ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι είναι το πέναλτι στα εμβόλια και πότε το …σφυρίζουν

Τι είναι το πέναλτι στα εμβόλια και πότε το ...σφυρίζουν, Όλγα Μαύρου

Θέμα πέναλτι στην περίπτωση ακύρωσης ραντεβού για εμβόλιο ανακινήθηκε σημέρα, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, απλώς δεν είχε γίνει σαφές εξαρχής ότι πρόκειται για ποινή. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, όταν κάποιος ανέβαλε ραντεβού για εμβολιασμό, έπαιρνε ξανά σειρά μετά από ένα μήνα, επειδή ήταν μεγάλη η ζήτηση, ειδικά για τα εμβόλια της Pfizer.

Όμως σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, το έθεσε ως “ποινή”, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Και αυτό γιατί, πολλοί άνθρωποι ξέρουν πως, όταν για παράδειγμα, έχουν δέκατα ή άλλη ίωση ή δεν νιώθουν καλά εξαιτίας άλλων ζητημάτων υγείας, δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια αναγκάζονται να το αναβάλλουν τη συγκεκριμένη ημέρα, επειδή δεν έχουν επιλογή. Βεβαίως πολλοί το αναβάλλουν, οπότε ο χαρακτηρισμός “ποινή” είναι συζητήσιμος.

Ο ίδιος είπε ότι η “ποινή” των αρχικά 30 ημερών έχει μειωθεί πλέον στις 16. Όταν δηλαδή κάποιος αναβάλλει το ή τα ραντεβού του, δεν ξαναβρίσκει άμεσα νέο, αλλά μετά από 16 ημέρες. Αυτό που είπε ο υφυπουργός, πάντως, στην πράξη δεν ισχύει για όλα τα ραντεβού, καθώς ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και σε αυτά είναι αντικειμενικά δύσκολο να βρεθεί κάτι αμέσως.

Ο λόγος είναι ότι ο περισσότερος κόσμος αναζητεί ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα, επιλέγοντας εμβόλιο ανάλογα με το πότε είναι η δεύτερη δόση, καθώς όταν η δεύτερη δόση απέχει μόνον ένα μήνα ξέρει ότι το εμβόλιο είναι ή της Pfizer ή της Moderna, ενώ αν το δεύτερο ραντεβού τοποθετείται σε 2-3 μήνες, πρόκειται για AstraZeneca. Τέλος, όταν δεν υπάρχει δεύτερη δόση, ο πολίτης καταλαβαίνει ότι πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Πότε … σφυρίζει πέναλτι

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε επίσης ότι η “ποινή” των 16 ημερών δεν επιβάλλεται όταν κάποιος έχει αναβάλλει το ραντεβού του μόνον μια φορά, αλλά όταν το έχει αναβάλλει δύο ή και περισσότερες. «Η αλλαγή των ραντεβού δεν μπορεί να γίνει χωρίς όριο, καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα», είπε ο ίδιος.

Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών είπε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο, αλλά το πότε ακριβώς, θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει η ροή των εμβολιασμών στην πενταετία των 40 έως 44 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 άνοιξε με διαθέσιμα και τα τέσσερα προσφερόμενα εμβόλια, σήμερα Παρασκευή.

Προσέθεσε ότι για την ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιούνιο, και δεν θα εμβολιαστούν με εμβόλιο AstraZeneca. Όσον αφορά το ερώτημα πολλών που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και θέλουν να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «θα το διαχειριστούμε κι αυτό τις επόμενες ημέρες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι