ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη Νορβηγία ο 6χρονος – Η “απαγωγή” του “απαχθέντος”

Αναζητείται 6χρονος που τον άρπαξε άνδρας με κουκούλα -Ο Νορβηγός πατέρας;

Στη Νορβηγία βρίσκεται ο 6χρονος που είχε την ατυχία να βρεθεί στη μέση μιας άγριας δικαστικής διαμάχης των γονιών του (Νορβηγού και Ελληνίδας) για την επιμέλειά του. Η δικηγόρος του πατέρα στην Ελλάδα έλαβε σήμερα επιστολή από τον εντολέα της, ότι ο μικρός βρίσκεται μαζί του στη Νορβηγία πλέον, ότι είναι καλά στην υγεία του και ότι «το παιδί είναι ευτυχισμένο μαζί του».

Ακριβώς τα ίδια, με φωτογραφία του παιδιού, έγραφε σε email  και η μητέρα όταν το είχε απαγάγει από τη Νορβηγία για να το φέρει στην Ελλάδα. Έγραφε στον πατέρα, στέλνοντας και φωτογραφία του παιδιού, ότι ζουν ευτυχισμένοι στην Αθήνα και ότι αν θέλει μπορεί να έρθει και εκείνος στην Ελλάδα για να ζήσουν ως οικογένεια. Η μητέρα φέρεται να είναι ακαδημαϊκός και ο πατέρας ζει από μια αναπηρική σύνταξη, μετά από εργατικό ατύχημα που του είχε συμβεί προ ετών. Στα εισοδήματα του πατέρα πάντως προσμετράται και το επίδομα που παίρνουν στη Νορβηγία οι γονείς ανηλίκων αλλά και μια ιδική σύνταξη που λάμβανε ο πατέρας του –παππούς του 6χρονου..

Όπως γράψαμε και χθες η ιστορία αυτή που έχει ουσιαστικά ως θύμα το παιδί, άρχισε όταν μια Ελληνίδα βρέθηκε στη Νορβηγία για σπουδές. Απέκτησε εκεί  πριν από έξι χρόνια ένα γιο, αλλά όταν το παιδί έγινε 2 ετών, το ζευγάρι χώρισε. Εκείνη φέρεται να συνέχισε τις σπουδές της σε άλλη πόλη από το 2018 μέχρι το 2020, όμως τότε φαίνεται ότι ζήτησε την επιμέλεια του παιδιού και άρχισε μια εντονότατη διαμάχη. Κατηγόρησε τον πατέρα ότι κακοποιούσε και εκείνη και το παιδί, κάτι που δεν τεκμηριώθηκε ποτέ δικαστικά.

Εκείνος κατέθεσε ότι όλα ήταν ψέματα για να του αφαιρεθεί η επιμέλεια και να μπορέσει η μητέρα να πάρει το παιδί τους στην Ελλάδα. Εκείνη λέει τώρα ότι οι νορβηγικές αρχές μεροληπτούσαν εναντίον της και δεν εισακούσθηκαν οι καταγγελίες της, ούτε και διερευνήθηκαν. Όπως και να έχει, το παιδί “κατοχυρώθηκε” ως επιμέλεια στον πατέρα.

Στη Νορβηγία

Το φθινόπωρο του 2020 η μητέρα εξέδωσε πλαστό έγγραφο συναίνεσης του πατέρα για έκδοση διαβατηρίου και κατάφερε να πάρει το γιο τους και να έρθει στην Ελλάδα. Ο πατέρας κινήθηκε αμέσως δικαστικά και η μητέρα όχι μόνον καταδικάσθηκε για απαγωγή, αλλά δόθηκε πλέον στον πατέρα η αποκλειστική γονική μέριμνα. Όταν ο πατέρας ζήτησε εν συνεχεία από τα ελληνικά δικαστήρια να εκδώσουν σχετική απόφαση για να πάρει το παιδί στην χώρα του, άκουσε κάτι παράδοξο και άδικο κατά τη γνώμη του.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποδέχθηκε μεν ότι η μητέρα είχε διαπράξει το αδίκημα της “γονικής αρπαγής” και πιθανόν της πλαστογραφίας, αλλά έκρινε ότι θα ήταν επιβλαβές για το παιδί να επιστρέψει στη Νορβηγία μετά από ένα χρόνο (τώρα πλέον δύο χρόνια) παραμονής του στην Ελλάδα. Ο πατέρας άσκησε έφεση και περίμενε πλέον απόφαση από τον Άρειο Πάγο, κάτι που θα απαιτούσε πάνω από δύο χρόνια.

Νορβηγικά μέσα που παρουσίασαν την υπόθεση, μεταφέρουν την άποψη του δικηγόρου του πατέρα. Αυτός δηλώνει ότι η Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει σεβαστεί τη διμερή σύμβαση και ότι μεροληπτεί, όχι μόνον γιατί η αντίδικος είναι Ελληνίδα, αλλά και επειδή τα ελληνικά δικαστήρια δίνουν συστηματικά την επιμέλεια στη μητέρα. Τώρα και οι δύο γονείς κατηγορούνται για γονική αρπαγή, ο ένας στην Ελλάδα και η άλλη στη Νορβηγία.

Η Ελληνίδα δικηγόρος του Νορβηγού Μαρία Αδαμοπούλου δέχθηκε επιστολή από τους δικηγόρους του πατέρα στη Νορβηγία στην οποία αναφέρεται ότι ο 6χρονος βρίσκεται σε ασφαλές μέρος με τον πατέρα του στη χώρα του. Ο δικηγόρος της μητέρας Χρήστος Οικονομάκης δήλωσε ότι οι προσπάθειες της μητέρας να επικοινωνήσει με τον πατέρα του παιδιού απέβησαν άκαρπες και όπως λέει το παιδί απήχθη καταδρομικά.

«Έχουμε στείλει έγγραφα στους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον πατέρα και στην Ελλάδα και στη Νορβηγία, χωρίς να έχουμε λάβει κάποια ουσιαστική απάντηση. Στις προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πατέρα, δεν έχει ανταποκριθεί. Το τηλέφωνό του είναι κλειστό. Το ίδιο συμβαίνει και με το περιβάλλον του πατέρα», είπε ο κ. Οικονομάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το παιδάκι ήταν με τη γιαγιά του στο σπίτι της μητέρας του στη Νέα Κηφισιά, όταν προ διημέρου στις 8:45 το βράδυ, άκουσε θόρυβο και πήγε στην πόρτα νομίζοντας ότι είχε επιστρέψει η μητέρα του. Από κάμερες της περιοχής φέρεται να τον άρπαξε ένας 45χρονος ευτραφής άνδρας που φορούσε μάλλον κουκούλα και τον οδήγησε σε λευκό βανάκι. Το βανάκι βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και οι δύο άνδρες (μάλλον ο πατέρας και ο κουνιάδος του) πήραν το παιδί και πήγαν στην Νορβηγία.

Ορισμένοι αναφέρουν ότι πέταξαν με πλαστό διαβατήριο του παιδιού για τη Δανία από τη Θεσσαλονίκη. Ομως βάσει του νορβηγικού νόμου, το πιθανότερο είναι ότι ο πατέρας είχε εκδώσει νόμιμο διαβατήριο για το παιδί του μετά την απαγωγή, αφου πλέον ήταν ο γονέας με την αποκλειστική επιμέλεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι