ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις συλλήψεις για εμπρησμό

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις συλλήψεις για εμπρησμό

Σε συλλήψεις υπόπτων με την κατηγορία για εμπρησμό προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, ενώ περιφερειάρχες κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης πυρκαγιών στις περιοχές τους. Ένας άνδρας και μια γυναίκα παραπέμφθηκαν στον ανακριτή με την κατηγορία του εμπρησμού σε Κρυονέρι και Πεδίο του Άρεως, αντίστοιχα.

Στον 43χρονο άνδρα, ο οποίος είναι σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγός αστικού λεωφορείου και συνελήφθη χθες στο Κρυονέρι, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

Τον εντόπισαν εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας να κινείται με δίκυκλο σε δύσβατο σημείο της περιοχής Μαντρί στο Κρυονέρι. Κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες ανέμων. Κατά την έρευνα στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σπίρτα, αναπτήρες, προσανάμματα, τσόφλια καρυδιών, που χρησιμοποιούνται ως προσανάμματα, φιδάκι, κροτίδες, ποσότητα κάνναβης, σπόροι και τρίφτης κάνναβης και φορητός υπολογιστής.

Στη γυναίκα που συνελήφθη στο Πεδίο του Άρεως ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είναι Αφγανή υπήκοος, γεννημένη την 01/01/1997, φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι άγνωστο το πότε ήρθε στην Ελλάδα, ενδεχομένως να εισήλθε από Τουρκία. Επίσης, και στον Άγιο Στέφανο συνελήφθησαν, χθες, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ δυο κατηγορούμενοι για εμπρησμό. Οι δύο δράστες λέγεται ότι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω με μπιτόνια βενζίνης στο χέρι, ενώ ο ένας από τους δύο παρίστανε τον εθελοντή πυροσβέστη.

Μια ακόμη σύλληψη για εμπρησμό έγινε και στο Άλσος Πετρούπολης. Ένας Έλληνας 47 ετών προσήχθη στην Ασφάλεια μετά από κλήση πολιτών στην Άμεση Δράση. Πάνω του βρέθηκε αναπτήρας. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή τους εμπρησμούς δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι «Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες. Μέσα στο Πεδίο του Άρεως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καθαρή απόπειρα εμπρησμού. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. Προφανώς πίσω από αυτά υπάρχει ένα σχέδιο. Θυμίζει το 2007 με τις φωτιές και όσο περνούν οι μέρες αυτό επιβεβαιώνεται». Επίσης, ανέφερε «ότι και στο πάρκο Τρίτση βρέθηκαν κάποια γκαζάκια. Όλα αυτά μαρτυρούν ότι υπάρχει μία διάθεση και δεν είναι τίποτα τυχαίο τελικά».

Οργανωμένο σχέδιο

Οι αστυνομικές αρχές έχουν αρχίσει έρευνα και στον Πύργο για τον εντοπισμό ενός ατόμου που φέρεται να έχει σχέση με το πύρινο μέτωπο της Ηλείας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, χειριστής πυροσβεστικού ελικοπτέρου εντόπισε άτομο να κινείται ύποπτα κατά την έναρξη των πυρκαγιών στην περιοχή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από μάρτυρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος έχει αναφερθεί και αυτός σε σχέδιο εμπρησμού, επισημαίνοντας ότι «η πορεία της πυρκαγιάς και τα χαρακτηριστικά της, αποδεικνύουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ένα σχέδιο να πλήξουν τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». «Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κλοιό πύρινων μετώπων, όπου παρατηρούνται σε κάποια από αυτά συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι ότι «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι