Θα φέρει η “Έρις” νέα δόση εμβολίου;
10/08/2023Καταγράφηκε και επισήμως στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που καθιερώθηκε από έναν Καναδό – πιθανόν ελληνικής καταγωγής – καθηγητή Βιολογίας, η οποία αποκαλείται Έρις, με την αιτιολογία ότι το EG.5.1 ή ΧΒΒ.1.9.2.5.1 δεν είναι και τόσο εύκολο να προφέρονται και φαίνεται πως εξαντλήθηκε το ελληνικό αλφάβητο. Ο ίδιος είπε ότι πρότεινε το όνομα, εμπνευσμένος από έναν νάνο πλανήτη, ο οποίος με τη σειρά του έχουν βαφτιστεί Έρις από την ελληνική θεά. Η Έρις, ή για τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ “Eris”, δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερα βαριά νόσο στους περισσότερους και φαίνεται εξίσου ήπια με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, πλην όμως αυτό δεν ισχύει για τους ευάλωτους, εκ των οποίων 22 υπέκυψαν σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα. Άλλοι 19 νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.
O αριθμός των νεκρών εν γένει έχει μειωθεί θεαματικά τους τελευταίους μήνες, όμως με την έλευση της Έριδος αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι στην έξαρση της πανδημίας, όμως σημειώνει μια αύξηση που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη από τους ηλικιωμένους και από όσους νέους είναι σε ανοσοκαταστολή.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, τον τελευταίο μήνα τους περισσότερους νεκρούς καταγράφει η Ελλάδα (58), η Ιταλία (137) και η Ρωσία (256). Οι απόλυτοι αριθμοί καθ’ αυτοί δεν λένε κάτι σημαντικό, γιατί πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη και η μεγάλη διαφορά στους πληθυσμούς των χωρών. Και οι τρεις χώρες έχουν πάντως λιγότερο από ένα νεκρό ανά 100.000 πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι και μεταξύ των τριών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση νοσηλειών, καθώς από 974 τον περασμένο μήνα, έφτασε τις 1.051. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραιτήτως κάτι αρνητικό, με την έννοια ότι δεν ακολουθούν όλες οι χώρες την ίδια πολιτική σε αυτό τον τομέα, δηλαδή άλλες νοσηλεύουν αμέσως κάθε μέτριο περιστατικό και άλλες νοσηλεύουν μόνον όσα κρίνουν ιδιαίτερα επίφοβα.
Η μηνιαία αναφορά του ΕΟΔΥ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πιο πίσω από την τρέχουσα εβδομαδιαία ενημέρωση του ελληνικού οργανισμού, ο οποίος αναφέρει πλέον νεότερη και μεγαλύτερη αύξηση: το τελευταίο επταήμερο οι νοσηλείες έφθασαν τις 490 από 321 που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την μηνιαία του Ιουλίου που είχε στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ελλάδα.
Στην σημερινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ταυτοποιήθηκε και η Έρις στη χώρα μας και ότι συνιστά το 11% των κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα της Έριδος έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, από όπου λόγω του τουρισμού ξεκινούν στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι νέες παραλλαγές. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει για την Έρις πως «δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο». Όμως και στη Βρετανία και στην Ελλάδα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην προκαλείται πολύ βαριά νόσος στους περισσότερους ασθενείς, πλην όμως δεν εισάγονται στα νοσοκομεία ήπια ή ελαφρά περιστατικά και κατά συνέπεια η νόσος παραμένει σοβαρή για κάποια μερίδα του πληθυσμού.
Εμβόλια και μάσκες
Το δυσάρεστο είναι ότι πλέον η μάσκα καταργείται και στα νοσοκομεία, οπότε οι ευάλωτοι θα είναι εκτεθειμένοι ακόμα και εκεί, εκτός και αν η πολιτεία αλλάξει γνώμη και αποφασίσει λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής, να διατηρήσει τις μάσκες στους νοσηλευτικούς χώρους. Η νέα υποπαραλλαγή έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από ένα μήνα σε πάνω από 20 χώρες, αλλά στην Ελλάδα, ενώ είναι βέβαιο ότι έχει έρθει εδώ και εβδομάδες, μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη, δηλαδή στην αμέσως προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, δεν αναφερόταν καν. Ήδη όμως, όπως έγραψε και το SLpress, συνιστούσε το 15% των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εν γένει διαπιστώνει σε γενικές γραμμές ύφεση της πανδημίας, εντούτοις τα κρούσματα σε δεκάδες χώρες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της νέας υποπαραλλαγής και το μέλλον εστί άδηλο. Η Έρις προκαλεί περίπου τα ίδια συμπτώματα με τις “κλασικές” μεταλλάξεις – πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες. Οι ευάλωτοι υπενθυμίζεται ότι καλό είναι ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως τα σουπερμάρκετ, να φορούν ίσως και διπλή μάσκα ή πάνινη και χειρουργική, επειδή δυστυχώς για αυτούς, η προστασία της μάσκας μειώνεται κατά 50% όταν δεν την φορούν όλοι. Τώρα που πλέον έχουν απομείνει να τη φορούν μόνον όσοι είναι ηλικιωμένοι ή σε ανοσοκοκαταστολή, η προστασία που προσφέρει είναι περιορισμένη.
Εν τω μεταξύ εμβολιασμοί στη χώρα γίνονται πλέον αραιά και με διστακτικότητα όπως δείχνουν τα νούμερα. Μόνον 160 άτομα εμβολιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και στον Πειραιά και άλλοι 70 πανελλαδικά, με πολλούς νομούς να έχουν μόνον δύο εμβολιασμούς ολόκληρη την εβδομάδα ή και κανέναν. Πάντως μπορεί να έχει αρχίσει μια ανησυχία, γιατί τον Ιούνιο οι εμβολιασμοί ήταν μόλις 50-60 την εβδομάδα.
Η εικόνα σχετικής χαλάρωσης πιθανόν να αλλάξει το Σεπτέμβρη, διότι μάλλον οι περισσότεροι περιμένουν νέα εμβόλια πιο “στοχοποιημενα” ή θέλουν να έχουν “φρέσκο” εμβόλιο που να τους “πιάσει” για σχεδόν όλους τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι τα αντισώματα από τον εμβολιασμό μειώνονται σημαντικά μετά το τρίμηνο. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε στην ΕΡΤ ότι θα χρειαστεί νέος εμβολιασμός το φθινόπωρο, «όπως κάνουμε και με την γρίπη.Υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων με τη νέα παραλλαγή, αλλά η εικόνα δεν είναι ανησυχητική».