ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στρεπτόκοκκος: Κρούσματα, θάνατοι και μηνύσεις για τα τεστ

Στρεπτόκοκκος: Κρούσματα, θάνατοι και μηνύσεις για τα τεστ

Στα δικαστήρια οδηγούνται από τους φαρμακοποιούς οι εργαστηριακοί γιατροί Δυτικής Ελλάδας, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων ότι τα τα strep-test που πωλούνται στα φαρμακεία είναι… εγκληματικά. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε κανείς να βρει strep-test σε φαρμακείο και έπρεπε ή να το αγοράζει στο διαδίκτυο ή να πηγαίνει το παιδί του σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Αυτό δυσκόλευε πολλούς διότι, καθώς έχουν προηγηθεί έξι θάνατοι παιδιών από επιθετική λοίμωξη, οι περισσότεροι γονείς θέλουν πλέον να μαθαίνουν άμεσα αν ο πονόλαιμος ή ο πυρετός του παιδιού τους είναι σχετικά αθώος ή αν απεναντίας κρύβει στρεπτοκοκκική λοίμωξη που απαιτεί αντιβίωση.

Όταν τα strep-terst άρχισαν να διατίθενται στο κοινό μέσω φαρμακείων, οι εργαστηριακοί αντέδρασαν και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι πέρασαν στην αντεπίθεση με μηνύσεις. Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφέρουν τα εξής. «Για άλλη μια φορά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) επανέρχεται με συκοφαντικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις και με ανυπόστατους και συντεχνιακούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των φαρμακοποιών. Οι αναφορές στις επιστολές τους, ξεφεύγουν ακόμα και από τα όρια της γραφικότητας καθόσον, όπως όλοι θυμούνται, ήταν εκείνοι που αντέδρασαν, καθαρά για οικονομικούς λόγους, επί πανδημίας κοροναϊού για τη διάθεση των self-test και για τη διενέργεια των rapid test από τα φαρμακεία.

»Αυτά όπως αποδείχθηκε, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση κατά την πανδημία, στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τελικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Όμως όλες αυτές οι αναφορές του Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ έπεσαν στο κενό, αφού όπως αποδείχθηκε ο ρόλος των φαρμακοποιών κατά την πανδημία ήταν καταλυτικός, καθώς 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 μέρες την εβδομάδα για όλες τις μέρες του χρόνου, το δίκτυο των φαρμακείων διασφάλιζε την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες διάθεσης και διενέργειας των test για την ανίχνευση του κοροναϊού, κάτι που οδηγεί στην έγκαιρη έναρξη της αντιϊκής αγωγής.

»Στη συγκεκριμένη αναφορά τους περί “εγκληματικής ενέργειας”, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το strep test διακινείται νομίμως από τα φαρμακεία, καθώς έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του από τον ΕΟΦ. Κατά αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό που διενεργεί το test, της άμεσης και τεκμηριωμένης διάγνωσης προκειμένου να προχωρήσει στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα και μέρα, ακόμα και όταν τα μικροβιολογικά εργαστήρια είναι κλειστά, ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές οπού αυτά δεν υπάρχουν. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι αυτή που τελικά σώζει ζωές.

»Επίσης στις αναφορές του συγκεκριμένου Συνδέσμου Δυτικής Ελλάδας περί “ιατρικής πράξης” θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το strep test σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργείται από επιστήμονες υγείας, όπως είναι και οι φαρμακοποιοί που εργάζονται στα φαρμακεία της κοινότητας, οι οποίοι εφαρμόζουν και τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε με τα χιλιάδες θύματα, δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και όλοι οι Υγειονομικοί οφείλουμε να συστρατευθούμε και να στηρίξουμε την κοινωνία και την πολιτεία στον αγώνα αυτό.

»Επειδή όμως ο συγκεκριμένος σύνδεσμος εξακολουθεί να βάλλει με ευθείες αναφορές, τις οποίες έχει επαναλάβει και στο παρελθόν, προσβάλλοντας το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας, δόθηκε εντολή στο νομικό σύμβουλο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, χωρίς να προηγηθούν άλλες εξωδικαστικές ενέργειες, να προβεί σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του φαρμακευτικού κλάδου».

