομείου όταν εισήχθη εκεί η ασθενής και αν της έκαναν τις δέουσες εξετάσεις αμέσως ή την αντιμετώπισαν ως απλό εμπύρετο περιστατικό.

Εκφράζονται και μομφές για αργά ανακλαστικά όσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό. Αν η Θάλεια παρουσίασε το αιμορραγικό εξάνθημα από τις 19-20 Αυγούστου, δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά την έξοδό της στην Τυνησία, και το πλοίο έφθασε στη Νάπολη στις 23 του μήνα,  σημαίνει ότι όντως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ότι έγινε κακή εκτίμηση. Ίσως θα έπρεπε να είχε κληθεί ιταλικό ελικόπτερο για διακομιδή. Όμως οι περισσότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 22 Αυγούστου είχε μόνον πυρετό, που ήταν μεν παρατεταμένος, αλλά ελεγχόταν με τα αντιπυρετικά. Δεν ξέρουμε αν της δόθηκε αντιβίωση ή άλλο φάρμακο από τον γιατρό του πλοίου.

Όταν ο γιατρός εκτίμησε ότι η κατάστασή της ήταν ανησυχητική, ο πλοίαρχος έβαλε φουλ για τη Νάπολη. Με τι δεδομένα, όμως, άλλαξε γνώμη και έκρινε ότι ήταν πλέον ανησυχητική η κατάσταση για την άτυχη δόκιμη, δεν το ξέρουμε. Το κορίτσι από όσα γνωρίζουμε, πέθανε από σηψαιμία, δηλαδή γενικευμένη λοίμωξη, που προκαλείται όταν το παθογόνο διασπείρεται σε όλο τον οργανισμό και δεν ελέγχεται με καμία αντιβίωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι