ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θετικά νέα από το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο για τον Covid-19

Θετικά νέα από το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο για τον Covid-19, Όλγα Μαύρου

Προ διημέρου είχαμε κάποια πρώτα σχόλια από Έλληνα καθηγητή για την πειραματική χορήγηση εισπνεόμενου φαρμάκου για τον κορονοϊο σε δύο ελληνικά νοσοκομεία. Χθες η Jerusalem Post δημοσίευσε συνέντευξη του καθηγητή και ερευνητή ογκολόγου Ναντίν Αρμπέρ που ανέπτυξε το πολλά υποσχόμενο εισπνεόμενο και ο οποίος αναφέρεται σε εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα από την Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Στην έρευνα δεύτερης φάσης που ακολούθησε μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα της πρώτης, στόχος ήταν κυρίως η διαπίστωση παρενεργειών και συμμετείχαν 120 Έλληνες ασθενείς σε δύο ελληνικά νοσοκομεία. Όμως η κρίσιμη φάση είναι η τρίτη. Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση στο Ισραήλ διαπιστώθηκε στις αρχές Φλεβάρη ότι το φάρμακο συνέβαλε στην ανάρρωση 29 εκ των 30 μετρίως νοσούντων ασθενών μέσα σε 3-4 ημέρες και στον τριακοστό, σε μια εβδομάδα.

Στη δεύτερη φάση, που έγινε κυρίως για τη διαπίστωση παρενεργειών και εν μέρει για την αποτελεσματικότητα, οι πρώτες ενδείξεις ήταν πολύ θετικές. Τώρα όμως θα αρχίσει η τρίτη φάση που είναι και η καθοριστική, καθώς σε αυτήν τα αποτελέσματα στους εθελοντές που παίρνουν το φάρμακο συγκρίνονται με την πορεία της υγείας ισάριθμων εθελοντών που έχουν το ίδιο προφίλ υγείας και νόσου, αλλά λαμβάνουν διαφορετική θεραπεία.

Αυτή η τρίτη φάση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα, καθώς πολλοί αναρρώνουν ούτως ή άλλως από το νόσημα και μόνον η σύγκριση με ομάδα που παίρνει placebo (εικονικό σκεύασμα) δείχνει αν η σωτηρία κάποιων ασθενών οφείλεται στο φάρμακο ή ήταν τυχαίο αποτέλεσμα.

Πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα

Οι Έλληνες καθηγητές δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομερή στοιχεία προτού ολοκληρωθούν οι έρευνες και στο Ισραήλ, αλλά και προτού αναρρώσει πλήρως και ο τελευταίος εθελοντής ασθενής που συμμετείχε στην έρευνα. Είπαν όμως ότι είχαν θετικά αποτελέσματα εν γένει. Όμως ο Ισραηλινός καθηγητής στη συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι το 93% των 90 Ελλήνων ασθενών που νοσούσαν βαριά, ανέρρωσαν μέσα σε πέντε μέρες το πολύ. Δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν στα πρόθυρα της ΜΕΘ, αλλά συνήθως σοβαρή νόσος θεωρείται όταν πλέον ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο υψηλής ροής.

Ο Ισραηλινός ειδικός δεν αναφέρεται στους υπόλοιπους 30 από τους συνολικά 120 Έλληνες εθελοντές ασθενείς, πιθανόν επειδή αυτοί νοσούσαν ηπιότερα και θεώρησε ευλόγως σημαντικότερη την ανάρρωση όσων νοσούσαν βαριά. Στην Φάση ΙΙ το σκεύασμα θα δοκιμαζόταν σε μέτρια και βαριά πάσχοντες. Όπως είπε το 93% των ασθενών με σοβαρή νόσο, ανέρρωσε σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

Ως προς τις παρενέργειες είπε ότι δεν διαπιστώθηκε καμία σοβαρή. Εξήγησε επίσης ότι η κυρίως έρευνα έγινε στην Ελλάδα επειδή το Ισραήλ δεν έχει τόσο πολλούς ασθενείς που να πληρούν τις προϋποθέσεις Στην τρίτη φάση θα περιληφθούν 150 ασθενείς και ίσως συμμετάσχει πάλι η Ελλάδα, αν το Ισραήλ δεν έχει επαρκή αριθμό ασθενών. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο.

Τί δηλώνει ο Ισραηλινός ογκολόγος

Ο Ναντίν Αρμπέρ ήταν πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι 19 στους 20 ασθενείς δεν χρειάζονται καν θεραπεία και αναρρώνουν σπίτι τους. Επίσης ότι μέσα σε 12 μέρες εκδηλώνει συμπτώματα που χρειάζονται νοσηλεία, μόνον το 5%», εννοώντας ότι πρέπει να αποδειχθεί στην τρίτη φάση η πραγματική συμβολή του φαρμάκου του. «Όσο ελπιδοφόρα και αν είναι τα αποτελέσματα στις δύο πρώτες φάσεις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι τη σύγκριση με ασθενείς που πήραν placebo», είπε.

Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες φάρμακο, προηγμένης νανοτεχνολογίας και η δοσολογία είναι μια εφάπαξ δόση την ημέρα επί πέντε ημέρες. Ενδεχομένως να δοκιμάστηκαν και δύο δόσεις ημερησίως στις κλινικές δοκιμές της Φάσης ΙΙ. Οι ασθενείς σε κάθε χορήγηση το εισπνέουν 3-4 λεπτά. Το φάρμακο αναστέλλει την ανάπτυξη κυτοκινών, δρώντας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη “καταιγίδα κυτοκινών”, δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Ο Ισραηλινός ογκολόγος ερευνητής Ναντίν Αρμπέρ που το συνέθεσε, μελετούσε τη συγκεκριμένη νανοτεχνολογία με εξωσωμάτια για την καταπολέμηση κακοηθειών, αλλά όταν εμφανίσθηκε η πανδημία, αναρωτήθηκε αν η μέθοδος αυτή θα ήταν χρήσιμη εναντίον του Covid-19 και έστρεψε προς τα εκεί την έρευνά του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι