Στο ρελαντί η άρση του lockdown – Τέρμα γκάζια για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στο ρελαντί η άρση του lockdown – Τέρμα γκάζια για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, Βαγγέλης Σαρακινός

Παράταση του lockdown μέχρι τα μέσα Μαρτίου προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας ζήτησε να κάνουμε κουράγιο αυτές τις δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα η Κομισιόν προωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανακοινώνοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και της εκπαίδευσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας την παράταση της καραντίνας για άλλη μια εβδομάδα. Όπως είναι γνωστό, το lockdown λήγει τυπικά στις 8 Μαρτίου, όταν όμως ο πρωθυπουργός ζητά να δείξουμε υπομονή τις επόμενες εβδομάδες, φαίνεται ότι μάλλον θα υπάρξει κυβερνητική απόφαση για μια νέα παράταση έως τις 15 Μαρτίου. Κάτι δηλαδή που ήδη εισηγούνται οι επιστήμονες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει «με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες», εξειδικεύοντας ότι η οικονομία θα πρρέπει να επαναλειτουργήσει σταδιακά και ότι όλοι μας πρέπει να πειθαρχήσουμε στους κανόνες, ώστε αυτή (η οικονομία) να παραμείνει ανοιχτή. «Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Θα μείνει κι άλλο το lockdown

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Πρόκειται για κλίνες, οι οποίες «θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται», ενώ αρχικά η έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι γίνεται ικανοποιητική διαχείριση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητούν την επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε αυτό να γίνει αμέσως, τονίζοντας ότι ειδικά στην Αττική το Σύστημα Υγείας είναι στα όριά του. «Εδώ και τώρα» επίταξη των ιδιωτικών κλινών ζήτησε και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει κηρύξει lokcdown και στα χειρουργεία, τις θεραπείες και τη νοσηλεία σοβαρών νοσημάτων στα δημόσια νοσοκομεία».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Αριστοτελία Πελώνη, στην πρώτη ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, όχι ως αναπληρώτρια αλλά ως κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη. Η κα Πελώνη δήλωσε ότι οι ΜΕΘ στην Αττική έχουν αυξηθεί και ότι κρεβάτια ανοίγουν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. Σε ό,τι αφορά πάντως το αίτημα της αντιπολίτευσης για επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, είπε ότι «η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης», προσθέτοντας ότι «το ζήτημα είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ»!

Τι θα γίνει με την αγορά

Η κυβέρνηση αναζητά παραλλήλως τρόπους για μια σταδιακή άρση των περιοριρμών, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει ότι «είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα μέτρα δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με άλλες περιόδους, γεγονός που απέδωσε στην «σωρευμένη κούραση που οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης». Η εφαρμογή με το sms στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι πάντως έτοιμη, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία».

Σε παράταση του lockdown που τυπικά λήγει αυτήν την εβδομάδα φαίνεται ότι οδηγείται και η Γερμανία. Σύμφωνα μάλιστα με ΜΜΕ οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αρχικά θα παραταθεί έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά με μια ταυτόχρονη προοπτική σταδιακού ανοίγματος. Υπομονή για άλλες τέσσερις με έξι εβδομάδες ζήτησε και ο Μακρόν από τους Γάλλους πολίτες, προτού καταστεί δυνατό να χαλαρώσουν κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Την ίδια ώρα διευκρινίσεις για τους ελέγχους στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας έδωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι, παρά τον χαρακτηρισμό της γαλλικής παραμεθόριας περιοχής Μοζέλ ως περιοχής με ιδιαίτερα επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δεν θα υπάρξουν συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι, όπως γίνεται στα σύνορα με την Τσεχία και το αυστριακό Τυρόλο.

Τρέχουν για το πιστοποιητικό

Εντωμεταξύ, η Κομισιόν επιταχύνει τους ρυθμούς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και, όπως δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο. Η ίδια υπογράμμισε ότι αυτό το «ψηφιακό πράσινο διαβατήριο θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο». Σε ομιλία της μάλιστα προς Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι αυτό το “διαβατήριο” θα αποδεικνύει ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιασθεί και θα περιέχει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, καθώς και πληροφορίες για την ανάρρωση ανθρώπων που είχαν νοσήσει με Covid-19.

Σημειώνεται ότι το πράσινο φως για το πιστοποιητικό εμβολιασμού δόθηκε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, την περασμένη εβδομάδα, με την μερική κάμψη των εντάσεων που προέβαλαν η Μέρκελ και ακόμη περισσότερο ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει άλλωστε συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησής του προκειμένου να ετοιμάσουν την εφαρμογή ενός «υγειονομικού πάσο» που, όπως επιμένει, δεν θα είναι «διαβατήριο εμβολιασμού».

Την ίδια ώρα πάντως, πληθαίνουν οι υποστηρικτές της ιδέας, η οποία προτάθηκε αρχικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάχθηκε τη Δευτέρα και o Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ζήτησε την ταχεία θέσπιση και καθιέρωση ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού. Δήλωσε μάλιστα ότι «θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς» για αυτό και απέρριψε το επιχείρημα που επικαλείται συχνά η Μέρκελ περί “ίσης μεταχείρισης” εμβολιασμένων και μη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx