ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα νεότερα από το μέτωπο του ιού – Τοπικά lockdown και αναστολές

Πώς τα πάει ο "ασθενής μηδέν" της Όμικρον στην Κρήτη, Όλγα Μαύρου

Περίπου 15 εκπαιδευτικοί σε όλοι την Ελλάδα τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, γιατί είναι αντιεμβολιαστές, αλλά εναντιώνονται και στα δύο rapid test που τους ζητούνται κάθε εβδομάδα. Μια δασκάλα τέθηκε συγκεκριμένα σε αναστολή, επειδή προέτρεπε τους μαθητές να μη φορούν μάσκα. «Άμα φοράτε μάσκα, δεν σέβεστε τον Θεό», έλεγε στα παιδιά, τα οποία σαστισμένα έβγαζαν την μάσκα και ρωτούσαν μετά τη μαμά και τον μπαμπά στο σπίτι αν ήταν σωστό να μη φορούν μάσκα στην τάξη.

Σε αναστολή τέθηκε και ένας καθηγητής Θρησκευτικών σε Γυμνάσιο και Λύκειο της Δράμας. Ο ίδιος δεν ανέπτυξε θεωρία αντιεμβολιασμού, αλλά είναι ανεμβολίαστος και αρνείτο να υποβληθεί σε rapid test. Όπως είπε ο ίδιος η βασική του διαφωνία είναι με το όλο σύστημα και ότι απλά βρήκε αφορμή με το rapid test.

«Είναι η όλη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Δεν είναι σχολεία πια αυτά… Σε ένα τέτοιο σχολείο δε θέλω να δουλεύω… Όμως βρίσκω άδικο», είπε, «να κάνω rapid test εγώ επειδή είναι ανεμβολίαστος και να μην κάνει ο διπλανός συνάδελφός μου μόνο και μόνο επειδή είναι εμβολιασμένος, παρότι όλοι ξέρουμε ότι και εμβολιασμένοι κολλούν και μεταδίδουν. Δεν έχει καμία λογική να κάνει τεστ μόνον ο ανεμβολίαστος…».

H δασκάλα που πήρε αναστολή για το θέμα της μάσκας, δίδασκε σε δημοτικό σχολείο στην Αθήνα και δημιουργούσε προβλήματα εξαρχής με τα μέτρα για την πανδημία. Μητέρα μαθητή είπε: «Από την πρώτη μέρα προέτρεπε τα παιδιά να κατεβάσουν τη μάσκα. Τα καημένα την κατέβαζαν και την κρέμαγαν στο κρεμαστράκι του θρανίου, προβληματισμένα… Βγήκε σε αναστολή γιατί την ημέρα του Αγιασμού θέλησε να εργαστεί χωρίς rapid test και φορώντας προσωπίδα αντί για μάσκα…».

Κλειστά τμήματα

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών όπου εδρεύουν και τα δύο μοναδικά μέχρι στιγμής στην Ελλάδα τμήματα δημοτικού σχολείου που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω καταγραφής άνω των 10 κρουσμάτων στο καθένα, ο δήμαρχος εκτιμά ότι για τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού στην περιοχή και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ευθύνονται κυρίως δύο παράγοντες. Κατά τη γνώμη του ο ένας είναι η “Χρυσή Αυγή”, που τα στελέχη της συνεχίζουν την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα τους, ακόμη και μέσα από την φυλακή.

Ο δεύτερος παράγοντας εκτιμά ότι είναι παραθρησκευτικές οργανώσεις, αλλά και φανατικοί μοναχοί. Πολλοί Θεσσαλονικείς έχουν προσωπικές σχέσεις και εξομολογητές στο Άγιο Όρος, όπου όπως είπε πολλοί θεωρούν το εμβόλιο «έργο του Σατανά», παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση της Εκκλησίας είναι υπέρ του εμβολιασμού.

Όπως είπε ο δήμαρχος, στα περισσότερα σχολικά τμήματα τα κρούσματα είναι τέσσερα-πέντε μέχρι στιγμής όσον αφορά στα δημοτικά και ελάχιστα στα γυμνάσια και λύκεια. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιασθεί μόνον το 13% των παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου, περί τα 100.000 παιδιά, με τα περισσότερα στο Λύκειο. Στην υψηλή μετάδοση όμως στα δημοτικά σχολεία παίζει ρόλο και ο πιο σωματικός τρόπος επαφής των παιδιών, καθώς στην εφηβεία τηρούνται πλέον κοινωνικές αποστάσεις πιο συχνά.

Μαϊμού εμβολιασμοί και lockdown

Εν τω μεταξύ, από την Εισαγγελία της Αθήνας ασκήθηκε ποινική δίωξη για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, συνέργεια σε αυτήν και παραβίαση μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού σε βάρος των τριών συλληφθέντων για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΙΚΑ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Παράλληλα, η Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβονται και άλλες περιπτώσεις εμβολιασμού- μαϊμού.

Οι κατηγορούμενες παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Πρόκειται για μια 75χρονη πλαστική χειρουργού που της έγινε ένεση, αλλά όχι με δραστική ουσία, για την 65χρονη γραμματέα της που την συνόδευε και την 55χρονη νοσηλεύτρια που εξέδωσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ φέρεται να πέταξε στα σκουπίδια το εμβόλιο.

Τέλος, σε καθεστώς μίνι lockdown μπήκαν απόψε η Καστοριά, η Ξάνθη και η Δράμα εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν. Ανακοινώθηκε παράλληλα ότι παρατείνονται τα ειδικά μέτρα σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα. Επίσης, η Ευρυτανία είναι μεν τον “πορτοκαλί”, αλλά υπάρχει περίπτωση να μπει και αυτή σε lockdown.

Στα τοπικά lockdown απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τη 01:00 τη νύχτα και μέχρι τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Επίσης στη διάρκεια όλου του 24ωρου απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00, οπότε και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι