Συνάντηση στη Σαμοθράκη με τον πιο γλωσσομαθή Έλληνα!
13/08/2022Ο Γιάννης Οικονόμου μιλά 32 γλώσσες, ανάμεσα σε αυτές και ορισμένες από τις πιο δύσκολες και σπάνιες. Βρέθηκε για διακοπές στη Σαμοθράκη, όπου έκανε μπάνιο σε καταρράκτες, κολύμπησε σε μαγευτικές παραλίες που έχουν πρόσβαση μόνον από τη θάλασσα, γέμισε τις μπαταρίες του για το απαιτητικό πρόγραμμα που ακολουθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου εργάζεται.
Ο Γιάννης Οικονόμου είναι ο πιο γλωσσομαθής Έλληνας και ήρθε να χαλαρώσει στην φύση και την σπάνια ομορφιά της Σαμοθράκης. Δηλώνει ενθουσιασμένος με το νησί και τους ανθρώπους του. Παρέα με τον καλό του φίλο, Γιώργο Βαλασίδη από την Κομοτηνή, περπάτησε σε οικισμούς, φυσικά στην διατηρητέα Χώρα, θαύμασε το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο με το ιερό των Μεγάλων Θεών, δοκίμασε τις τοπικές συνταγές, σκαρφάλωσε στο βουνό Σάος, το ψηλότερο του Αιγαίου, κολύμπησε στις βάθρες, σε κάποιες από τις εκατό περίπου που υπάρχουν στο νησί και όταν συναντηθήκαμε είχε μόνον όμορφα λόγια να πει για την γνωριμία του με το νησί. Εκεί τον συναντήσαμε και ακούσαμε το ταξίδι της ζωής του, ένα ταξίδι συναρπαστικό με 32 γλώσσες του κόσμου, σύγχρονες αλλά και ξεχασμένες.
Διακοπές στη Σαμοθράκη
Ταξιδευτής συνειδητοποιημένος, από τους ανθρώπους που χαίρεσαι να μιλάς και να ακούς για τις εμπειρίες του, για την έφεση του να οξύνει το μυαλό του με νέα πράγματα, κυρίως στον τομέα της γλωσσολογίας, την πολύπλευρη οπτική της ζωής, των ανθρώπινων σχέσεων, ο Γιάννης Οικονόμου βλέπει πιο ζεστά την προοπτική μιας βάσης στην Ελλάδα κι έτσι απέκτησε το δικό του σπίτι-καταφύγιο στην Αθήνα και από εκεί μπορεί μας λέει να κάνει μικρές ή όποτε οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις του το επιτρέπουν και μεγαλύτερες αποδράσεις για να δει μέρη που δεν έχει δει ακόμα στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι η Σαμοθράκη.
Ευγενικός, προσιτός και ευχάριστος σε κάνει ισότιμο συνομιλητή του, δίχως έπαρση, για το μέγεθός του σε γνώσεις και γλώσσες που μιλά, τις οποίες συνεχίζει να μελετά μεθοδικά για να τις έχει ενεργές μέσα του. Στο μυαλό αλλά και στην ψυχή του. Ασύλληπτο!
Η επαφή του με τις γλώσσες και τους πολιτισμούς ξεκίνησε από την οικογένειά του, η οποία όταν από την Κρήτη μετακόμισε στην Αθήνα, βλέποντας την έφεση του παιδιού τους, όχι μόνο το ενθάρρυναν αλλά και έψαξαν να βρουν δασκάλους και έτσι στην εφηβεία είχε μάθει να μιλά άπταιστα 10 γλώσσες! Οι βάσεις είχαν μπει λοιπόν πριν τελειώσει το λύκειο και η συνέχεια ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη.
Μετά το Λύκειο όλα ήρθαν φυσιολογικά και μαγικά, οι σπουδές γλωσσολογίας σε Θεσσαλονίκη αρχικά, μετά μεταπτυχιακές σπουδές στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου η διατριβή του ήταν ένα κείμενο του προφήτη Ζαρατούστρα γραμμένο στην αβεστική γλώσσα, μια μορφή της παλαιάς ιρανικής γλώσσας. Συνέχεια σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και κατόπιν επαγγελματικά στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέραν των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στην Επιτροπή, συνεχίζει να μελετά γλώσσες, (τώρα μαθαίνει και ιαπωνικά). Το όνομά του είναι πασίγνωστο στις τάξεις των σχολών φιλολογίας και ξένων γλωσσών σε όλη την Ευρώπη. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά τις γλώσσες που γνωρίζει: ρωσικά, γερμανικά, ισπανικά, τουρκικά, γαλλικά, πολωνικά, αγγλικά, σουηδικά, ιταλικά, φινλανδικά, αρμενικά, βουλγάρικα, αραβικά, εβραϊκά, πορτογαλικά, κινέζικα, κουρδικά, περσικά, σερβοκροάτικα, δανέζικα, χίντι, τσεχικά, ουρντού και ρουμάνικα. Επίσης, γνωρίζει αρχαίες γλώσσες με ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, όπως σανσκριτικά, βαβυλωνιακά, αρχαία περσικά, αρχαία ελληνικά, αρχαία αιγυπτιακά, λατινικά, λουβικά, καθώς και αρχαίες γλώσσες της Μικράς Ασίας, όπως αβεστικά (αρχαία ιρανικά) κλασικά αρμενικά, γοτθικά, αρχαία βουλγαρικά, πάλι (γλώσσα βουδισμού) και χετιτικά.
Οι συζητήσεις με έναν τέτοιο επιστήμονα ατέρμονες, οι εμπειρίες και τα όσα έχει ζήσει στην ζωή του, ταξιδεύοντας στις χώρες των γλωσσών που μελετά, είναι ασύλληπτες. Για τα ελληνικά πάντως μας λέει ότι είναι αισιόδοξος, διότι η γλώσσα εξελίσσεται, άρα θα συνεχίζει να ζει. Τα ελληνικά είναι η αρχαιότερη ζωντανή γλώσσα με τη μεγαλύτερη γραπτή παράδοση στον πλανήτη. Το πρώτο γνωστό δείγμα γραφής της εντοπίζεται γύρω στα 1400 π.Χ. σε πήλινη επιγραφή που βρέθηκε στο παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, γραμμένη σε μυκηναϊκή γραμμική Β.
Επιστροφή στην όμορφη αυθεντική ζωή της Σαμοθράκης, όπου ο Γιάννης Οικονόμου βρέθηκε σε απρόσιτες παραλίες, όπως ο Βάτος, συμμετείχε σε αυτοσχέδια παραδοσιακά πανηγύρια στα Θέρμα και την Χώρα και μυήθηκε από τους ντόπιους στην τοπική διάλεκτο. Κι όλα αυτά πριν καταφθάσουν τα τουριστικά κύματα του Δεκαπενταύγουστου, καθώς το νησί προτάθηκε φέτος ως δημοφιλής προορισμός και ευτυχώς μπήκαν πρόσθετα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής γραμμής με την Αλεξανδρούπολη.
Το γεγονός ότι έχει κάνει φίλους καρδιάς στην Θράκη και ότι τον γοητεύει αυτή η γωνιά της Ελλάδας είναι δέσμευση για να ξανάρθει. Είναι ευτυχία για έναν τόπο να κερδίζει φίλους και μάλιστα τέτοιους φίλους!