Τι υποστήριξαν οι εργαστηριακοί

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος με χθεσινή του ανακοίνωση είχε υποστηρίξει ότι η πώληση των strep-test από τα φαρμακεία συνιστά εγκληματική ενέργεια. Συγκεκριμένα ανέφερε; «Με αγανάκτηση και οργή διαπιστώνουμε, ότι σε πολλά φαρμακεία πωλούνται τεστ ταχείας δοκιμασίας διαγνωστικού ελέγχου για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α (S.pyogenes). Tα τεστ διενεργούνται από γονείς, αδέλφια, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος.

»Είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο. Ένα πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης και σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής στα χέρια του έμπειρου μικροβιολόγου και του εξειδικευμένου προσωπικού των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, γίνεται επικίνδυνο στα χέρια μη εξειδικευμένων ανθρώπων.

»Τίθεται μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας με τη διακίνηση των strep-test από τα φαρμακεία στο όνομα του εύκολου κέρδους. Είναι αδιανόητο τη στιγμή που μιλάμε για θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στις διαγνωστικές εξετάσεις από το Υπουργείο Υγείας, να ευτελίζεται και να καταστρατηγείται η κάθε μορφή ποιοτικού ελέγχου στη διενέργεια μιας τόσο βασικής, κατά κύριο λόγο παιδιατρικής διαγνωστικής εξέτασης. Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να παρέμβει, ώστε να διακοπεί η διακίνηση των strep-test από τα φαρμακεία. Καλούμε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να παρέμβει ,για να διακοπεί η πώληση των τεστ από τα φαρμακεία των μελών του.

»Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία. Είμαστε εδώ για την προάσπιση της επιστήμης μας και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των παιδιών μας.Είναι εξοργιστικό να διακυβεύεται η υγεία των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες των φαρμακείων.Είναι πλέον μηδενική η ανοχή μας στις πρακτικές αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος! Ταυτόχρονα ως εργαστηριακοί γιατροί και καθ ΄ύλην αρμόδιοι , καλούμε όλους τους πολίτες να απευθύνονται στους μικροβιολόγους και στα διαγνωστικά εργαστήρια για τη διενέργεια των strep-test.»

Το τεστ και τα συμπτώματα

Το τεστ για το στρεπτόκοκκο είναι κατά τι πιο περίπλοκο από το τεστ για τον κορονοϊό, όμως με τις κατάλληλες οδηγίες και προσοχή, μπορεί να γίνει στο σπίτι. Καλύτερο είναι να το κάνει ο παιδίατρος, επειδή έχει την σχετική εμπειρία. Υπενθυμίζεται ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο σπάνια αποβαίνει μοιραία, όμως όταν υπάρχει πύο στις αμυγδαλές ή όταν η λοίμωξη έχει πλήξει άλλα, μη ορατά όργανα, τότε η έγκαιρη χορήγηση αντιβίωσης είναι απαραίτητη.

Τις περισσότερες φορές ο στρεπτόκοκκος “χτυπάει” στις αμυγδαλές, προκαλώντας πονόλαιμο και πυρετό και ενίοτε εξανθήματα. Όμως σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν π.χ. υπάρχει κάποια πληγή στο δέρμα, αυτός μπορεί να μπει στην κυκλοφορία του αίματος και τότε ο πυρετός έχει “αόρατο” αίτιο και μπορεί να εκληφθεί ως κοινή ίωση. Αυτό δυστυχώς μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραίο, γιατί και γιατροί παραπλανώνται, επειδή ακριβώς δεν βλέπουν κάποιο σύμπτωμα που παραπέμπει σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

Το strep-test που κυκλοφορεί στα φαρμακεία και στο διαδίκτυο ή και αυτό που γίνεται σε εργαστήρια, ανιχνεύει το στρεπτόκοκκο στις αμυγδαλές ή πάντως σε επίχρισμα από το λαιμό. Αυτό το βακτήριο προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, στην δε Βρετανία έχασαν τη ζωή τους από από αυτό  430 άτομα, εκ των οποίων τα 54 ήταν παιδιά και οι υπόλοιποι είτε ηλικιωμένοι είτε ευπαθείς.

Εκτός από τον εμπύρετο πονόλαιμο και τα εξανθήματα, το παιδί μπορεί να έχει αφυδάτωση (π.χ. βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ούρα στην πάνα για 12 ώρες), αίσθημα κακουχίας ή γαστρεντερικά συμπτώματα (εμετοί ή διάρροια) που άλλοτε οφείλονται στον στρεπτόκοκκο και άλλοτε, στα πολύ άτυχα παιδιά, σε ταυτόχρονη λοίμωξη από κάποια ίωση. Επίσης συνήθως παρουσιάζει ανορεξία, υπνηλία και δυσκολία στην αναπνοή (για τα συμπτώματα και τη θεραπεία, μπορείτε να βρείτε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ εδώ).

Κρούσματα και θάνατοι 

Οι επιστήμονες αδυνατούν να καταλήξουν ομόφωνα στο τι φταίει που από το 2022 έχουμε διεθνώς έξαρση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Στη Βρετανία που υπάρχει επιτήρηση του συγκεκριμένου νοσήματος, είχαν μεν 430 θανάτους, αλλά καταγράφηκαν 54.394 λοιμώξεις, αριθμός που δείχνει ότι σπάνια υπάρχει μοιραία κατάληξη.

Εντούτοις, ενώ παλιά οι γιατροί και οι γονείς θεωρούσαν ότι οι πυρετοί οφείλονται σε ιώσεις που θα κάνουν σε 2-3 μέρες τον κύκλο τους, πλέον συνιστούν σε κάθε εμπύρετο νόσημα παιδιού ή ηλικιωμένου, ο ασθενής ή όποιος τον φροντίζει, να επικοινωνεί άμεσα με γιατρό. Το νόσημα μεταδίδεται από συμπτωματικούς ή και ασυμπτωματικούς φορείς (πιο εύκολα από τους πρώτους), είτε μέσω σταγονιδίων και εισπνοής τους είτε με επαφή με μολυσμένη επιφάνεια.

Στη Βρετανία όταν έχουν κρούσμα οστρακιάς σε σχολείο παίρνουν έκτακτα μέτρα και για τα παιδιά και για τους ευάλωτους συγγενείς. Στη Νάουσα όπου πέθανε πρόσφατα 7χρονο αγοράκι, έγιναν δεκάδες τεστ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) στο Νοσοκομείο της Νάουσας προσήλθαν 45 παιδιά για εξέταση, εκ των οποίων τα 32 ήταν εκτός του σχολικού περιβάλλοντος του 7χρονου και 13 παιδιά από το σχολείο του άτυχου αγοριού. Βρέθηκαν επτά θετικά εκ των οποίων τα πέντε ασυμπτωματικά και τα δύο με συμπτώματα -όλα λαμβάνουν αγωγή.

Από τα 32 παιδιά εκτός του σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν πέντε θετικά  εκ των οποίων τρία ασυμπτωματικά και δύο με συμπτώματα. Από τα 13 παιδιά εντός σχολικού περιβάλλοντος βρέθηκαν δύο παιδιά θετικά ασυμπτωματικά. Νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί, συγγενής του 7χρονου, στο νοσοκομείο Γεννηματάς με βελτιωμένη την κατάσταση της υγείας του.

Τέλη Μαρτίου χάθηκε ένα παιδάκι 18 μηνών στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από στρεπτόκοκκο. Αυτό είχε εισαχθεί με ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας προληπτικά, όμως την επόμενη ημέρα κατέληξε στη ΜΕΘ από στρεπτόκοκκο. Η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει στην ανακοίνωσή της ως εξής: «Μήπως πρέπει να προστεθεί στις οδηγίες του ΕΟΔΥ να γίνεται Strep Test σε περισσότερα άρρωστα παιδιά που προσέρχονται στα επείγοντα νοσοκομείων; Είναι μία φτηνή και καθόλου επώδυνη εξέταση που σώζει ζωές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι