Θρίλερ με τον θάνατο της 20χρονης στα Γιάννενα
14/09/2023Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με σκοπό την διερεύνηση τυχόν αμέλειας ή παραλείψεων στη νοσηλεία της 20χρονης φοιτήτριας με καταγωγή από τη Χίο, που πέθανε ξαφνικά στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων χθες, ενώ νοσηλευόταν για μια φαινομενικά συνήθη πυώδη αμυγδαλίτιδα. Η εξέταση διατάχθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με εντολή της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Παράλληλα διενεργείται προανάκριση και από την αστυνομία.
Αύριο θα γίνει νεκροψία και νεκροτομή, καθώς το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περίμενε από τους χαροκαμένους γονείς να αποφασίσουν αν θα ήθελαν και δικό τους εμπειρογνώμονα παρόντα στην ιατροδικαστική εξέταση ή όχι. Δεν είναι γνωστό αν η νεκροτομή θα δείξει την αιτία του κακού ή αν θα πρέπει να αναμείνουμε τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που “παίρνουν” πάνω από από 15 ημέρες.
Όμως η 20χρονη φοιτήτρια δεν είναι η μόνη άτυχη που πλήρωσε με τη ζωή της μια “απλή αμυγδαλίτιδα”, καθώς προχθές ακρωτηριάσθηκε ένας 14χρονος πιανίστας στις ΗΠΑ, επειδή οι γιατροί δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως το σηπτικό σοκ που του είχε προκληθεί μετά από μια “απλή γρίπη”. Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι και ο θάνατος της άτυχης Ελληνίδας που έφαγε στο εστιατόριο ενός γνωστού σεφ στο Μπορντό και έπαθε αλλαντίαση από σαρδέλες που δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά.
Τί συνέβη με την 20χρονη φοιτήτρια
Όσον αφορά στην 20χρονη φοιτήτρια (Π.Μ.) αυτή σπούδαζε στα Ιωάννινα και καταγόταν από την Χίο. Οι γονείς της, που διατηρούν στην ιδιαιτέρα πατρίδα τους ψησταριά, κλήθηκαν να παραλάβουν το παιδί τους νεκρό, ενώ ήταν ήσυχοι ότι αυτό σπούδαζε σε μια πόλη “που τα έχει όλα”, μεγάλου νοσοκομείου περιλαμβανομένου. Το κορίτσι πήγε στο νοσοκομείο αυτό με φιλικό του πρόσωπο πριν από μια εβδομάδα και η διάγνωση και για τους δύο ήταν πυώδης αμυγδαλίτιδα. Αυτή συνήθως δεν απαιτεί εισαγωγή και αντιμετωπίζεται με αντιβίωση κατ’ οίκον, όμως και οι δύο είχαν προφανώς πολύ υψηλό πυρετό ή ίσως και έτερα συμπτώματα, οπότε εισήχθησαν προς νοσηλεία στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική.
Δύο μέρες μετά η φίλη ή ο φίλος της φοιτήτριας πήρε εξιτήριο. Όμως η κατάσταση της 20χρονης δεν βελτιωνόταν. Οι μέρες περνούσαν και το κορίτσι παρέμενε στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική, παρότι παραπονιόταν και για έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Αυτοί αρχικά ερμηνεύθηκαν ως γαστρεντερίτιδα που προσέβαλλε κατά σύμπτωση το κορίτσι λίγο μετά την αμυγδαλίτιδα, αλλά όπως αποδείχθηκε, η διάγνωση αυτή ήταν εσφαλμένη.
Χθες, συγκεκριμένα, η κατάσταση του κοριτσιού παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, με πολλούς δείκτες να είναι στο “κόκκινο”. Έγινε τελικά αξονική και αποφασίσθηκε η ασθενής να διασωληνωθεί, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί το αίτιο της κατάρρευσης του οργανισμού της. Την ώρα των εξετάσεων, το κορίτσι έπαθε ανακοπή και στάθηκε αδύνατον να αναταχθεί. Τεκμαίρεται ότι το κορίτσι δεν είχε μια απλή πυώδη αμυγδαλίτιδα, με το πατέρας της να δηλώνει πως «ούτε οι γιατροί γνωρίζουν τί συνέβη».
Ο πιανίστας με την “απλή γρίπη”
Η περίπτωση της 20χρονης μοιάζει με του 14χρονου Αμερικανού, πολλά υποσχόμενου ταλαντούχου πιανίστα Mathias Uribe, που παρουσίασε μια απλή γρίπη τον Ιούνιο και προχθές δυστυχώς αποφασίσθηκε να ακρωτηριασθεί, λόγω σήψης των άκρων (γάγγραινας). Ο πυρετός του μετά την αρχική λοίμωξη από γρίπη δεν έπεφτε και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, προσεβλήθη και από στρεπτόκοκκο, ο οποίος μπήκε στην κυκλοφορία του αίματος του αγοριού και πρόσβαλε όλα τα όργανα.
Ο 14χρονος διασωληνώθηκε και υπεβλήθη σε πολλά χειρουργεία, διότι κατέρρεε το ένα όργανο μετά το άλλο και πάθαινε ανακοπές. Παράλληλα του χορηγείτο κοκτέιλ αντιβιοτικών. Αν και έζησε, η επαρκής αιμάτωση των άκρων δεν κατέστη δυνατή σε όλο αυτό το διάστημα, οπότε πόδια και χέρια παρουσίασαν γάγγραινα και οι γιατροί αναγκάσθηκαν πλέον να ακρωτηριάσουν τα μεν χέρια από τον αγκώνα, τα δε πόδια από τα γόνατα και κάτω.
Εκεί η ερμηνεία που δόθηκε στο σπάνιο περιστατικό ήταν ότι το αγόρι είχε γρίπη και δεν έλαβε αντιβίωση άμεσα, μια που εν γένει στις ιώσεις δεν χορηγούνται αντιβιοτικά. Όμως δεν είναι και βέβαιο ότι επρόκειτο για γρίπη. Έτυχε, παρότι υγιέστατο και αθλητικό παιδί, να κολλήσει αμέσως και έναν συνήθως αθώο στρεπτόκοκκο. Αυτός όταν μπει στο αίμα προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα, αλλά με ισχυρή αντιβίωση τα περισσότερα παιδιά ή και ενήλικες αναρρώνουν.
Δυστυχώς για τον 14χρονο η χορήγηση της αντιβίωσης δεν άρχισε εγκαίρως, αλλά και ο οργανισμός του, αποδυναμωμένος από την γρίπη, δεν είχε τις δυνάμεις να αντιπαλέψει τον στρεπτόκοκκο. Το αγόρι πέρασε δύο μήνες στα νοσοκομεία για να σωθεί η ζωή του, όχι όμως και η αρτιμέλειά του. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν και στην περίπτωση της 20χρονης ευθύνεται κάποιο παθογόνο όπως ο στρεπτόκοκκος, αλλά γενικά οι πυώδεις αμυγδαλές σε αυτόν οφείλονται συνήθως. Το κορίτσι, όπως και ο 14χρονος, δεν είχε ιατρικό ιστορικό, δεν αντιμετώπιζε χρόνιο νόσημα και δεν είχε διαγνωστεί με κανένα καρδιολογικό πρόβλημα στο παρελθόν.
Η μόνη σύσταση των γιατρών ως πρόληψη σε τέτοια σπάνια περιστατικά, όπου ο οργανισμός αποδεικνύεται πιο ευάλωτος στο στρεπτόκοκκο και άλλα παθογόνα σε σύγκριση με την πλειοψηφία των προσβεβλημένων από τους ίδιους μικροοργανισμούς, είναι όποιος έχει υψηλό πυρετό και δεν συνέρχεται εύκολα παρά τη χορήγηση αντιπυρετικών ή δείχνει μεγάλη καταβολή δυνάμεων, να εξετάζεται άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο, με καλά οργανωμένο λοιμωξιολογικό τμήμα.
Η αλλαντίαση του σεφ
Όσον αφορά στην άτυχη 33χρονη Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση, μία σπάνια νόσος (μόλις έξι περιστατικά στην χώρα μας από το 2009) με τον Ιρλανδό σύντροφο της να είναι σε σοβαρή κατάσταση, αποδείχθηκε ότι έφταιγαν οι κακοσυντηρημένες σαρδέλες ενός σεφ. Ο σεφ απολογήθηκε ότι όσες σαρδέλες είδε “περίεργες” τις πέταξε, αλλά όπως αποδείχθηκε, κονσερβοποίησε και χαλασμένες σαρδέλες που τις κατανάλωσε το άτυχο ζευγάρι, μόνιμοι κάτοικοι Παρισιού, στη διάρκεια “γαστρονομικού τουρισμού” στο Μπορντό.
Το ζευγάρι έφαγε τις τοξικές σαρδέλες πριν από μια εβδομάδα στο θεωρητικά “ονομαστό” ως εκλεκτό εστιατόριο “Tchin Tchin Wine Bar”. Οι σαρδέλες ήταν σε βαζάκι που είχε παρασκευάσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης. Όμως, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι σαρδέλες δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το βακτήριο Clostridium botulinum. Αυτή η τοξίνη καταστρέφεται μόνον με βράσιμο επί ώρα.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή χωρίς οξύτητα στο “συντηρητικό”, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί (πχ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό για πάνω από 10 λεπτά, ενώ τα σπόρια της καταστρέφονται μόνον μετά από σχεδόν ημίωρο βρασμό στους 120 βαθμούς.
Μπορεί δυστυχώς να αναπτυχθεί σε πάρα πολλά τρόφιμα (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι, σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας, γάλα, κρέας, ψάρια, θαλασσινά). Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του. Έχει βρεθεί τοξίνη π.χ. σε ψιλοκομμένο σκόρδο που συντηρείται σε λάδι, σε κονσέρβα σάλτσας τυριού, σε κονσέρβα τομάτας, σε χυμό καρότου, σε πατάτες που ψήθηκαν σε αλουμινόχαρτο.
Συμπτώματα και πρόληψη
Πρέπει να πετάγονται τα τρόφιμα που βλέπουμε σε συσκευασίες φουσκωμένες ή με φθορές, χτυπημένες ή σκουριασμένες, ή που μόλις ανοίξουμε το καπάκι εκτοξεύεται υγρό ή αφρός, όταν το τρόφιμο είναι αποχρωματισμένο, έχει μούχλα ή άσχημη οσμή. Πρέπει να χρησιμοποιείται χλωρίνη για τον καθαρισμό και την απολύμανση των διαρροών ενός τροφίμου π.χ. στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας, αν ήταν μολυσμένο και το πετάξατε.
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή το τουρσί πρέπει να συντηρούνται πάντα στο ψυγείο, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Στο ψυγείο πρέπει να συντηρούνται και τα έλαια με σκόρδο ή βότανα που έχει παρασκευάσει κάποιος στο οικιακό περιβάλλον. Αυτά πρέπει να πετάγονται, αν δεν καταναλωθούν εντός τεσσάρων ημερών.
Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια από τα εξής: ναυτία, διάρροια ή απεναντίας δυσκοιλιότητα, ζαλάδες, απώλεια όρεξης, αδύναμο μυϊκό τόνο, ληθαργικές τάσεις, πόνο στις αρθρώσεις, δύσπνοια, παράλυση. Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπια, που δεν απαιτεί καν εισαγωγή στο νοσοκομείο, μέχρι αιφνίδιο θάνατο. Στους ενηλίκους τα συμπτώματα στην τροφογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε έξι ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.