ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι έδειξε το ισπανικό πείραμα με τη συναυλία σε κλειστό χώρο

Τι έδειξε το ισπανικό πείραμα με τη συναυλία σε κλειστό χώρο

Οι Ισπανοί επανέλαβαν το πείραμα του Δεκεμβρίου (όταν είχαν διοργανώσει συναυλία λαμβάνοντας μέτρα για  500 άτομα), αλλά αυτή τη φορά το πραγματοποίησαν με 5.000 νέους και μάλιστα σε κλειστό χώρο. Τα rapid test προ συναυλίας και η υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2 απέδωσαν: δεκαπέντε μέρες μετά την συναυλία έγιναν μοριακοί έλεγχοι σε όλους και διαπιστώθηκε ότι ειχαν τον ιό μόνον 6 άτομα.

Και για αυτά τα δύο, πάντως, οι ερευνητές έχουν τις επιφυλάξεις τους, καθώς ενδέχεται να τους μεταδόθηκε αλλού ο ιός. Όλοι οι  συμμετέχοντες στη συναυλία ήταν “κολλητά” χωρίς αποστάσεις επί ώρες, τραγούδησαν και χόρεψαν, χωρίς να βγάλουν τη μάσκα. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι προτού μπουν στο συναυλιακό χώρο υποβλήθηκαν μόνον σε τεστ ταχείας ανίχνευσης, από τα οποία ξεφεύγουν πολλοί ασυμπτωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι στο χώρο σίγουρα εισήλθαν και κάποιοι ασυμπτωματικοί φορείς.

Ο επανέλεγχος έγινε δεκαπέντε μέρες μετά τη συναυλία και «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης», ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα –νοσοκομείου που είχε συμμετάσχει στο πείραμα και του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου. «Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και την χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον», είπε.

Οι δυνατότητες πρόσβασης των νέων σε συγκεκριμένους χώρους όπως οι τουαλέτες, το μπαρ και το  καπνιστήριο ήταν αυστηρά ελεγχόμενες. Στο πείραμα του Δεκεμβρίου, όπου δεν μολύνθηκε κανένας στην τετράωρη συναυλία, προτού εισέλθουν οι θεατές είχαν υποβληθεί σε τεστ PCR (μοριακό έλεγχο). Στην πρόσφατη συναυλία τα εισιτήρια προπωλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού (23-28 ευρώ ήταν η είσοδος) και σε αυτό περιλαμβανόταν το κόστος του rapid τεστ και της μάσκας.

Αποκλεισμοί και μέτρα

Αποκλείσθηκαν άτομα με καρδιοπάθειες, κακοήθεια και άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα τις τελευταίες εβδομάδες. Από όσους είχαν εισιτήριο μόνον τρία άτομα βγήκαν “θετικά” και αποκλείσθηκαν. Επίσης αποκλείσθηκε ένας που είχε μεν αρνητικό τεστ, αλλά δήλωσε ότι είχε επαφή με κρούσμα πριν από μια εβδομάδα. Όλοι, οι άλλοι έλαβαν στο κινητό τους το αρνητικό αποτέλεσμα και την επικύρωση του εισιτηρίου τους για την παράσταση στο Palau Sant Jordi.

Οι μετακινήσεις τους από χώρο σε χώρο παρακολουθούνταν, ώστε να μην σχηματίζονται ουρές στις τουαλέτες, ούτε κατά την είσοδο και έξοδο από τον συναυλιακό χώρο. Στο μπαρ μπορούσαν να βγάλουν την μάσκα εάν έπιναν ή έτρωγαν και μετά όφειλαν να την ξαναφορούν και ήταν ο μόνος εσωτερικός χώρος στον οποίο τηρούνταν αποστάσεις. Το καπνιστήριο ήταν σε εξωτερικό χώρο και τηρούνταν επίσης αποστάσεις και υπήρχε όριο ατόμων. Η συναυλία αυτή τη φορά ήταν από το συγκρότημα Love of Lesbian

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι