ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα ρέστα τους οι Ισπανοί για τον τουρισμό

Τα ρέστα τους οι Ισπανοί για τον τουρισμό

Η Ισπανία σχεδιάζει να άρει την απαίτηση για τους Βρετανούς να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR κατά την άφιξή τους στη χώρα, από τις 20 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση τα ποσοστά μολύνσεων να συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Τουρισμού Ρέγες Μαρότο. «Θα μπορούσαν να έρχονται από τις 20 Μαΐου και μετά χωρίς τεστ PCR, εάν οι δείκτες επίπτωσης είναι μικρότεροι των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού»,  δήλωσε η υπουργός, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτή η δήλωση από μια χώρα με 78.000 θανάτους και 10.000 κρούσματα την ημέρα, είναι λίγο παράδοξη. Επιπλέον, στο Λονδίνο διαπιστώθηκε ότι η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη που σάρωσε όλη την Ευρώπη και την χώρα μας, πλέον “υποσκελίζεται” από το ινδικό στέλεχος που πλέον αρχίζει και κυριαρχεί με τις δύο επικίνδυνες (και πιθανόν άτρωτες στα εμβόλια) μεταλλάξεις. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε το Λονδίνο ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει υποχωρήσει σημαντικά και πλέον μόνον το 50.2% των κρουσμάτων στο Λονδίνο είναι από αυτή, ενώ τον Μάρτιο η βρετανική μετάλλαξη άνηκε στην πλειονότητα των κρουσμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ανέφερε ότι η ινδική μετάλλαξη «μπορεί να έχει αντικαταστήσει το B.1.1.7 σε κάποιο βαθμό». Το υπόλοιπο 48,2% των κρουσμάτων προκλήθηκε από άλλα στελέχη, με πιο σύνηθες όμως το B.1.617 (το ινδικό). Μέχρι στιγμής φαίνεται μάλιστα ότι σε αυτό οφείλεται το 37,5% των νέων κρουσμάτων.

Το σκέπτεται η Ιταλία

Oι Ιταλοί στη μάχη του τουρισμού φαίνονται (προς το παρόν) πιο συγκρατημένοι και αναφέρονται στο “πράσινο διαβατήριο” που θα ισχύει από τα μέσα Μαΐου. Αν και πέρασε μια εβδομάδα από την αναγγελία του Ντράγκι, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίνει συγκεκριμένο πλάνο για τον τουρισμό και κάποια σχόλια του υπουργείου Τουρισμού προκαλούν σύγχυση. Είπε συγκεκριμένα ότι το “πράσινο διαβατήριο” θα έχει ισχύ για όλους και κυρίως για τουρίστες που δεν προέρχονται από την ΕΕ. Σημείωσε δε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι ιδιαίτερα σημαντικές χώρες για τον ιταλικό τουρισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τέλος στην απαίτηση καραντίνας για τους Αμερικανούς τουρίστες από τον Ιούνιο. Δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με την καραντίνα γενικά, αλλά είπε μόνον ότι «ελπίζουμε να σταματήσει η καραντίνα για υπηκόους μελών της ΕΕ, της Βρετανίας και του Ισραήλ μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στόχος είναι να ανοίξουμε σε τουρίστες από χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, χαλαρώνοντας κάποια μέτρα».

Οι Σεϊχέλες, που ζουν επίσης από τον τουρισμό, πάντως, επέβαλαν πριν από μια εβδομάδα lockdown παρότι έχουν πολύ μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη (τη μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς έχουν μόλις 98.000 κατοίκους). Τα μέτρα επιβλήθηκαν γιατί παρότι είναι εμβολιασμένο το  62,2% του πληθυσμού, αίφνης είχαν 600 κρούσματα, την επομένη 1.068 και χτες 2.486. Στη χώρα χορηγείται είτε το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm είτε το εμβόλιο Covishield (ινδικό αντίγραφο του AstraZeneca). Το Sinopharm δόθηκε σε πολίτες κάτω των 60 ετών, ενώ το Covishield δόθηκε σε άτομα άνω των 60 ετών. «Από αυτούς που χρειάσθηκαν νοσηλεία, το 80% δεν είχε εμβολιασθεί», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το παράδοξο με τις Σεϊχέλες

Οι θάνατοι στη χώρα από κορονοϊό είναι ελάχιστοι, μόλις 28 νεκροί εδώ και ένα χρόνο, αλλά καθώς θέλει να αποτελεί covidfree προορισμό, πρέπει να ελέγξει την έξαρση. Εικάζεται ότι για την έξαρση φταίει το γεγονός ότι το 25% του εποχικού εργατικού δυναμικού της χώρας είναι Ινδοί μετανάστες και έμμεσα ενοχοποιείται το ινδικό στέλεχος. «Το Sinopharm και το Covishield της AstraZeneca έχουν υπηρετήσει πολύ καλά τον πληθυσμό μας και είμαστε ασφαλέστατος προορισμός για τουρίστες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο, τον πρώτο πλήρη μήνα μετά το άνοιγμα, ήταν 62% κάτω από τον ίδιο μήνα του 2019. Αλλά το 2020 είχαν αντίστοιχα επισκεφθεί τη χώρα μόλις 22 τουρίστες σε όλη τη διάρκεια του Απριλίου και η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε 13%. Η Ελλάδα μένει στο πράσινο διαβατήριο, που χαλαρώνει τα μέτρα για όσους τουρίστες είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν νοσήσει και αναρρώσει πρόσφατα είτε έχουν αρνητικό τεστ (PCR μοριακού ελέγχου ή και rapid test).  Επίσης, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και γενικότερα επισκέπτες που θα έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο και δεν θα “αναγνωρίζει” μόνο τα τέσσερα που αξιοποιούνται στον δυτικό κόσμο και γίνονται στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι