ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα προβλήματα που γεννάνε τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Τα προβλήματα που γεννάνε τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Προβληματικά θα αποδειχθούν πολλά από τα νέα μέτρα για μια σειρά από ομάδες ανθρώπων. Δύσκολη για τις οικογένειες θα είναι πλέον η ψυχαγωγία, καθώς οι άνω των 12 ετών, παρότι στο σχολείο δικαιούνται δωρεάν self test, στις υπόλοιπες δραστηριότητες για να μπουν σε κλειστό χώρο θα πρέπει να έχουν είτε εμβολιασθεί, είτε νοσήσει. Στενεύει κι άλλο ο κλοιός εν τω μεταξύ, καθώς τα επί πληρωμή rapid test επεκτείνονται και σε υδραυλικούς ή αυτοαπασχολούμενους ανεμβολίαστους, ενώ ίσως προκύψει πρόβλημα και στις νοσηλείες.

Όσον αφορά στις νοσηλείες για έκτακτα περιστατικά, στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύθηκε σήμερα η συναφής κοινή υπουργική απόφαση, αναφέρεται ότι και οι συνοδοί ασθενών δεν θα μπορούν να εισέρχονται στα νοσοκομεία, αν δεν είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, χωρίς την πραγματοποίηση PCR ή μοριακού ελέγχου. Όμως και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test.

Αυτός ο όρος θα προκαλέσει ζητήματα π.χ. στη μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο από συγγενείς ή στην συνοδεία του ασθενούς κατά την εισαγωγή του σε ένα έκτακτο περιστατικό. Οι συνοδοί θα μπορούν να εισέλθουν μόνον προσκομίζοντας αρνητικό rapid test (οι εμβολιασμένοι) ή μοριακό τεστ (οι ανεμβολίαστοι), κάτι που δεν έχει κανένας πρόχειρο για την περίπτωση που πάθει π.χ. έμφραγμα ένας πρώτου βαθμού συγγενής του.

Όμως είναι λογικό να θέλει να είναι στο πλευρό του κατά τη διακομιδή και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης ο ασθενής μπορεί να μην έχει τις αισθήσεις του και, κατά συνέπεια, θα είναι απαραίτητο να δώσει το ιστορικό του ένας συνοδός, που αν δεν είναι εμβολιασμένος ή δεν έχει τεστ στην τσέπη, παρότι απαραίτητος στην ιατρική διαδικασία, δεν θα μπορεί να εισέλθει στην υγειονομική δομή.

Αμιγείς και μεικτοί χώροι

Όσον αφορά τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε εστιατόρια ή αμιγείς κλειστούς χώρους δεξιώσεων π.χ. σε εκδήλωση για γάμο, επειδή στους κλειστούς αμιγείς χώρους θα γίνονται πλέον δεκτοί μόνον εμβολιασθέντες ή νοσήσαντες, χωρίς την επιλογή του rapid test. Απεναντίας, τα παιδιά έως 12 ετών θα μπαίνουν με self test.

Eπίσης αμιγώς για εμβολιασμένους θα είναι και οι χώροι για μπόουλινγκ, σφαιριστήρια, ποδοσφαιράκια κ.λπ., οπότε οι ηλικίας 12-17 που είναι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς. Τα παιδιά άνω των 12 ετών θα επιβαρύνονται με rapid test οικογενειακής δαπάνης και για να ταξιδέψουν με τρένο, πλοίο, αεροπλάνο ή ΚΤΕΛ. Απεναντίας για τα παιδιά μέχρι και 12 ετών θα γίνεται δεκτό και το self test.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κλειστού χώρου ορίζονται ως αμιγείς χώροι, που σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να είναι μόνον εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, κάτι που ουσιαστικά “κλείνει” αυτά τα μαγαζιά ή τα οδηγεί στην παρανομία. Δεν φαίνεται δηλαδή από τον ΦΕΚ καμία επιλογή για rapid test σε κλαμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα. Τα προποτζίδικα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι μικτοί, ή αμιγείς χώροι.

Μάσκες και τεστ ανά δραστηριότητα

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και στους εξωτερικούς με συνωστισμό. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα (κάποιοι θα κάνουν δύο). Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση, και σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές. Τα παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου θα συνεχίσουν να προμηθεύονται δωρεάν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους φοιτητές, για να εισέλθουν στις σχολές θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί δύο rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι μπορούν να ορίσουν αν θα είναι μικτοί ή αμιγείς και στους αμιγείς θα μπορούν να εισέρχονται μόνον εμβολιασθέντες ή νοσήσαντες, που ειδικά σε κάποιες εκδηλώσεις με τήρηση αποστάσεων και συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά εμβαδόν θα μπορούν και να μη φορούν μάσκα. Όσον αφορά στα ταξίδια, οι επιβάτες θα ταξιδεύουν μόνον με αρνητικό τεστ και σε τρένα, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και πλοία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι