Τί ακριβώς συμβαίνει με τους ψευτοεμβολιασμούς
06/09/2021Δύσκολα θα τεκμηριωθεί πόσοι ψευτοεμβολιασμοί δηλώθηκαν στην Καρδίτσα (ή και οπουδήποτε στη χώρα), καθώς και πόσοι παίρνουν πλαστά πιστοποιητικά νόσησης για να αποφύγουν τον εμβολιασμό, όμως η έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή συνεχίζεται και ο διοικητής της 5ης υγειονομικής περιφέρειας (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), οδοντίατρος Φώτης Σερέτης, θα καταθέσει σήμερα στον εισαγγελέα Καρδίτσας τα σχετικά με το σκάνδαλο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Ο δε νέος υπουργός Υγείας προαναγγέλλει διώξεις.
Αν και αναφέρονται υπερβολές (π.χ. ότι έγιναν 40.000 εμβολιασμοί για πληθυσμό 6.000), η αλήθεια, ως προς τα νούμερα τουλάχιστον, είναι διαφορετική. Το Κέντρο Υγείας Παλαμά εξυπηρετεί όχι μόνον τον Παλαμά που έχει 19.000 κατοίκους, αλλά είναι και το δεύτερο εμβολιαστικό κέντρο του νομού μετά το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Επιπλέον, ενώ στα τρία γειτονικά εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής έκαναν μόνον το εμβόλιο της AstraZeneca, στον Παλαμά έκαναν της Pfizer, οπότε παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο που καταγράφηκε σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή όσοι προτιμούσαν το Pfizer, απλώς δήλωναν άλλο ταχυδρομικό κώδικα και έκαναν υπομονή μέχρι να βρουν ραντεβού για το Κέντρο Υγείας του Παλαμά.
Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας σύμφωνα με την 5η ΥΠΕ στο Κέντρο Υγείας Παλαμά έχουν εμβολιαστεί 16.661 πολίτες και έχουν δοθεί συνολικά 31.696 δόσεις (πρώτη και δεύτερη). Οι περισσότερες δόθηκαν τον Ιούνιο. Όσον αφορά στην πρώτη δόση (δεν έδωσε η ΥΠΕ πίνακα για την δεύτερη) έχουν γίνει 1.071 δόσεις τον Ιανουάριο, 1.006 τον Φλεβάρη, 1.435 τον Μάρτη, 2.103 τον Απρίλη, 3.637 τον Μάη, 4.881 τον Ιούνιο, 1.723 τον Ιούλιο και 444 τον Αύγουστο. Από τους 16.661 πολίτες, οι 4.946 άλλαξαν Ταχυδρομικό Κώδικα προκειμένου να εμβολιαστούν στον Παλαμά.
Πώς λειτουργεί το σύστημα
Στην πράξη, πάντως, ο πραγματικός αριθμός των ψευτοεμβολιασμών μπορεί να αποδειχθεί μόνον με ομολογία για ισάριθμες ψευδείς δηλώσεις, καθώς ο έλεγχος είναι δύσκολος στην περίπτωση που οι ενεχόμενοι στην απάτη εξαφάνιζαν και τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων ή φιαλιδίων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να περισσεύουν μόνον δύο δόσεις, δηλαδή τυπικά υπάρχει θέμα μόνον για δύο ψευδή εμβόλια. Μια παρατυπία (που όμως δεν τεκμηριώνει το ψευδή εμβολιασμό) είναι και η απουσία υπογραφής του γιατρού εφημερίας ή βάρδιας. Κανονικά δηλαδή όταν ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός, ο γιατρός πρέπει να σφραγίζει και να υπογράφει.
Η υπογραφή της υπεύθυνης γιατρού φέρεται να έλειπε από 47 εμβολιασμούς του Αυγούστου και η επιβεβαίωση γινόταν από νοσηλεύτρια. Αυτό λογικά δεν μπορεί να ερμηνευθεί με απουσία γιατρού λόγω αδειών, γιατί δεν επιτρέπεται να γίνεται εμβολιασμός χωρίς την παρουσία γιατρού που να παίρνει το ιατρικό ιστορικό του εμβολιαζόμενου. Οπότε η απουσία της σφραγίδας δηλώνει ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή παρατυπία ή μη εμβολιασμό. Θα διευκρινισθεί κι αυτό στην πορεία, αλλά από μόνο του ως στοιχείο, δεν αποδεικνύει δόλο ή ψευδή εμβολιασμό.
Όσοι πάλι φέρονται να έχουν ψευδείς βεβαιώσεις, δεν μπορούν να ελεγχθούν ιατρικά, αφ’ ενός γιατί γεννάται νομικό ζήτημα, αφ’ ετέρου γιατί ακόμα και αν κατόπιν εξέτασης φανεί ότι δεν έχουν αντισώματα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν τους “έπιασε” το εμβόλιο. Η ενεχόμενη γραμματέας που φέρεται να πρωταγωνιστεί στην όλη υπόθεση, πιθανόν με συνεργό νοσηλεύτρια, δεν έχει καταθέσει ακόμη και έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας κ. Σερέτης είπε σε συνέντευξή του ότι «η υπάλληλος παραδέχεται την ανάμιξή της», αλλά δεν ήταν σαφής αν η γυναίκα ομολόγησε ψευδείς εμβολιασμούς ή αν απλώς παραδέχθηκε ότι εκείνη έχει δηλώσει τις επίμαχες ιατρικές πράξεις. Ο ίδιος είπε ότι ρώτησε την γιατρό που ήταν υπεύθυνη στις αντίστοιχες ημερομηνίες εμβολιασμού γιατί έλειπε η υπογραφή της και ότι εκείνη δεν απάντησε.
Πώς ξεκίνησε η υπόθεση
Νοσηλευτής στο Κέντρο Υγείας Παλαμά διαπίστωσε ότι περίσσευαν δύο δόσεις εμβολίου το περασμένο Σάββατο και εν συνεχεία ψάχνοντας το θέμα, είδε ότι έλειπαν σφραγίδες γιατρών και υπογραφές από εμβολιασμούς του Αυγούστου. Επίσης είχε προσέξει ότι ενώ τα πρωινά έψαχναν άτομα να εμβολιάσουν επειδή είχαν ραντεβού, τα “έβρισκαν” δηλωμένα ως εμβολιασμένα την άλλη μέρα. Εικάζεται ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πήγαν ποτέ για εμβολιασμό, και ότι τους “περνούσε” ως εμβολιασμένους τα απογεύματα η εν λόγω γραμματέας. Ο νοσηλευτής ανέφερε όσα βρήκε.
Επίσης ανέφερε ότι η γραμματέας περί αυτής ο λόγος, πήγαινε στο Κέντρο Υγείας και εκτός ωραρίου, δηλαδή απογεύματα, λέγοντας ότι είχε εκκρεμότητες από το πρωί. Η ίδια γυναίκα –όπως και άλλοι εργαζόμενοι– κάλυπταν και τα κενά λόγω των αδειών του Αυγούστου, οπότε δεν κινούσε υποψίες η παρουσία της. Φέρεται όμως η υπάλληλος να δήλωνε στο tablet τους εμβολιασμούς οικείων της, συγγενών και φίλων ή συντοπιτών της, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ευρύτερο κύκλωμα.
Θα διερευνηθεί παράλληλα το κίνητρο, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των φερόμενων ως ενεχομένων. Αν προκύψουν αδικαιολόγητα ποσά, ίσως τεθεί ζήτημα δωροληψίας. «Οι ευθύνες θα αποδοθούν μέχρι τέλους» επισήμανε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Εικάζεται ότι η γραμματέας είχε κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα δήλωσης εμβολιασμών από μια νοσηλεύτρια ή ότι είχε δικούς της.
Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με βάση τις διατάξεις διάδοσης του κορωνοϊού, πιθανόν και για όσους τεκμηριωθεί ότι έλαβαν τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά» είναι το μήνυμα που έστειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Και rapid test μαϊμού
Την ίδια ώρα ωστόσο, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου σε συνέντευξή της προς τον τηλεοπτικό σταθμό Mega κατήγγειλε ότι ασκούνται πιέσεις σε γιατρούς για την έκδοση όχι μόνο πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά και ψευδών rapid test. «Τα κέντρα διενεργούν τα τεστ και καταγράφουν στο μητρώο covid το αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολίτες που πιέζουν γιατρούς, κέντρα υγείας και ιδιώτες για ψευδές θετικό rapid test έναντι αμοιβής. Μας το κατήγγειλαν γιατροί, ότι πολίτες ζητούν ψευδές θετικό τεστ για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης και να αποφύγουν τον εμβολιασμό για ένα εξάμηνο», είπε η γιατρός.
«Οι συνάδελφοί μου αρνούνται, αλλά η πίεση είναι πολύ μεγάλη και μπορεί κάπου κάποιος γιατρός να έχει ενδώσει. Τους προσφέρουν 100-200 ευρώ για ένα πιστοποιητικό ψευδούς νόσησης ή για ψευδώς θετικό rapid test. Υπάρχουν καταγγελίες από Καβάλα, Πάτρα και πάρα πολλές περιοχές, Χαλκίδα, Δράμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα. Υπάρχουν πληροφορίες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Υπάρχουν και αναφορές ότι αντιεμβολιαστές έχουν παρεισφρήσει σε γραμμές εμβολιαστικών κέντρων», πρόσθεσε η ίδια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας κ. Έκτορας Γάζος, σε συναφή ανακοίνωση αναφέρει: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί προβληματίζονται και καταδικάζουν το γεγονός, εφόσον επιβεβαιωθεί και αποκαλυφθεί όλο το εύρος του. Όμως, η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει μετατρέψει το εμβόλιο από επίτευγμα της επιστήμης σε μέσο εκφοβισμού και εργαλείο απολύσεων και σε μέσο συναλλαγής και εμπόρευμα. Επομένως, η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που καθιστά το εμβόλιο μέσο συναλλαγής και καλλιεργεί το έδαφος για να αναπτυχθεί και η συνδιαλλαγή».
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα, δήλωσε ότι στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες και για ψευδείς δηλώσεις νόσησης. «Σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία κάποιου να μην εμβολιαστεί και τους 6.500 υγειονομικούς που θέσαμε σε αναστολή, ωστόσο, δεν σεβόμαστε και εξετάζουμε άτομα που ψευδώς έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει. Για αυτές τις περιπτώσεις, κινούνται όλες οι διαδικασίες για να απολυθούν. Οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο για περιπτώσεις είτε ψευδούς δήλωσης είτε υπαλλήλων που θα εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά, κατά περίπτωση, θα είναι τέτοιας φύσεως που θα είναι αποτρεπτικά. Άρα, μιλάμε και για ποινικές κυρώσεις και για πειθαρχικές κυρώσεις και για απόλυση και πρόστιμο δυσβάσταχτο. Δε θα επιτρέψουμε κανένας να εξαπατήσει το σύστημα και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», είπε.