Τα μερικά lockdown προκαλούν διαδηλώσεις και πολιτικό πρόβλημα στη Βρετανία

Τα μέτρα κατά της πανδημίας προκαλούν διαδηλώσεις και πολιτικό πρόβλημα στη Βρετανία

Αψήφησαν τελικά τις συστάσεις της αστυνομίας και των Αρχών τουλάχιστον 15.000 πολίτες στη Βρετανία, κατεβαίνοντας στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου. Οι συγκεντρώσεις εστιάζουν στην έκφραση διαμαρτυρίας ενάντια όχι μόνο στα μερικά lockdown, αλλά και κατά της προοπτικής μαζικών εμβολιασμών, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και άλλων περιοριστικών μέτρων.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από διάφορες ομάδες και συλλογικότητες, όπως το Save Our Rights UK, σε μια προσπάθεια εναντίωσης στο περιβόητο “νομοσχέδιο του κορωνοϊού” (Coronavirus Act), το οποίο μεταξύ άλλων διεύρυνε τις εξουσίες της κυβέρνησης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων. «Δεν συναινούμε», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ έφεραν πανό που έγραφαν «Είναι αυτό ελευθερία;».

https://twitter.com/CoronavirusPlu2/status/1309820294165454849

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκα, ενώ συμμετείχαν και γνωστά πρόσωπα, όπως ο αδελφός του πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Πιρς Κόρμπιν. Επίσης το “παρών” έδωσε και ο Ντέιβιντ Άικ, συγγραφέας που έχει διατυπώσει απόψεις για τον κορωνοϊό που αρκετοί χαρακτηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας.

https://twitter.com/kwilliam111/status/1309889226981474306

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, υπήρξαν τραυματίες και καταδίκασε το γεγονός ότι «τέθηκαν άνθρωποι σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού». Προειδοποίησε μάλιστα το πλήθος να διαλυθεί, ειδάλλως έχει την εντολή να χρησιμοποιήσει βία. Τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν συλληφθεί, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Πάντως, οι διοργανωτές είχαν δηλώσει από νωρίς ότι η διαμαρτυρία θα ήταν ειρηνική και ότι υπήρξε συνεννόηση με την αστυνομία, ενώ υπέβαλαν και πλήρη υγειονομική αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, η αστυνομία έκρινε ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι που περιγράφονταν στην αξιολόγηση, και που αφορούν για παράδειγμα στην τήρηση των αποστάσεων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Μέτρα μερικού lockdown από τις 27 Σεπτεμβρίου

Αφορμή για τις διαδηλώσεις υπήρξε, προφανώς, η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση Τζόνσον. Σύμφωνα με αυτά, από τις 6:00′ το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου, πολλές περιοχές, όπως το Leeds, το Κάρντιφ και το Σγουόνσι, ή πόλεις της Ουαλίας τίθενται σε ένα υβριδικό lockdown. Αλλού απαγορεύεται η επίσκεψη σε σπίτια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ περιορίζονται οι μετακινήσεις που δεν “δικαιολογούνται”.

https://twitter.com/BarDisciple/status/1309871910352760832

Τα μέτρα αιτιολογήθηκαν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αφού τα επίσημα του κρούσματα του κορωνοϊού σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά σχεδόν επτά χιλιάδες μέσα σε 24 ώρες, Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνονται καθημερινά, έχοντας φτάσει συνολικά από την έναρξη της πανδημίας τους 41.936.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών που έχουν δηλώσει την απροθυμία τους να ψηφίσουν περαιτέρω περιορισμούς στην ελευθερία των πολιτών, παρά μόνο αν υπάρξει αύξηση των νοσηλευόμενων. Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς ανέρχονται σε περίπου 1.600. Στελέχη της επιστημονικής ομάδας συμβούλων της κυβέρνησης προειδοποιούν όμως, ότι με τον σημερινό ρυθμό, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν από τους 34 ημερησίως ως και τους 100, σε τρεις με τέσσερεις εβδομάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι