ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο μικροσκόπιο η “Κιβωτός του Κόσμου” – Στο κάδρο και ο πατήρ Αντώνιος (upd)

Στο μικροσκόπιο η "Κιβωτός του Κόσμου" – Τί λέει ο πατήρ Αντώνιος

Στο επίκεντρο έρευνας των αρχών είναι η “Κιβωτός του Κόσμου” ενώ στο κάδρο είναι και ο πατήρ Αντώνιος. Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σταματά τις επιδοτήσεις προς αυτήν, μέχρις ότου διαλευκανθεί το όλο ζήτημα, τόσο για τις καταγγελίες για ασέλγεια σε βάρος 17χρονου (πλέον 19χρονου) με δράστη υπάλληλο της “Κιβωτού”, όσο και με τις παλαιότερες αναφορές για ξυλοδαρμούς ή σκληρές τιμωρίες στο Βόλο και σε άλλες δομές της οργάνωσης. 

«Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και “γκρίζες ζώνες” ελέγχου και επιβολής του νόμου. Για αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια», έγραψε στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Επιπλέον, κάποια γνωστά ονόματα που έχουν στηρίξει κατά καιρούς την προσπάθεια της “Κιβωτού του Κόσμου” κατά καιρούς, έκαναν επικριτικές δηλώσεις για την υπόθεση, όπως π.χ. η Ρούλα Κορομηλά.

Τι φέρεται να λέει ο 19χρονος

Εν τω μεταξύ, το “Πρώτο Θέμα” απόψε αναφέρει ότι ο 19χρονος στοχοποιεί προσωπικά τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλικές χειρονομίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προαναφερόμενο μέσο ενημέρωσης, ο νεαρός κατέθεσε ότι ο πατέρας Αντώνιος φρόντισε αρχικά να παίρνει επίδομα η μητέρα του και βρήκε δουλειά στον αδελφό του, ενώ τους στέγασε και εκείνους στην “Κιβωτό” δημιουργώντας σχέση εξάρτησης. Ο νεαρός φέρεται να κατέθεσε τα εξής:

«Δεν μου άρεσε που είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβαζα της κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. Μετά άρχισε να κάνει και άλλα. Όταν μιλάγαμε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή είμασταν μαζί και σηκωνόμουν να φύγω, καθώς έφευγα μου χτυπούσε τον ποπό με το χέρι. Αν και δεν μου άρεσε αυτή η κίνηση προσπαθούσα να τη δικαιολογήσω, γιατί και στο μπάσκετ αυτό έκανε. Αυτό όμως έφτασε στο σημείο να το κάνει 15 φορές την ημέρα. Επίσης στην Καλαμάτα όταν κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Εξ αιτίας αυτού δεν ήθελα να μπαίνω στη θάλασσα. Αυτός εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν μπορούσα να αντιδράσω.».

Σύμφωνα πάντα με το “Πρώτο Θέμα”, ο νεαρός συνεχίζει καταθέτοντας: «Σε μια εκδρομή στη Μονεμβασιά, πριν τα Χριστούγεννα του 2020, τα βράδια πήγαινα στο δωμάτιό του να του κάνω παρέα. Καθώς βλέπαμε τηλεόραση ενώ ήταν ξαπλωμένος, μου χάιδευε το κεφάλι και κάποια στιγμή έβαλε το δάκτυλά του μέσα στα ρουθούνια μου. Φρίκαρα και τραβήχτηκα αμέσως και λέγοντας ότι νυστάζω έφυγα από το δωμάτιό του».

»Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο και επειδή ήθελε ένα παιδί να τον βοηθάει, είπε να έρθω εγώ από την Καλαμάτα. Έτσι, ήρθα στην Αθήνα όπου κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο ήμουν μαζί του. Με τραβούσε κοντά του συνέχεια κι εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι, και μου είπε “σήκω φύγε”. Την επόμενη μέρα που πήγα στο δωμάτιό του, άλλαξε η συμπεριφορά του, με έβριζε, μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά με αγριοκοιτούσε, λέγοντάς με συνεχώς “βλάκα” και “ηλίθιε”, ενώ με έστελνε για δουλειές στο υπόγειο».

Από την πλευρά του, ο πατέρας Αντώνιος μίλησε στην ΕΡΤ προτού γίνει γνωστή η προαναφερόμενη κατάθεση. Πήρε θέση για όσα ειχαν δει μέχρι το μεσημέρι το φως της δημοσιότητας, κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ψεύδη. Μαζί του συμφωνούσε και η πρεσβυτέρα σύζυγός του, που είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της “Κιβωτού του Κόσμου”, η Σταματία Γεωργαντή, η οποία μάλιστα είπε ότι τα παιδιά που κάνουν τις καταγγελίες υποκινούνται από κάπου. Εντούτοις, η πρεσβυτέρα δεν έγινε πιο σαφής επ’ αυτού.

Ο πατήρ Αντώνιος πάντως αποδίδει τις καταγγελίες μάλλον στην τάση των παιδιών να “εκδικηθούν” τρόπον τινά την οργάνωση, επειδή η “Κιβωτός του Κόσμου” προσπάθησε, «συχνά συγκρουόμενη με αυτά και υποκαθιστώντας τους γονείς τους, να τα κρατήσει στον ίσιο δρόμο».

Τί δήλωσε ο πατήρ Αντώνιος

Ανέφερε συγκεκριμένα ο πατήρ Αντώνιος: «Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος μπορώ να πω, άκουσα για παιδιά με καταναγκαστική εργασία, ενώ επρόκειτο για παιδαγωγικά προγράμματα για την επαφή των παιδιών με τη φύση και την εργασία σε αγροκτήματα, ακούσαμε ότι ήταν έγκλειστα, και διαγράφεται το έργο 25 ετών από ουσιαστικά μια καταγγελία. Δεν πηγαίνει πάντως το μυαλό μου σε κανένα πρόσωπο για όσα καταγγέλλουν, από δημοσιεύματα τα μαθαίνουμε κι εμείς.

Τα παιδιά έχουν πρόγραμμα και υπάρχουν πολλοί εθελοντές και παιδαγωγοί που τα εξυπηρετούν. Δεν μπορώ να ξέρω σε ποιον αναφέρονται. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών το κατηγορεί ο καθένας λες και είναι όλα αυτά γεγονότα, χωρίς αποδείξεις ή έλεγχο, χωρίς κανένα σεβασμό, γιατί στις δομές μας είναι πολλά τα παιδιά, η “Κιβωτός του Κόσμου” είναι το σπίτι τους, είναι παιδιά που έχουν μόνον εμάς για φροντίδα, όχι μόνον για φαγητό και σχολείο, αλλά και για τη θεραπεία του κυριότερου τραύματός τους, που έρχονται και σε μεγάλη ηλικία, δύσκολα παιδιά», είπε.

«Έχουμε τεράστια εμπειρία και υπάρχουν πολλοί που μιλάνε σήμερα χωρίς να έχουν καμιά εμπειρία επ’ αυτού. Εμείς έχουμε δώσει την ψυχή μας. Απορώ γιατί δεν ήρθαν σε εμένα τα παιδιά να κάνουν το παράπονο ή την καταγγελία τους. Είναι όμως παιδιά χωρίς όρια και πολλές φορές συγκρουόμαστε με αυτά για να τα βοηθήσουμε, να πάνε στο σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους, πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα σε όσα δεν αρμόζουν στην ηλικία τους. Δεν επιτρέπουμε παραβατικές συμπεριφορές που πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει. Προσπαθούμε να τα συγκρατήσουμε με μια επίπονη διαδικασία που κρατάει καιρό και επαναλαμβάνεται κάθε μέρα για να πάνε μπροστά και να εξελιχθούν. Εγώ μπορώ να πω μόνον ότι έχω δώσει την ζωή μου σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

Η σύζυγός του και πρεσβυτέρα είπε ότι «εμείς τίποτα δεν ξέραμε, από τα κανάλια μάθαμε τα πάντα, και υπάρχουν συμφέροντα από πίσω, τα παιδιά αυτά πιθανότατα να υποκινούνται από κάποιους, δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει συμβεί, είναι ψέματα και συκοφαντικά, όλος αυτός ο διασυρμός είναι απαράδεκτος. Εμείς είμαστε δυο άνθρωποι που δώσαμε τη ζωή μας στα παιδιά και οι δομές μας έχουν ελεγχθεί από παντού, βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός από μια κακία που είπε ένα παιδί», είπε η κ. Γεωργαντή.

“Κιβωτός του Κόσμου”: Σοκάρουν οι καταγγελίες

Στην καταγγελία ότι ο πατήρ Αντώνιος γνώριζε για όλα αυτά και έκανε τα στραβά μάτια, απάντησε ότι απεναντίας «δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στα παιδιά που παίρνουν τον κατήφορο». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Αύγουστο υπήρχε καταγγελία για την δομή της “Κιβωτού” στο Βόλο και αφορούσε σε πολύ αυστηρές τιμωρίας και ξυλοδαρμό εφήβων. Τότε πρώην φιλοξενούμενοι, που είναι πλέον ενήλικοι, είχαν καταγγείλει ότι και οι ίδιοι είχαν βιώσει σκληρές τιμωρίες στους χώρους της οργάνωσης, όμως η εισαγγελική έρευνα για τις τότε καταγγελίες άρχισε μόλις χθες.

Μεταξύ των καταγγελιών είναι και μιας 20χρονης φοιτήτριας που μίλησε στον ΑΝΤ1 και η οποία έζησε έξι χρόνια στην “Κιβωτό”. Όπως είπε «αυτοί ονομάζουν απομόνωση το γεγονός να μην έχουμε καμία επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Εγώ για παράδειγμα, ένα καλοκαίρι το είχα περάσει τρεις μήνες στο δωμάτιό μου. Είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε, σαν εργαζόμενοι κανονικά και κοιμόμασταν και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί  στον λόγο για τον οποίο συνέβαινε αυτό. Επίσης είπε ότι ένα αγόρι πέρασε στην απομόνωση ένα ολόκληρο χρόνο και ότι έχει ακούσει πως το είχαν χτυπήσει «αρκετά βάναυσα». Υποστήριξε ότι το αγόρι ή νεαρός (δεν γνωρίζουμε την ηλικία) δεν είχε φως και νερό. Ως αυτόπτης μάρτυρας πάντως είπε ότι έχει δει μια σφαλιάρα και σπρωξίματα.

«Σωματική κακοποίηση παιδιών έχω δει μέχρι μια σφαλιάρα και σπρωξίματα. Έδωσε κάποιος ένα χαστούκι για παραδειγματισμό. Άλλα παιδιά από ό,τι έχω μάθει, έχουν δεχτεί και σεξουαλική και άλλου είδους βία, και από στελέχη και από τους παιδαγωγούς και από τους υπεύθυνους», πρόσθεσε η 20χρονη για τις συνθήκες στην “Κιβωτό του Κόσμου”.

Τα περιστατικά που διερευνώνται

Η “Κιβωτός του Κόσμου” είναι υπό διερεύνηση για τρία περιστατικά. Πρώτον, η καταγγελία 19χρονου που υποστηρίζει ότι σε ηλικία 17 ετών ασελγούσε εις βάρος του υπάλληλος της οργάνωσης ο οποίος και του έκανε δώρα, αλλά και παράλληλα τον εκβίαζε πως αν μιλούσε, θα έχανε το επίδομα η μητέρα του και την εργασία του ο αδελφός τους. Επίσης ερευνάται η καταγγελία για ξυλοδαρμό στον Βόλο μετά από κλοπή στην οργάνωση. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορήθηκαν για κλοπή τρόφιμοι, αλλά και δυο πρώην τρόφιμοι που πλέον ήταν εργαζόμενοι στην “Κιβωτό του Κόσμου” με κανονικό μισθό.

Η τρίτη καταγγελία αφορά έναν νεαρό που κλήθηκε εκ νέου να δώσει κατάθεση. Στο περιστατικό αυτό ένας νεαρός κατήγγειλε ότι το 2021 μπαίνοντας σε ένα χώρο της δομής (σε νησί), είδε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ αγοριού και ενός εργαζομένου στην “Κιβωτό”. Όμως το αγόρι που φέρεται ως θύμα, δεν θέλησε να κάνει καταγγελία. Δεν γνωρίζουμε την ηλικία του αγοριού.

Παράλληλα με την φερόμενη ως προβληματική λειτουργία των ΜΚΟ, όμως, τίθεται και το ζήτημα της ανεπάρκειας των κρατικών δομών: Ο 14χρονος που ασέλγησε με την απειλή μαχαιριού εις βάρος 7χρονου και 13χρονης στο νοσοκομείο “Παίδων” Αγία Σοφία, βρισκόταν εκεί από τριμήνου, επειδή δεν τον δεχόταν καμία άλλη δομή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι