ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στους δρόμους οι αγρότες σε Θεσσαλία και Μακεδονία – Τα αιτήματα και η κυβέρνηση

Μεθαύριο θα κριθεί αν θα κατέλθουν στην Αθήνα οι αγρότες – Aποχωρούν από την Agrotica

Μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ήρθε η ώρα των Ελλήνων αγροτών να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα οι αγρότες το μεσημέρι έχουν δώσει ραντεβού στον κόμβο του Πλατύκαμπου, στη διασταύρωση της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου.

Σύμφωνα με τον οnlarissa.gr εκεί αναμένεται να συγκεντρωθούν τρακτέρ από τη Λάρισα, χωριά του δήμου Κιλελέρ και της Αγίας, ενώ τα τρακτέρ από τα Φάρσαλα σχεδιάζεται να ενσωματωθούν στην κινητοποίηση της Καρδίτσας στον Ε-65.

Οι παραγωγοί από τις περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Παλαμά, Τρίκαλα, Μαγνησία, και άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους προκειμένου, όπως λένε, να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να μείνουν στη γη τους, ζητώντας την άμεση πληρωμή όλων των αποζημιώσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Παράλληλα τρακτέρ αναμένεται να βγουν σε διάφορα σημεία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στην Ημαθία, στην Πέλλα αλλά και στις Σέρρες. Σημειώνεται ότι μετά από αποφάσεις που πήραν οι κατά τόπους αγροτικοί σύλλογοι, θα γίνουν διαμαρτυρίες σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, στις έδρες των αντιπεριφερειών, ενώ σχεδιάζουν και την κάθοδό τους στην Agrotica, που την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε χθεσινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ τόνισε πως παρακολουθούμε «με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα μας. Έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει, αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι