ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Stop το AstraZeneca και στους άνω των 60 – Τι λέει ο αρμόδιος της ΕΕ

Stop το AstraZeneca και στους άνω των 60 – Τι λέει ο αρμόδιος της ΕΕ

Να σταματήσουν οι χώρες τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 60 ετών, πρότεινε έμμεσα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπεύθυνος Εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλιέρι, εξαιτίας των σπανίων αλλά υπαρκτών παρενεργειών με θρομβώσεις. O ίδιος επεσήμανε παράλληλα ότι το εμβόλιο της Johnson πρέπει να χορηγείται στους άνω των 60 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε κρίνει αρχικά το εμβόλιο της AstraΖeneca ασφαλές και άνευ παρενεργειών για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο μετά τις θρομβώσεις και υπό πίεση, εξέτασε το θέμα των θρομβώσεων και τον Απρίλιο παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για θρομβώσεις ειδικά στους νέους και ακόμα περισσότερο στις νέες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάψουν να το χορηγούν σε νεότερους των 60 (άλλες έχουν ως όριο τα 65 και άλλες τα 55). Στην Ελλάδα το όριο ήταν πολύ χαμηλό καθώς αποφασίσθηκε να μην χορηγείται μόνον στους νεότερους των 30 ετών.

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλιέρι σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα La Stampa δήλωσε, «στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με τη νόσο, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούνται πλέον εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και της Pfizer».

Ερωτηθείς για το εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλιέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA. Το Σεπτέμβρη θα είναι διαθέσιμο και το Curevac που είναι mRΝΑ και θα καλύψει το κενό που θα αφήσει το AstraZeneca».

Η 18χρονη

Ειδικά για την 18χρονη Ιταλίδα που πέθανε, είπε «έπρεπε να μην επιτρέπεται να εμβολιάζονται παιδιά σε αυτές τις μέρες εθελοντικού εμβολιασμού που καθιέρωσε η Ιταλία». Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Ιταλία, που χορηγούσε το συγκεκριμένο εμβόλιο στους άνω των 60 αλλά ξαφνικά πέθανε μια εμβολιασθείσα 18χρονη, αποφάσισε να μην επιτρέπεται η χορήγηση του σκευάσματος σε νέους ακόμα κι αν είναι εθελοντές.

Συγκεκριμένα, Γερμανία και άλλες χώρες είχαν ήδη αποφασίσει το AstraZeneca που έμενε στα ράφια λόγω απροθυμίας των πολιτών, να διοχετευθεί σε μια ανεξάρτητη πλατφόρμα για όσους θέλουν να το κάνουν εθελοντικά και μόνον. Την κίνηση μιμήθηκε και η Ιταλία, που καθιέρωσε “ημέρα εμβολιασμού” αδιακρίτως ηλικιών και όπου όμως διοχέτευε μόνον το AstraZenenca.

O θάνατος της 18χρονης από εγκεφαλική αιμορραγία προκάλεσε σάλο και αποφασίσθηκε να απαγορευθεί πλέον η χορήγηση του σκευάσματος σε όλους όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Οι ιταλικές εφημερίδες σχολίασαν πολύ αρνητικά την στάση του υπουργού Υγείας, που λίγες ημέρες πριν το θάνατο της 18χρονης είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγεί το σκεύασμα και στους κάτω των 60, κάμπτοντας έμμεσα τις επιφυλάξεις των νέων και προκαλώντας την αίσθηση ότι το εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές και για αυτούς.

Άλλες παρενέργειες και CureVac

Tο εμβόλιο της Johnson στην Ελλάδα έχει εγκριθεί για όλες τις ηλικίες, με σύσταση μόνο προς τις εγκύους να το αποφύγουν. Έχει συσχετισθεί και αυτό με θρομβώσεις, αλλά πολύ λιγότερες από εκείνες που προκαλεί το AstraZeneca. Ο υπεύθυνος Εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είπε, στην ίδια συνέντευξη, ότι «θέλει κι αυτό προσοχή, γιατί στηρίζεται σε αδενοϊό και είναι προτιμότερο να χορηγείται μόνον στους άνω των 60. Παρουσίασε λιγότερες παρενέργειες από το AstraZeneca και είναι πολύ βολικό επειδή αποδίδει μόνον με μία δόση, όμως δεν παύει να περιέχει αδενοϊό», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα που έχει παρουσιασθεί σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Pfizer. «Φαίνεται πως είναι σπάνια παρενέργεια και είναι ελαφριάς και αναστρέψιμης μορφής, παρουσιάζεται συνήθως μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά είμαστε σε επαφή με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία. Θα έχουμε επαρκή δεδομένα στις αρχές Ιουλίου». Εν τω μεταξύ, ο EMA αξιολογεί το γερμανικό CureVac.

Ο ιδρυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας που το παρασκεύασε ήταν πρωτοπόρος στην τεχνολογία RNA, αλλά προηγήθηκε η Pfizer και η Moderna, επειδή ο Ίνγκμαρ Χορ, ενώ βρισκόταν σε διαβουλεύσεις από την αρχή της πανδημίας με την γερμανική κυβέρνηση, υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο παρότι μόλις 53 ετών. Διασωληνώθηκε σε τεχνητό κώμα και χρειάσθηκε πολύμηνη ειδική θεραπεία αποκατάστασης και το θέμα (μαζί με το εμβόλιο) πήγε πίσω. Τώρα εκτιμά ότι το εμβόλιο θα πάρει έγκριση μέσα στον Ιούνιο και έχει αρχίσει ήδη η παραγωγή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι