Τι αλλάζει από το πρωί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Που κλείνουν τα πάντα με τα νέα μέτρα

Τι αλλάζει από το πρωί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Που κλείνουν τα πάντα με τα νέα μέτρα , slpres

Με κλειστά καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα αντί για τις εννέα το βραδύ, τα Σαββατοκύριακα, επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν αργά το απόγευμα, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, ειδικά για ό,τι αφορά την Αττική.

Οι αλλαγές στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η οποία μπαίνει στις κόκκινες περιοχές, αφορούν κυρίως τη λειτουργία των καταστημάτων. Έτσι, από το πρωί και τα επόμενα Σαββατοκύριακα τα καταστήματα λιανεμπορίου θα είναι κλειστά. Ανοιχτά θα είναι μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι και τα βενζινάδικα.

Παραλλήλως η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις έξι το απόγευμα και όχι από τις 21:00 όπως ίσχυε στην Αθήνα, έως και απόψε. Το μέτρο αυτό θα ισχύυει για την Αττική μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται από τις εννέα το βράδυ. Την ίδια ώρα για την Θεσσαλονίκη, η οποία μέχρι την Παρασκευή βρισκόταν στο επίπεδο Α, αλλάζει η λειτουργία των καταστημάτων και τις καθημερινές, καθώς πλέον θα λειτουργούν μόνο με click away, ακόμα και η ένδυση, υπόδηση και τα βιβλιοπωλεία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πήρε πίσω την απαγόρευση του take away τα Σαββατοκύριακα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την εξής δήλωση: «H Kυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

Τα νέα μέτρα για την Αττική

Στις τρεις αυτές περιοχές, Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων, ενώ λειτουργούν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με φυσική παρουσία. Επίσης, συνεχίζεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει, αλλά αυτό θα γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, όπως και τα ΚΤΕΟ, λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Διευκρινίζεται ότι τόσο το λιανεμπόριο όσο και τα ανωτέρω καταστήματα και υπηρεσίες, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

Τα Σαββατοκύριακα αναστέλλεται και η λειτουργία λαϊκών αγορών. Η συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου). Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα. Σημειώνεται επίσης, πως οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά.

Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι λόγοι μετακίνησης των πολιτών είναι οι εξής:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Σημειώνεται ότι μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι ώρες της οποίας διαφέρουν ανά περιοχή, οι μόνοι λόγοι μετακίνησης είναι για εργασία, για λόγους υγείας, καθώς και για βόλτα κατοικίδιου ζώου.

Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα πάντα

Στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκίδας, Πάτρας και στον δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης, λόγω της «έκρηξης» κρουσμάτων, από αύριο Σάββατο εφαρμόζονται ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές. Αναλυτικά, στις παραπάνω περιοχές, από αύριο Σάββατο στις 06:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Για τις ίδιες περιοχές αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Παραλλήλως, ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις και η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των Δικαστηρίων, όπως και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες. Τέλος δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι