Τα social media και η παραπληροφόρηση για το εμβόλιο

Τα social media και η παραπληροφόρηση για το εμβόλιο, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησαν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση στην παραπληροφόρηση που αφορά τα νέα εμβόλια. Καθώς όλος ο κόσμος περιμένει τα νέα εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, το Facebook, Twitter και το ΥοuTube ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Στόχος η συνεργασία σε ένα νέο πρόγραμμα, για να διαμορφώσουν εργαλεία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τα εμβόλια. Το Facebook ήδη εφαρμόζει μέτρα για την καταπολέμηση των fake news σε περιεχόμενο που αφορά τα εμβόλια για τον Covid-19, εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης και το twitter εμφανίζει ειδοποιήσεις σε αναζητήσεις σχετικά με το εμβόλιο, ενώ, το Youtube αποσύρει βίντεο με παραπλανητικό περιεχόμενο. Όμως, ακόμα και τώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες ομάδες που προωθούν περιεχόμενο ενάντια στον εμβολιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως φαίνεται αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά καθώς πρόσφατα πάνω από εξήντα ειδικοί δημόσιας υγείας έστειλαν επιστολή για περαιτέρω επιτήρηση των fake news. Συγκεκριμένα οι γιατροί προειδοποίησαν ότι η αύξηση των ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενάντια στον εμβολιασμό, θα θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους, θύματα της παραπληροφόρησης. Ενώ, το εργατικό κόμμα στη Βρετανία ζήτησε να υπάρξει ειδική νομοθεσία για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης κατά των εμβολίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της Pfizer, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αναφέρθηκαν εκατομμύρια σχόλια με ψευδής ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρήστες αλλά και ομάδες ανάρτησαν δημοσιεύσεις για την επικινδυνότητα του διασπείροντας fake news. Η ανησυχία των ειδικών δημόσιας υγείας τώρα είναι, μήπως το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώσει και επηρεάσει την εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Με την συνεργασία τους οι πλατφόρμες έχουν σαν σκοπό να αναπτύξουν αποτελεσματικούς τρόπους εντοπισμού παραπλανητικών αναφορών πριν γίνουν viral στο διαδίκτυο. Στόχος να τα καταφέρουν έτσι ώστε η διάθεση του εμβολίου να μην πληγεί από τα fake news σχετικά με την ασφάλεια ων εμβολιασμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι