Τί ισχύει πλέον για lockdown, εμβολιασμένους και μη
06/10/2021Η Ελλάδα όλο και κοκκινίζει, όμως η κυβέρνηση προχωρεί σε νέες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και σε μια γενικότερη χαλάρωση των μέτρων και των lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Το “κόκκινο” στον επιδημιολογικό χάρτη δεν θα συνοδεύεται πλέον από απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.
Όπως ανακοινώθηκε οι πολίτες θα κινούνται ελεύθερα όλες τις ώρες ακόμη και στις κόκκινες περιοχές, οι οποίες θα συνεχίζουν να επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή τις μάσκες και τις αποστάσεις ή τη χρήση αντισηπτικού.
Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες να έχουν μουσική. Στα αμιγή (για εμβολιασμένους) κλειστά κέντρα οι θαμώνες θα μπορούν και να χορεύουν.
Επίσης όπως είπε ο κ. Πλεύρης αυτό θα μπορεί να ισχύσει και για ανοικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αρκεί να δηλωθούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. «Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», είπε. Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία.
Ο ρόλος της Επιτροπής
Όσον αφορά τους μικτούς χώρους διασκέδασης ο υπουργός είπε ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί. Στους άλλους χώρους ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούνται τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα ανακοινωθέντα και ήδη γνωστά για τους περισσότερους, μέτρα προστασίας.
«Όπου παραμένουν οι περιορισμοί, παραμένουν για να μας προστατέψουν όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να πάρουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα. Όσον αφορά στην 33μελή Επιτροπή των Ειδικών, για την οποία τις τελευταίες 10 ημέρες είχε διαρρεύσει ότι καταργείται και ότι θα πάρει τη θέση της μια οκταμελής επιτροπή που κάπου “σκάλωσε“, ο κ. Πλεύρης είπε «παραμένει ως έχει, σεβόμαστε ένα προς ένα τα μέλη της, είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην Πολιτεία και το σεβόμαστε και θα μας δίνει τις συμβουλές της όποτε της το ζητήσουμε».
Σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων η Επιτροπή των Ειδικών ανακοίνωσε το εξής: «Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».
»Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα, με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα, εφόσον χρειάζεται. Στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους». Δεν υπάρχει αναφορά στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της μουσικής.
ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι εξαγγελίες στέλνουν λάθος μήνυμα και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εκτιμά ότι πρόκειται για χατήρια προς εμβολιασμένους και εστίαση, που δεν συζητήθηκαν σε επιστημονικά όργανα. «Η επιστροφή στην “κανονικότητα” των εμβολιασμένων και η άρση περιορισμών στις “κόκκινες περιοχές”, είναι επισφαλής επιδημιολογικά επιλογή, ειδικά σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας και ευρύτατης κυκλοφορίας του ιού», δήλωσε.
Ο νεκρός 20χρονος
Εν τω μεταξύ, για τον 20χρονο που έχασε την ζωή του από κορονοϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τον ανέφερε μεν, αλλά δεν μπήκε σε σημαντικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανεμβολίαστος και έπασχε από «ήπια υποκείμενα νοσήματα», είχε νοσήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, διασωληνώθηκε μετά από 16 μέρες και δυστυχώς κατέληξε. Πιθανόν ο νέος να ήταν ευτραφής και οι γιατροί να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ορολογία για λόγους ιατρικού απορρήτου και από διακριτικότητα, όμως καλό είναι να ενημερώνεται το κοινό ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας καθιστά πολύ ευάλωτους στον κορονοϊό και τους νέους ή και τα παιδιά.
Η κ. Γκάγκα κατά τις σημερινές ανακοινώσεις προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και ότι δεν εγγυάται πως θα αρρωστήσει κανένας, «αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο ο εμβολιασμένος είναι 20 φορές μικρότερη», όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και τόνισε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία».
«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο το καλύτερο για όλους», κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.