ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο ψυχιατρείο των φυλακών ο γυναικοκτόνος – Το Μαξίμου καλύπτει τον Χρυσοχοΐδη

To τελευταίο αντίο στην 28χρονη Κυριακή - Τα ντοκουμέντα από το 100 και το Τμήμα,

Προφυλακιστέος για την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής κρίθηκε ο 39χρονος που με πέντε μαχαιριές έκοψε το νήμα της ζωής της, έξω από το Αστυνομικό τμήμα όπου κατέφυγε η πρώην σύντροφος του για να αναζητήσει βοήθεια. Το σοκ διαδέχθηκε η οργή από τα ντοκουμέντα της ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας για την αντιμετώπιση του περιστατικού από την Αστυνομία. Το ΑΤ της περιοχής ξηλώθηκε, όπως και ο τηλεφωνητής του 100 που δέχθηκε την τελευταία κλήση της 28χρονης, όμως οι κινήσεις αυτές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνονται ικανές να μετριάσουν τις αντιδράσεις. Έντονες και οι πολιτικές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση θα θέτει θέμα Χρυσοχοΐδη.

Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν πως ο δράστης της γυναικοκτονίας, ο οποίος έδωσε σύντομη απολογία ισχυριζόμενος πως δεν θυμάται τίποτα, θα πρέπει να οδηγηθεί στο Ψυχιατρείο της φυλακής. Ο 39χρονος μεταφέρθηκε μετά την 1 το μεσημέρι στο ανακριτικό γραφείο , έχοντας επιδέσμους στο κεφάλι εξαιτίας, επιπόλαιων σύμφωνα με τους γιατρούς, τραυμάτων που επέφερε ο ίδιος στον εαυτό του μετά το έγκλημα, μέσα σε κλίμα έντασης, καθώς κατά την μεταφορά του κατηγορουμένου στην ανακρίτρια σημειώθηκε ένταση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όταν ομάδα συγκεντρωμένων αποδοκίμασε με συνθήματα τον δράστη.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, ο δράστης της δολοφονίας, δεν ήταν σε θέση σήμερα να δώσει απαντήσεις στην δικαστική λειτουργό για όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας που επιτέθηκε και μαχαίρωσε την πρώην σύντροφο του. Έτσι στο ανακριτικό γραφείο παρέμεινε λίγα λεπτά, όπου φέρεται να είπε στην δικαστική λειτουργό ότι “Δεν θυμάμαι τι έχει γίνει. Σήμερα έμαθα ότι έκανα κακό στην Κυριακή” .

Παραδόθηκε ωστόσο από τον συνήγορο του , υπόμνημα όπου ο 39χρονος επικαλείται σοβαρά και χρόνια ψυχικά νοσήματα για τα οποία ,όπως υποστηρίζεται, έχει νοσηλευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια επτά φορές. Όπως φαίνεται να αναφέρει ο κατηγορούμενος, έχει διαγνωστεί με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να υποστεί και ψυχωσικά επεισόδια. Με βάση τους ισχυρισμούς του 39χρονου, η υπεράσπιση ζητά να του αναγνωριστεί είτε ακαταλόγιστο ή μειωμένο καταλογισμό.

Νωρίτερα το μεσημέρι έγινε η κηδεία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον ναό του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια. Το video είναι από το protothema.gr.

Τα ντοκουμέντα

Tα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν τις στιγμές πριν αλλά και την ώρα της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για την αντιμετώπιση του περιστατικού, που είχε τελικά τραγική κατάληξη. Η εξοργιστική απάντηση του αστυνομικού του 100 στην κοπέλα, «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί» στο αίτημά της να τη συνοδεύσει περιπολικό της Άμεσης Δράσης μέχρι το σπίτι, είναι το αποκορύφωμα όσων έρχονται στη δημοσιότητα.

Σε εξέλιξη είναι η ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. με την λήψη καταθέσεων, από όσους βρίσκονταν στο Τμήμα και το “10”. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, και τα στοιχεία θα αποσταλούν στον εισαγγελέα. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Χρυσοχοΐδης: Θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια

Τη διαβεβαίωση ότι θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια στο θέμα της δολοφονίας της νεαρής γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αυτή τη στιγμή έχει σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης για το θέμα της αστυνόμευσης.

«Τέσσερις μέρες μετά το τραγικό περιστατικό της 1ης Απριλίου, όπου χάθηκε μια νέα κοπέλα, η Κυριακή Γρίβα, συνεχίζουμε όλοι μας να θρηνούμε και να πενθούμε. Είμαι συντετριμμένος και προσωπικά γιατί είναι από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει στη μακρά διαδρομή μου και στην προσωπική μου ζωή. Απευθύνω συλλυπητήρια στην οικογένεια αυτής της νέας γυναίκας που έφυγε» σημείωσε ο υπουργός. «Η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα. Είμαι βέβαιος πως θα τελειώσει πολύ γρήγορα και θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια. Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε σε όλες τις αρχές -αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνες, όλο το υλικό, χωρίς να αποκρυφτεί τίποτε. Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια, ολόκληρη, και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Παύλος Μαρινάκης προχώρησε σε πλήρη υποστήριξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα, για την πολιτική διάσταση του εγκλήματος και για τον εάν τίθεται θέμα για τον υπουργό προστασίας του Πολίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι ο «υπουργός εν προκειμένω προσπαθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Λέει 1700 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει. Έχουμε δημιουργήσει 18 συμβουλευτικά κέντρα, που δεν υπήρχε ούτε ένα και δημιουργούμε άλλα 45. Έχει γίνει χρήση από 270 γυναίκες του panic button, με επέμβαση και προστασία τους. Έχει λειτουργήσει η γραμμή για χιλιάδες περιστατικά. Θα πρέπει να υπάρξουν περιπτώσεις, που θα πρέπει να εξαλειφθούν, που είναι αυτές οι θλιβερές εξαιρέσεις. Και έχει καθήκον και κάθε υπουργός να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα. Πιστεύουμε, ακόμη και σε ένα τόσο τραγικό συμβάν, ότι η λύση είναι να πάρουμε το κεφάλι ενός υπουργού».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «επαναλαμβάνω ότι ήταν τραγικά όσα μάθαμε από εκείνη τη μέρα. Από εκεί και πέρα το τι διημείφθη μέσα στο αστυνομικό τμήμα, θα το μάθουμε από την έρευνα, ακριβώς. Ποιοι ήταν οι διάλογοι των αστυνομικών, των αξιωματικών και της άτυχης αυτής γυναίκας. Αλλά είναι κάποια πράγματα που είναι προφανή. Δηλαδή, αυτό που ακούσαμε από το τηλέφωνο να λέγεται, όχι απογοητευτικό, είναι θλιβερό. Δεν έχει λόγια να το περιγράψει κανείς. Και δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να έχουμε ακούσει και εμείς κάποιες τέτοιες συμπεριφορές, από κάποιους υπαλλήλους. Δεν σημαίνει ότι επειδή ένας αστυνομικός, μίλησε με τόσο θλιβερό τρόπο, ότι αυτό χαρακτηρίζει όλη την ελληνική αστυνομία. Δικαιολογίες για αυτό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους δεν υπάρχουν. Όποιος ψάχνει να βρει δικαιολογίες εθελοτυφλεί».

Δριμεία κριτική άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «έχει φέρει την Ελληνική Αστυνομία στα πρόθυρα της διάλυσης και τους πολίτες στο έλεος της εγκληματικότητας», ενώ η ΝΔ «δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας σχολίασε πως «σήμερα είναι μια μέρα, μιας και είναι η κηδείας της νεαρής κοπέλας, αποτυχίας του κράτους για ακόμη μία φορά. Η ελληνική αστυνομία, στο όνομα του κράτους, έχει καθήκον να προστατεύει τη ζωή μας, τη ζωή όλων των πολιτών, την ασφάλειά μας. Σε αυτή την υποχρέωση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν νοείται το 2024 με τόσα περιστατικά έμφυλης βίας το προηγούμενο διάστημα, να δολοφονείται μια γυναίκα, η οποία πήγε να ζητήσει βοήθεια, έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα. Είναι αδιανόητο». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.

Η συνομιλία της Κυριακής με το 100

Η απάντηση του αστυνομικού της Άμεσης Δράσης που καταγράφει την καταγγελία της 28χρονης σοκάρει, καθώς την ώρα που η ίδια ζητάει βοήθεια γιατί φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα, ακούγεται αδιάφορος και φαίνεται να νοιάζεται για το γραφειοκρατικό ζήτημα της καταγραφής παρά να βοηθήσει άμεσα την 28χρονη γυναίκα.

Δευτερόλεπτα αργότερα δέχτηκε την επίθεση του 39χρονου πρώην συντρόφου της πέφτοντας νεκρή, με τον αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας να τα ακούει αυτά ζωντανά. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που πολίτης αντιμετωπίζει θέμα ασφάλειας ή άλλου προβλήματος υγείας, η ΕΛΑΣ υποχρεούται να συνοδεύεται με περιπολικό.

-Άμεση Δράση
-Ναι, καλησπέρα.
-Γεια σας.
-Βρίσκομαι στο τμήμα των Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.
-Οπότε να στείλω στο σπίτι σας για τον πρώην σας;
-Ορίστε;
-Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;
-Όχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα περιμένει έξω από την πόρτα.
–Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.
-Ωραία στείλτε στο σπίτι μου.
-Σε ποια οδό;
-Αριστοφάνους…Άγιοι Ανάργυροι.
-Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;
-Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα;
-Ωραία. Και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς τα εκεί;
-Του έχετε κάνει μήνυση;
-Όχι.
-Αυτός τι κάνει εκεί; Περιμένει για ποιον λόγο;
–Περιμένει για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω. Να με χτυπήσει. Και χθες είχε έρθει και δεν το τραβήξαμε.
-Το όνομά σας;
-Γρίβα Κυριακή
-Γρίβα Κυριακή. Οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας της ο πρώην σύντροφός της με σκοπό… να ασκήσει βία, έτσι;
-Ναι
-Με σκοπό να ασκήσει βία. Σε πόση ώρα θα είστε περίπου εκεί; Να γράψω; Θέλετε;
– Ε δίπλα είμαι. Σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.
-Βρίσκεται πλησίον. Βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα θέλετε να γράψω;
-Τώρα ναι, αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε σπίτι.
-Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.
-Χάνομαι… Έχει έρθει εδώ.
-Ο πρώην;
-Ναι είναι εδώ.
-Οπότε να στείλω εκεί;
-Ναι…

To βίντεο με τις τελευταίες στιγμές

Σε βίντεο ντοκουμέντο αποτυπώνεται η στιγμή που η 28χρονη βρίσκεται έξω από το ΑΤ και μιλάει στο τηλέφωνο με το “100”, λέγοντας ότι κινδυνεύει. Εκείνη τη στιγμή το θύμα αντιλαμβάνεται την παρουσία του 39χρονου, γυρνάει πλάτη και επιταχύνει το βήμα της για να ξαναμπεί στο ΑΤ. Ο δράστης μέσα σε δευτερόλεπτα την κυνηγά τρέχοντας και την μαχαιρώνει θανάσιμα.

Τον πανικό έξω από το Αστυνομικό Τμήμα κατέγραψε το κινητό που είχε μείνει ανοιχτό και σε σύνδεση με την Άμεση Δράση. Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, φαίνεται πως εμφανίζονται η 22χρονη αστυνομικός του τμήματος που δέχτηκε την καταγγελία της, η επόπτρια αξιωματικός και ο φρουρός. Επειδή δεν είναι εύκολο να γίνει η διάκριση των προσώπων από τις συνομιλίες, τμήματα των διαλόγων παρατίθενται χωρίς αναφορά στα πρόσωπα:

– Φίλος Κυριακής: Την σκότωσε, την σκοτώνει. Την σκότωσε. Ένα ασθενοφόρο γρήγορα.

– Αστυνομικός Άμεσης Δράσης: Με ακούτε;

– Φίλος της Κυριακής: Εδώ Παιδιά, έχει μαχαίρι στο χέρι

– Αστυνομικός Άμεσης Δράσης: Με ακούτε;

– Φίλος της Κυριακής: Ασθενοφόρο, γρήγορα. Ασθενοφόρο

– Αστυνομικός Άμεσης Δράσης: Με ακούτε;

– Πάμε παιδιά, πάμε λίγο.

– Πίσω φύγετε

– Ήρθε η κοπέλα να μας καταγγείλει ότι την παρακολουθεί…

– Δεν έχει παλμό

– Φωνή από ασύρματο: Δώστε μου εικόνα, από τους τραυματίες. Οι υπόλοιποι παιδιά να ελευθερώσουμε το χώρο. Να μην έρχεται κανείς και μακριά από αυτούς.

– Είναι ζωντανός αυτός

– Να μην πειράξουμε τίποτα να έρθουν εδώ πέρα. Μπορεί να θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες. Μπορεί να θέλουν οτιδήποτε.

– Πήγε ο φίλος της να την προστατέψει από τον πρώην σύντροφό της και έφαγε τις μαχαιριές.

– Στο λαιμό μαχαιρωμένοι και οι δύο

– Έχουμε τη φαρμακοποιό εδώ… να τη, να τη

– Δες λίγο αν έχει σφυγμό

– Ρε παιδιά φέρτε μου μια γάζα…

– Αυτός είναι ζωντανός ακόμα

– 500Β1 η κοπέλα δεν έχει σφυγμό.

Ο δράστης είχε απασχολήσει στο παρελθόν για σωματικές βλάβες, βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση, κατοχή ναρκωτικών και βεβαίως για τη μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος του το θύμα το 2020 για βιασμό και ενδοοικογενειακή βία που αργότερα απέσυρε. Είχε αποδεδειγμένα βίαιη προσωπικότητα και ήταν αποφασισμένος για τις πράξεις του, τις οποίες προσχεδίασε όπως όλα δείχνουν.

Σφοδρές είναι οι πολιτικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.