ΣΧΕΣΕΙΣ

Σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας – Τι λένε οι ειδικοί

Σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας – Τι λένε οι ειδικοί

Είναι δύσκολο να βρείτε έναν σύντροφο, του οποίου να απολαμβάνετε την παρέα. Η δεξαμενή γνωριμιών μπορεί να είναι ρηχή και αδυσώπητη, οπότε όταν έρχεται κάποιος με τον οποίο έχετε χημεία, που σας κάνει να νιώθετε καλά και η παρουσία του οποίου τελικά βελτιώνει τη ζωή σας, νιώθετε σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα.

Τι γίνεται όμως αν αυτό το άτομο δεν είναι στην ηλικία σας; Τι θα συμβεί αν αυτό το άτομο δεν είναι απλώς εκτός της ηλικίας σας, αλλά εκτός της γενιάς σας; Οι ειδικοί σχέσεων ρίχνουν κάποιο φως. Είναι 2024 και η κοινωνία έχει σε μεγάλο βαθμό αποστιγματίσει τις σχέσεις που έχουν διαφορετική φυλή, θρησκεία και σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά κατά κάποιο τρόπο, οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας (μιλάμε για 10+ χρόνια) εξακολουθούν να είναι σχετικά ταμπού.

Τόσο πολύ που η ποπ κουλτούρα εξακολουθεί να διερευνά το θέμα τόσο στη μυθοπλασία (Leonardo DiCaprio, κανείς;) όσο και στη μυθοπλασία. Αφού παρακολουθήσαμε το “The Idea of ​​You”, με πρωταγωνιστές την Anne Hathaway και τον Nicholas Galitzine, όπου μια 40χρονη ανύπαντρη μητέρα παρασύρεται σε έναν ειδύλλιο-ανεμοστρόβιλο με έναν 24χρονο τραγουδιστή ενός δημοφιλούς συγκροτήματος, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε γιατί οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας προκαλούν τόσες πολλές διαμάχες.

Για να φτάσουμε στην ουσία, οι ειδικοί σχέσεων μας εξηγούν το γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τη διαφορά ηλικίας στις σχέσεις και πώς, αν όχι καθόλου, μπορούν να λειτουργήσουν. Αν και μπορεί να μην τρέχετε στη νότια Γαλλία με έναν τύπο Harry Styles που είναι 16 χρόνια νεότερος σας, αυτή η γνώση των ειδικών μπορεί να ρίξει φως σε οποιαδήποτε σχέση ηλικίας μπορεί να βρεθείτε ή να συναντήσετε στο μέλλον.

Σχέσεις με διαφορά ηλικίας είναι αμφιλεγόμενες

Αν διστάσατε ποτέ να βγείτε ραντεβού με κάποιον με βάση το τι μπορεί να πιστεύουν οι άλλοι, τότε καταλαβαίνετε την πίεση που μπορεί να ασκήσει το κοινωνικό στίγμα σε μια σχέση. Οι γνώμες της οικογένειας και των φίλων μπορεί να είναι ένας τεράστιος παράγοντας για να αποφασίσετε εάν θα επιλέξετε να είστε με κάποιον ή όχι, και το να μην αισθάνεστε ότι υποστηρίζονται ή επικυρώνονται από τα άτομα που αγαπάτε περισσότερο μπορεί συχνά να αποθαρρύνουν τη σχέση.

Όταν πρόκειται για μεγάλες ηλικιακές διαφορές, μπορεί να είναι δύσκολο για τους ξένους να κατανοήσουν τη δυναμική μεταξύ δύο ανθρώπων σε μια σχέση, κάτι που οδηγεί σε αρνητικές διαμάχες και υποθέσεις.

  • Τα ΜΜΕ απεικονίζουν αρνητικά τις ηλικιακές διαφορές

Επειδή τα ΜΜΕ κατηγόρησαν τόσο περίφημα τους ηλικιωμένους ότι βγαίνουν με νεότερους για πράγματα όπως το σεξ και την εμφάνιση και κατηγόρησαν νεότερους ότι βγαίνουν με μεγαλύτερους για πράγματα όπως χρήματα και δύναμη, η πολιτιστική προοπτική για τα ηλικιακά κενά στις σχέσεις είναι σχετικά ζοφερή.

Τα Μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν τις σχέσεις ηλικιακής διαφοράς με αρνητικό τρόπο, που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο εμείς, ως κοινωνία, τις βλέπουμε. Εξαιτίας αυτού, όταν κάποιος πάει ενάντια στα κοινωνικά πρότυπα, συχνά βιώνει κοινωνικό στίγμα ή απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια.

  • Εικάζονται κακές προθέσεις

Οι σχέσεις με ηλικιακή διαφορά έχουν μια μοναδική δυναμική εξουσίας, καθώς ο μεγαλύτερος σύντροφος μπορεί να έχει περισσότερη σταθερότητα (οικονομική ή συναισθηματική), εμπειρία ζωής ή καλύτερη κοινωνική θέση. Με άλλα λόγια, αυτές οι σχέσεις θεωρούνται συχνά ως σχέσεις συναλλαγής, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν υποκείμενοι παράγοντες, εκτός της αγάπης, του σεβασμού, της χημείας, του ρομαντισμού, της έλξης και των κοινών στόχων ζωής που διατηρούν τη σχέση ανέπαφη.

Όταν τα άτομα εκτός σχέσης δεν μπορούν να καταλάβουν πώς δύο άτομα διαφορετικών ηλικιών θα μπορούσαν να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ερωτικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον και συμπληρωματικά σχέδια για το μέλλον, μπορεί εύκολα να φαίνεται σαν να υπάρχουν κακές ακόμη και δόλιες προθέσεις. Συχνά υπάρχει ανησυχία για το πώς το ζευγάρι διαχειρίζεται τη δυναμική τής εξουσίας, τα οικονομικά του και τη συναισθηματική του ωριμότητα. Αλλά αυτές είναι ανησυχίες σε όλες τις σχέσεις και δεν είναι μοναδικές σε σχέσεις με ηλικιακή διαφορά.

Οι ειδικοί των σχέσεων λένε: «Ανεξαρτήτως ηλικίας, κανένα ζευγάρι δεν ταυτίζεται ακριβώς όλη την ώρα. Με τις διαφορές που προέρχονται από τον μισθό, την εκπαίδευση, την περιουσία, τις αποταμιεύσεις και την οικογενειακή υποστήριξη (μεταξύ άλλων), ακόμη και δύο άτομα παρόμοιας ηλικίας μπορούν να συνάψουν μια σχέση σε διαφορετικά μέρη και με διαφορετικά πράγματα να φέρουν στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν το καταλαβαίνουν όλοι, κάτι που οδηγεί περαιτέρω στην αποδοκιμασία αυτών των σχέσεων».

Μια υγιής σχέση, ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ των δύο συντρόφων, είναι υπέροχη, και αν δεν υπάρχει μεγάλη μάχη εξουσίας, εξαναγκασμός ή ένας σύντροφος είναι κάτω από τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης, δεν υπάρχει τίποτα που να πρέπει να μας ανησυχεί. Για να λειτουργήσει μια σχέση, δύο άτομα χρειάζονται αγάπη, σεβασμό, ειλικρίνεια, επικοινωνία και κοινό έδαφος, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι ή τις διαφορές γενεών που μπορεί να υπάρχουν.

Μπορούν να είναι επιτυχημένες αν…

Αν και μπορεί να είναι ευκολότερο να βρεις κοινό έδαφος με κάποιον πιο κοντά στην ηλικία σου, δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη που να λέει ότι δύο άτομα με διαφορά ηλικίας δεν μπορούν να έχουν μια ακμάζουσα, επιτυχημένη σχέση. Οπότε, υπάρχουν μερικά πράγματα που βοηθούν τις σχέσεις με διαφορά ηλικίας να ευδοκιμήσουν, τα οποία οι ειδικοί μας βοηθούν να εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Father with his son at the beach

Τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν την κρίση των άλλων

Οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας δεν διαφέρουν από οποιαδήποτε άλλη σχέση και έχουν τα ίδια προβλήματα με τις σχέσεις με μικρό ή καθόλου χάσμα. Αλλά όπως αναφέρθηκε, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Η αντιμετώπιση αυτού του στιγματισμού και η κρίση από τους άλλους μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον θόρυβο και να επιτρέψουμε στα ζευγάρια να επικεντρωθούν στη σχέση τους. Παρότι οι άνθρωποι μπορεί να βλέπουν αρνητικά τη σχέση σας, μπορείτε να το αποδεχτείτε και να επιλέξετε να είστε απλά ευτυχισμένοι. Κάνοντας αυτό, θα δημιουργήσετε πολύ δυνατή σχέση. Εξάλλου, δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι για τη σχέση σας – είναι δική σας, όχι δική τους.

Τα ζευγάρια έχουν κοινά ενδιαφέροντα

Η σημασία των ομοιοτήτων και των κοινών ενδιαφερόντων και αξιών είναι σημαντική. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι: «Ενώ τα ζευγάρια μπορεί να έχουν διαφορετικές εμπειρίες ζωής λόγω των διαφορών ηλικίας τους, η εύρεση κοινού εδάφους στα χόμπι, τις αξίες ή τις φιλοδοξίες μπορεί να βοηθήσει να γεφυρωθεί το χάσμα των γενεών».

Όπως με κάθε άλλη σχέση, αν δεν έχετε πολλά κοινά, μάλλον δεν θα λειτουργήσει. Οι κοινές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα ενισχύουν την αίσθηση της συντροφικότητας και της ενότητας, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του ζευγαριού. Ίσως σας αρέσει να παίζετε τένις μαζί ή και οι δύο σας αρέσει να πηγαίνετε σε συναυλίες. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό μέσω κοινών ενδιαφερόντων που ωφελούν τη σχέση σας και δεν έχουν καμία σχέση με την ηλικία.

Τα ζευγάρια επικοινωνούν αποτελεσματικά

Όπως σε κάθε άλλη σχέση, η επικοινωνία είναι το κλειδί. Το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον σύντροφό σας για το τι θέλετε, ανεξάρτητα από το πόσο μοναδικό μπορεί να είναι το ζευγάρι είναι πάντα σημαντικό. Οι σύντροφοι πρέπει να μπορούν να συζητούν ανοιχτά τις προσδοκίες, τους φόβους και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Αυτή η διαφάνεια βοηθά στην αντιμετώπιση πιθανών συγκρούσεων που προκύπτουν από το χάσμα ηλικίας.

NEW YORK, NEW YORK - DECEMBER 18: (EXCLUSIVE COVERAGE) Sarah Paulson and Holland Taylor pose at the opening night after party for the Second Stage Theater play "Appropriate" on Broadway at The Yard House Times Square on December 18, 2023 in New York City. (Photo by Bruce Glikas/WireImage)

Τέτοια παραδείγματα είναι οι διαφορετικοί στόχοι σταδιοδρομίας ή ο οικογενειακός προγραμματισμός. Για παράδειγμα, εάν βγαίνετε ραντεβού με κάποιον που θέλει να συνταξιοδοτηθεί σύντομα και να ταξιδέψει, αλλά θέλετε να μείνετε στη θέση σας και να εστιάσετε στην καριέρα σας, οι συζητήσεις για το πώς μπορείτε να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι είναι ζωτικής σημασίας. Μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας (και του συμβιβασμού), ειδικά στους τομείς που σχετίζονται με τον προγραμματισμό της ζωής, μπορείτε να κάνετε μια σχέση ηλικιακής διαφοράς να λειτουργήσει.

Τι προκαλεί το τέλος των σχέσεων με διαφορά ηλικίας;

Το να θέλεις διαφορετικά πράγματα, να έχεις διαφορετικά οράματα για το μέλλον, να βρίσκεσαι σε διαφορετική φάση ζωής και να αναπτύσσεσαι προς διαφορετικές κατευθύνσεις μπορεί να οδηγήσει οποιαδήποτε σχέση στο τέλος, ανεξάρτητα από τις ηλικιακές διαφορές. Αλλά οι ηλικιακές διαφορές κάνουν συνήθως πιο πιθανό να προκύψουν καταστάσεις. Είναι αλήθεια ότι εκτιμούμε διαφορετικές πτυχές της ζωής και ωριμάζουμε σε διαφορετικές ηλικίες και στάδια της ζωής μας, και κατά συνέπεια, αυτά τα πράγματα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να χωρίσουν. Δεν υπάρχουν απόλυτα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι δύο άτομα με διαφορά ηλικίας δεν μπορούν να έχουν μια ακμάζουσα, επιτυχημένη σχέση.

Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να καταλήξει στην κατάρρευση των σχέσεων με διαφορά ηλικίας. Οι ηλικιακές διαφορές μπορεί να σημαίνουν ότι οι σύντροφοι έχουν διαφορετικά στιλ επικοινωνίας, ενδιαφέροντα ή πολιτισμικές αναφορές. Όπως σε κάθε σχέση, αν δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μείνετε μαζί. Εάν δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις διαφορές, μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, οδηγώντας σε έλλειψη οικειότητας και σύνδεσης. Ανάμεσα στο να θέλουν διαφορετικά πράγματα, να βρίσκονται σε διαφορετική φάση ζωής και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν, τα ζευγάρια σε οποιαδήποτε σχέση θα δυσκολευτούν να τα καταφέρουν. Δυστυχώς, οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας είναι πολύ ευαίσθητες σε όλα αυτά τα πράγματα.

Enjoying tenderness. A lovely couple having their mornng coffee together

Αξίζει να επιδιώξουμε σχέσεις ηλικίας;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ζευγάρια θα έχουν πάντα διαφορές που πρέπει να επιλύσουν – είτε οφείλονται στην ηλικία είτε σε άλλες κοινές διαφορές όπως η φυλή, η θρησκεία, ο πολιτισμός, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή η ανατροφή. Επομένως, μην αφήνετε μια δυνητικά ευτυχισμένη, υγιή σχέση από φόβο μήπως βρεθείτε σε σύγκρουση. Θα το βιώσετε ό,τι και να γίνει. Σε τελική ανάλυση, μια υγιής σχέση, ανεξάρτητα από τις διαφορές μεταξύ των συντρόφων της, είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε, και εκτός κι αν υπάρχει μεγάλη διαμάχη εξουσίας, εξαναγκασμού ή ένας σύντροφος είναι κάτω από τη νόμιμη ηλικία συναίνεσης, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.

Η επιτυχία οποιασδήποτε σχέσης εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο τα ζευγάρια είναι σε θέση να επιλύσουν τις συγκρούσεις με εποικοδομητικούς τρόπους, να διευθετήσουν τις διαφορές τους, να χτίσουν εμπιστοσύνη και δέσμευση, να στηρίζουν το ένα το άλλο και να εργαστούν ως ομάδα.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι