ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θα φτάσουμε πάλι να επιλέγουν οι γιατροί ποιος θα ζήσει;

Γιατί η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε θανάτους από covid, Όλγα Μαύρου

Δραματική ξαναγίνεται η κατάσταση στο ΕΣΥ παρά τη θεωρητική επάρκεια κλινών ΜΕΘ, καθώς οι κανονικές ΜΕΘ παραμένουν λίγες ενώ οι εντατικολόγοι γιατροί όπως και οι νοσηλευτές με ειδίκευση στην εντατικολογία επίσης παραμένουν λίγοι.  Όμως οι εισαγωγές σε ΜΕΘ έχουν δεκαπλασιασθεί. Η δε εντατικολογία είναι ειδικότητα εν ανεπαρκεία, καθώς οι γιατροί δύσκολα επιλέγουν έναν τόσο απαιτητικό τομέα και ζητούν και ανάλογες αμοιβές.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό αυξάνονται συνεχώς και δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, όπως είπε σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο διευθυντής των ΜΕΘ του ανωτέρω νοσοκομείου κ. Νικόλαος Καπραβέλος. «Χθες περάσαμε μια τραγική μέρα καθώς τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα», είπε. «Είχα ένα δίλημμα, έναν εφιάλτη. Από τη μία ένα παιδί 22 ετών με λευχαιμία που χρειαζόταν εντατική και από την άλλη έναν άνδρα 62 ετών με COVID ανεμβολίαστο ο οποίος επισης χρειαζόταν κλίνη ΜΕΘ. Υπήρξε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται να δώσουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ».

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες ειδικότητες, κρίσιμες, για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες COVID. Βλέπω ξανά τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μου, αφού από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου. «Σε αυτή τη φάση είχαμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε μια άλλη ειδική μονάδα απολύτως πολύτιμη, για να τους εξυπηρετήσουμε και τους δύο, σε λίγο φοβάμαι δε θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, γιατί ο ρυθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να αυξάνεται»

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, «χρειάζονται δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους. Το χειμώνα δεν πρέπει να συνυπάρχουν ανεμβολίαστοι με εμβολιασμένους, και μάλιστα χωρίς τεστ, στους κλειστούς χώρους, θα είναι μια καινούργια ωρολογιακή βόμβα. Αν δεν αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου – τέλος Νοεμβρίου» προειδοποίησε.

Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης  και ο πνευμονολόγος Θ. Βασιλακόπουλος προσπάθησαν να διαψεύσουν τον κ. Καπραβέλο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ΜΕΘ σε άλλες πόλεις και πανελλαδικά η κάλυψη φτάνει το 67%. Στην Κρήτη όμως είναι ήδη στο 95% και τα νοσοκομεία της έπαψαν να δέχονται περιστατικά από τα Δωδεκάνησα και άλλα νησιά, τα οποία καταλήγουν πλέον στην Αθήνα. Δεν είναι δηλαδή ίδια η εικόνα  παντού και το 67% είναι μέσος όρος. Είπαν δε ότι ο πρωθυπουργός εγκαινίασε 18 ΜΕΘ στου Παπανικολάου.

Ο αριθμός των διασωληνώσεων

«Ο πρωθυπουργός μπορεί να εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, αλλά δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη θέση ούτε για έναν γιατρό ή νοσηλευτή στις ΜΕΘ που εγκαινιάσθηκαν», είπε ο κ. Καπραβέλος. «Και αναγκαστήκαμε να ψάξουμε για ΜΕΘ σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και δεν βρήκαμε. Αυτά ειναι γεγονότα, δεν είναι απόψεις. Αν φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα που είμαστε στην αρχή, τι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο; Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας και να πάψει να είναι εστιασμένο στον κορονοϊό. Υπάρχουν και άλλα νοσήματα, τα οποία εξαιτίας των ανεμβολίαστων δεν θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Καπραβέλος θεωρεί ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και οι γονείς να καταλάβουν ότι οι εμβολιασμοί στα παιδιά άνω των 12 ετών δεν γίνονται μόνον για τους μεγαλύτερους, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά. «Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους, δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Οι διασωληνώσεις στην Ελλάδα είχαν μειωθεί προ της μετάλλαξης Δέλτα στις 12 εβδομαδιαίως, ενώ τώρα έχουν δεκαπλασιασθεί, φτάνοντας τις 116 εβδομαδιαίως. Τα δε περιστατικά που απαιτούν διασωλήνωση δεν είναι της κατηγορίας που λαμβάνει εξιτήριο σε 1-2 μέρες, αλλά μένουν στην κλίνη διασωλήνωσης πάνω από δέκα μέρες κατά μέσο όρο και πολλά πάνω από μήνα. Η έγκαιρη διασωλήνωση, η επάρκεια σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ αλλά και η επάρκεια σε ειδικευμένο στην εντατικολογία προσωπικό προδικάζει σε καθοριστικό βαθμό τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx