ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Ελλάδα λόγω πανδημίας

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Ελλάδα λόγω πανδημίας

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων καi της Ελλάδας, καλώντας τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «αυξημένου κινδύνου» από το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά το προαναγγελθέν άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας στις 15 Μαΐου, το οποίο περιλαμβάνει και τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα όταν φθάνουν στην Ελλάδα.

Η ταξιδιωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνει την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Μεξικό. Προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέτασσε στην υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου μόνο 34 χώρες (σε σύνολο 200). Πλέον στην βαθμίδα αυτή κατατάσσονται η πλειονότητα των χωρών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας, χωρίς να αποσαφηνίσει πότε θα ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του.

Στην πραγματικότητα η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς η τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, απέχει από αυτή του πρώτου κύματος, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε κερδίσει διεθνείς επαίνους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα η κυβέρνηση δέχτηκε πρόσφατα “φίλια πυρά” από το πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ Στέφανο Μάνο, που με άρθρο του στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, παρατίθοντας και έναν σχετικό πίνακα:

Ο πίνακας που παρέθεσε ο πρώην υπουργός.

Ο Στέφανος Μάνος σημειώνει πως στην «Ελλάδα σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» και πως «πρέπει να κατανοήσουμε τι κάνουν σωστά οι Δανοί και έχουν δύο νεκρούς την ημέρα», αναφέροντας μάλιστα πως «ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια», κάτι που εξηγεί «την ανεμελιά και την άγνοια κινδύνου».

Η “ανεμελιά” που περιγράφει ο πρώην υπουργός φαίνεται ξεκάθαρα στα κορονοπάρτυ που οργανώνουν χιλιάδες νέοι στις πλατείες που, όχι μόνο δεν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, αλλά αποτελούν ανοιχτή περιφρόνηση της στοιχειώδους κοινωνικής συνείδησης, κάτω μάλιστα από “την μύτη” της Ελληνικής Αστυνομίας, που (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) παρακολουθούσε απαθής.

Το επιδημιολογικό φορτίο ήταν βαρύ και σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν 3015 νέα κρούσμα και 86 ακόμη θάνατοι. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, με σημερινό του διάγγελμα, ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποσυμπίεσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο περισσότερο φαίνεται να επιβλήθηκε από την κόπωση της κοινωνίας από το lockdown, παρά από την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Μέχρι στιγμής τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν σχολιάσει την ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι