ΘΕΜΑ

Στην Ολλανδία μερικό lockdown – Στην Ελλάδα νέα μέτρα στα σουπερμάρκετ (upd)

Στην Ολλανδία μερικό lockdown – Στην Ελλάδα rapid και στα σουπερμάρκετ, Όλγα Μαύρου

Η Επιτροπή των Ειδικών δεν έχει κάνει καμία εισήγηση μέχρι στιγμής για νέα μέτρα, μάλλον επειδή “δεν έχει ερωτηθεί” και ο ρόλος της έχει υποβαθμιστεί, αλλά η κυβέρνηση –που έχει και το μάτι στραμμένο στο τι κάνει η δυτική Ευρώπη– φαίνεται να προσανατολίζεται για μερικό lockdown που να αφορά μόνον ανεμβολίαστους. Πολλοί ειδικοί επιμένουν για νέα μέτρα «προκειμένου να διασωθούν τα Χριστούγεννα» και συζητήθηκε ακόμη και rapid test για το super market.

Το πρόβλημα με τα μέσα μεταφοράς, παραμένει εκτός συζήτησης, παρότι η Γαλλία το εφάρμοσε στα μετρό της (δεν μπαίνει πλέον όποιος 65άρης δεν έκανε την τρίτη δόση). Στην Ελλάδα απεναντίας, πριν από ένα μήνα και ενώ ήταν ολοφάνερο ότι επέρχεται “τσουνάμι” κρουσμάτων, αυξήθηκε η πληρότητα σε μετρό και λεωφορεία, αδιακρίτως, ενώ από τις 25 Οκτώβρη αυξήθηκε και ο αριθμός πελατών στα σούπερ μάρκετ.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι επανέρχεται η μειωμένη πληρότητα στα super market, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση για είσοδο με rapid test προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Κατά συνέπεια, αναμένεται να ισχύσει εκ νέου, από αύριο, το μέτρο του ενός πελάτη ανά 9 τετραγωνικά, για να αποτρέπεται ο συνωστισμός.

Πριν από μόλις 14 μέρες η κυβέρνηση είχε επιτρέψει να ανέλθει ο αριθμός των πελατών και να αναλογούν μόλις 2 τ.μ. ανά πελάτη, γεγονός που έκανε πολλούς ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να καταργήσουν την κάρτα εισόδου. Πριν από μια εβδομάδα η κάρτα επανήλθε, καθώς εκτιμήθηκε ότι χωρίς την κάρτα κανείς δεν μετράει αν διασφαλίζονται έστω και τα 2 τ.μ. Τώρα πάντως επανερχόμαστε στα 9 τ.μ./άτομο όπως ήταν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, χωρίς καν να υπάρχουν ουρές –η αύξηση της πληρότητας δηλαδή ήταν κατά τη γνώμη της αντιπολίτευσης, αψυχολόγητη και αναίτια.

Πιθανόν, παρότι είναι δύσκολο να γίνονται έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς (ακόμα και στα ΚΤΕΛ, ο έλεγχος για τεστ στην ουσία δεν εφαρμόζεται πάντα), εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξαναμειωθεί η πληρότητα. Η συζήτηση για γενικό lokcdown που να επηρεάζει και τους εμβολιασμένους στην Ελλάδα έχει αποκλεισθεί πλήρως, αν και ήδη εφαρμόζεται στην Λεττονία και φαίνεται πως θα ανακοινωθεί απόψε στην Ολλανδία.

Η ελληνική πολιτεία προσανατολίζεται ίσως σε μερικό και τοπικό lockdown που θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους. Το πρόβλημα με την πρόσβαση στα super market έγκειται στο ότι δεν μπορεί να απαιτηθεί rapid test για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης όπως της διατροφής, αλλά ούτε και είναι εύκολο να επιβληθεί η ηλεκτρονική παραγγελία, αφού δεν τεκμαίρεται ότι έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε υπολογιστή ή σε κινητό με διαδίκτυο.

Τι λένε οι υπουργοί

Όπως το έθεσε σήμερα σε συνέντευξή του και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η απαίτηση για rapid test στα σούπερ μάρκετ, θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και συνωστισμός έξω από τα σούπερ μάρκετ. Επίσης δεν απέκλεισε σε περίπτωση επιδείνωσης των δεικτών, να αποφασιστεί “πύκνωση” σε καθημερινή βάση των rapid test ή και να αποκλεισθούν πλήρως οι ανεμβολίαστοι από εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν αναφέρθηκε στο άλλο βασικό πρόβλημα στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή στην ένσταση των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ που δεν θέλουν να προσλάβουν άλλον έναν υπάλληλο για να κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους, παρότι τα καταστήματά τους ήταν τα πλέον κερδισμένα από την πανδημία. Κανείς υπουργός δεν αναφέρεται προς το παρόν σε τεστ στους εμβολιασμένους πολίτες, έστω και με κόστος του κράτους, παρότι και αυτοί νοσούν και μεταδίδουν.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σήμερα είπε ότι υπάρχει περίπτωση κλιμάκωσης των μέτρων για ανεμβολίαστους πολίτες. «Αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα», είπε. Όσον αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, είπε ότι ουσιαστικά προβληματίζει και η πρακτική εφαρμογή.

«Θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλεις. Τι θα κάνεις π.χ. σε έναν 60χρονο που θα τον υποχρεώσει να εμβολιαστεί;» είπε. Εντούτοις το πραγματικό πρόβλημα είναι στο δημόσιο. Όπως μένουν χωρίς αναπλήρωση οι 7.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ανάλογο πρόβλημα θα ανακύψει και στο δημόσιο ή π.χ. στην ΕΛΑΣ και στις εφορίες. Από ποιους θα αναπληρωθούν 2.000 αστυνομικοί, αφού η εμβολιαστική κάλυψη σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι μόλις 52% στην ΕΛΑΣ;

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση όσων είναι επικουρικό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνονται. Κρίνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τις “επιτάξεις” κλινικών και τις επιστρατεύσεις 100 γιατρών.

Μεταβολή από Ολλανδία-Γερμανία

Στην Ολλανδία εν τω μεταξύ, όπου με την ψευδαίσθηση ότι η εμβολιαστική κάλυψη κατά 67% ήταν επαρκής είχαν πετάξει τις μάσκες και είχαν καταργήσει και τις αποστάσεις, αποφάσισαν να ακούσουν την δική τους Επιτροπή Ειδικών για γενικό lockdown. Η βασική αιτία είναι ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 1.700 ημερησίως και οι θάνατοι τους 40 (ο πληθυσμός της χώρας είναι 17 εκατομμύρια).

Απόψε (στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθούν εκεί νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης θα είναι ένα lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων. Πιθανόν μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 7 μ.μ., να αποκλείονται όλοι οι θεατές από τα αθλητικά γεγονότα, να επανέλθει η μικρή πληρότητα σε όλους τους χώρους και η τηλε-εργασία. Αναμένεται να κλείσουν θέατρα και σινεμά και να μειωθούν συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα.

Επίσης προβλέπεται να μειωθούν στους τέσσερις οι επισκέπτες που επιτρέπονται σε οικείες και δεν θα γίνονται πλέον δεκτά τα rapid test ανεμβολίαστων σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ, δημόσιες υπηρεσίες ή και σε εκδηλώσεις. Ήδη στη Γερμανία ελεύθερα κινούνται πλέον μόνον οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει, ενώ οι ανεμβολίαστοι έχουν χάσει την πρόσβαση σε πολλές δράσεις, γιατί έπαψε να γίνεται δεκτή η επίδειξη αρνητικού τεστ.

Η Ολλανδία, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν έχει εγκρίνει πάντως ακόμη την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Μόλις, τον Δεκέμβρη θα τη χορηγήσει στους άνω των 80 ετών. Στις ΜΕΘ τους το 30% είναι εμβολιασμένοι. Η μεγάλη διαφορά με τους ανεμβολίαστους στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Ολλανδίας (ίσως και στα δικά μας, αλλά δεν έχουμε επαρκή αναλυτικά στοιχεία), είναι ότι, ενώ οι εμβολιασμένοι ασθενείς εκεί έχουν μέση ηλικία τα 77 έτη, η αντίστοιχη ηλικία στους ανεμβολίαστους ασθενείς, είναι τα 59 έτη.

Η Γερμανία πάσχει από ένα ιστορικό σύμπλεγμα για τις υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις και έχει ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ουσιαστικά επειδή διεθνώς ο νόμος για την μη υποχρεωτικότητα ψηφίστηκε εξαιτίας των πειραμάτων των ναζί. Όμως η γερμανική κυβέρνηση, βλέποντας τώρα την απροθυμία ειδικά των ανατολικών κρατιδίων για εμβολιασμό, κάτι που μειώνει το μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας στο 67%, αποφάσισε νέα μέτρα. Πλέον, δεν μπαίνει κανείς ανεμβολίαστος (ούτε καν με rapid test) σε μπαρ και εστιατόρια και οι ελάχιστοι που απαλλάσσονται και για τους οποίους γίνεται δεκτό το αρνητικό τεστ, είναι όσοι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους.

Στα χνάρια της Αυστρίας

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αντιγράφει στα μέτρα της την αυστριακή. Εκεί πάντως τα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι εντός τον ημερών -ίσως και σήμερα- να εξαγγελθεί ένα lockdown που θα αφορά ανεμβολίαστους, καθώς το δήλωσε έμμεσα ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Την περασμένη εβδομάδα στην Αυστρία αυξήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και απαιτείται για την είσοδο σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κινηματογράφους και κομμωτήρια οι πολίτες είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να έχουν νοσήσει. Όμως η κυβέρνηση ήδη δήλωσε ότι αυτό το μέτρο κρίνεται ανεπαρκές.

«Είναι ντροπή μας να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 65%», είπε ο καγκελάριος. «Είναι πλέον ζήτημα ημερών να επιβάλουμε lockdown ειδικά για τους ανεμβολίαστους». Είναι άγνωστο ποια φόρμουλα θα βρουν οι Αυστριακοί αλλά θα έχει ενδιαφέρον, γιατί μάλλον θα την αξιοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Τα παιδιά και οι έφηβοι

Οι σχολικές μονάδες παραμένουν πάντως διεθνώς εν λειτουργία, με κάποιες βασικές διαφορές όμως ως προς την Ελλάδα. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δηλαδή, δεν ισχύει το 50% συν ένα κρούσμα που ισχύει στη χώρα μας για να τεθεί σε αναστολή μια τάξη, αλλά και με εξαίρεση την Ιταλία που έχει 25 μαθητές ανά τμήμα, οι περισσότερες έχουν πολύ λιγότερους από τους 26 που έχουν τα ελληνικά τμήματα.

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας θεωρούνται υποκριτικές και ανακριβείς από την αντιπολίτευση, καθώς αναφέρεται σε μείωση των κρουσμάτων στους μαθητές, ενώ τα κρούσματα σε αυτούς έχουν αυξηθεί. Απλώς μειώθηκε το ποσοστό των ανηλίκων στο σύνολο, επειδή αυξήθηκαν τα κρούσματα σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, τα μαθητικά κρούσματα από 5.970 σε 6.682.

Αυτό μοιραία προβληματίζει και για την περίοδο των Χριστουγέννων και τις οικογενειακές γιορτές που έχουμε στο καταχείμωνο, καθώς γίνονται σε κλειστό χώρο με παιδιά και παππούδες και γιαγιάδες. Όμως τα Χριστούγεννα τα σχολεία θα είναι ούτως ή άλλως κλειστά, οπότε οι γονείς κρίνεται σκόπιμο να κάνουν με δική τους πρωτοβουλία τεστ στα παιδιά, γιατί αυτά θα συνεχίσουν και εκτός σχολείου την κοινωνική τους ζωή με τους συνομηλίκους τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx