Στο μικροσκόπιο και πάλι το εμβόλιο της AstraZeneca

Δεδικασμένο από το Συμβούλιο Επικρατείας για τις παρενέργειες των εμβολίων. Όλγα Μαύρου

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, αποφασίστηκε ο περιορισμός στην χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, για τα άτομα κάτω των 60 ετών. Είχαν προηγηθεί 31 περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα ηλικίας 20 και 63 ετών, που προκάλεσαν προβληματισμό στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις για την διαχείριση του εμβολιασμού και γενικότερα της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και εκπρόσωποι των Ινστιτούτων “Πάουλ Έρλιχ” και “Ρόμπερτ Κοχ”, δύο από τα πιο έγκυρα υγειονομικά ινστιτούτα στην Γερμανία. Αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με τις εξαιρέσεις των ατόμων που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες απαιτείται η συναίνεση του ιατρού τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο “Πάουλ Έρλιχ” 31 άτομα, σε σύνολο 2,7 εκατομμύρια εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca, εμφάνισαν θρομβώσεις μετά το εμβολιασμό τους, συμπεριλαμβανομένων εννέα θανάτων. Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας συνέστησε το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών.

Ταυτόχρονα ο Γερμανός υπουργός Υγείας ζήτησε να μην εορταστεί οικογενειακά το Πάσχα. «Η οικογενειακή επίσκεψη ακυρώνεται και για μένα επίσης φέτος, για την ακρίβεια θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Σπαν, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα” για τους χειρισμούς του , αλλά και για σκάνδαλα με προμήθειες μασκών και υγειονομικού υλικού, στα οποία εμπλέκονται στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Σπαν κάλεσε τους πολίτες «να μειώσουν όλες τις επαφές τους όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

Ανησυχεί και ο Καναδάς

Προηγήθηκε η απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να αναστείλει την Δευτέρα τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης κατά του κορονοϊού για άτομα κάτω των 55 ετών, λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να συνδέεται με παρενέργειες θρομβώσεων. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από την παροχή εμβολίων AstraZeneca Covid-19 σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους», δήλωσε η Δρ Σέλεϊ Ντικς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανοσοποίησης.

Η κ. Ντικς είπε ότι οι επικαιροποιημένες συστάσεις ήρθαν εν μέσω νέων δεδομένων από την Ευρώπη που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι τώρα δυνητικά τόσο υψηλός όσο ένας στους 100.000, πολύ υψηλότερος από αυτόν στον έναν στο εκατομμύριο κίνδυνο, που πιστεύονταν προηγουμένως. Τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην Ευρώπη που ανέπτυξαν έναν σπάνιο θρόμβο αίματος μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν θρόμβους θεωρείται υψηλό.

«Ενώ εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα οφέλη για όλες τις ηλικίες υπερτερούν των κινδύνων που δεν αισθάνομαι άνετα με τη λέξη “πιθανώς”. Θέλω να δω περισσότερα δεδομένα να προέρχονται από την Ευρώπη, οπότε γνωρίζω ακριβώς τι είναι αυτή η ανάλυση κινδύνου-οφέλους», δήλωσε ο Τζος Ρέιμερ, μέλος της ειδικής ομάδας για την εφαρμογή εμβολίων στη Μανιτόμπα. Ο κ. Ρέιμερ είπε ότι ο σπάνιος τύπος θρόμβωσης συμβαίνει συνήθως μεταξύ τεσσάρων και 20 ημερών μετά τη λήψη και τα συμπτώματα μπορεί να αντικατοπτρίζουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.

Στο ερώτημα αν αυτά τα δεδομένα ενισχύσουν την δυσπιστία του κόσμου έναντι των εμβολίων η πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ανοσοποίηση Δρ Κάρολαϊν Κουάτς-Θαν δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό το εμβόλιο είχε όλα τα σκαμπανεβάσματα. Μοιάζει με rollercoaster».

Θρίλερ με θάνατο 64χρονης

Στις 19 Μαρτίου η Γερμανία, μαζί με άλλες 11 χώρες, προχώρησαν στην επανέναρξη των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca, τον οποίο είχαν και πάλι προηγουμένως αναστείλει. Προηγουμένως είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς για τα άτομα άνω των 65 ετών. Τότε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωνε πως «τα οφέλη από την χρήση του εμβολίου είναι περισσότερα από την μη χρήση του», αν και σημείωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει μεμονωμένες περιπτώσεις σύνδεσης των εγκεφαλικών θρομβώσεων από την χρήση του.

Στην Ελλάδα ερευνάται ο θάνατος μίας 64χρονης γυναίκας, η οποία πέθανε λίγο μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν προκύπτει σαφής συσχετισμός του εμβολιασμού και του θανάτου της 64χρονης, η οποία φέρεται να είχε υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα, μόλις εμβολιάστηκε, παρέμεινε (όπως ορίζει το πρωτόκολλο) 15 λεπτά στο εμβολιαστικό κέντρο και μετά αποχώρησε.

Αυτόπτης μάρτυρας είδε την γυναίκα να κάθεται σε παρακείμενο παγκάκι σε άσχημη κατάσταση. Αμέσως ειδοποιήθηκαν γιατροί από το εμβολιαστικό κέντρο, αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όμως η γυναίκα κατέληξε. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που (μέχρι στιγμής) δεν προχωρήσει σε αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca. Το υπουργείο Υγείας περιμένει την νεκροτομή και τις τοξικολογικές εξετάσεις που θα αποσαφηνίζουν τον θάνατο της άτυχης γυναίκας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι