ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι ισχύει τελικά με την κυκλοφορία στον δακτύλιο

Τι ισχύει τελικά με την κυκλοφορία στον δακτύλιο

Αν και είχε εξαγγελθεί ότι από φέτος ο δακτύλιος θα έχει περιορισμένες εξαιρέσεις και θα μπαίνουν καθημερινά μόνον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τελικά συμπεριλήφθηκαν και άλλα οχήματα. Από τις κατ’ εξαίρεση άδειες περιορίστηκαν συμβολικά μόνον κάποιες των βουλευτών και των κομμάτων, που συνολικά ενώ οι βουλευτές είναι 300, έπαιρναν πάνω από χίλιες άδειες.

Το πρώτο κόμμα είχε δικαίωμα για 200 άδειες δακτυλίου, και τώρα θα έχει 100. Η αξιωματική αντιπολίτευση που είχε 130 άδειες, θα έχει φέτος κι αυτή τις μισές (65). Το τρίτο κόμμα από 40 άδειες, θα πάρει 20, το τέταρτο από 33 άδειες θα πάρει 17, το πέμπτο από 25 θα πάρει φέτος 13, το έκτο θα πάρει αντί για 20, 10 και το έκτο κόμμα θα πάρει αντί για 13, έξι. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές έπαιρναν τρεις άδειες για δακτύλιο ενώ τώρα θα παίρνουν δύο.

Τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών δικαιούνταν 15 άδειες δακτυλίου και τώρα θα δικαιούται επτά. Εκτός από αυτά των βουλευτών και υπουργών, εξαιρέσεις ισχύουν για όλα τα  αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, αλλά και για τους δημοσιογράφους, με συγκεκριμένο αριθμό αδειών ανά ενημερωτικό μέσο. Εξαιρούνται επίσης οι δικαστές που εργάζονται εντός δακτυλίου.

Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο του δακτυλίου τα ΙΧ των γιατρών όταν εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά, αλλά στην πράξη δεν μπορεί να ελεγχθεί κανείς γιατρός για το κατά πόσον μεταβαίνει σε επείγον περιστατικό ή όχι. Εξαιρούνται και οι φυσιοθεραπευτές, που μεταβαίνουν σε κατάκοιτο ασθενή. Επίσης εξαιρούνται τα ΙΧ αναπήρων πολέμου, όμως πρέπει να οδηγούνται από τους ίδιους ή να τους μεταφέρουν.

Οι υπόλοιπες εξαιρέσεις

Επιπλέον, εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που οδηγούνται ή μεταφέρουν άτομα με αναπηρία, αλλά και τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση. Εξαιρούνται και τα αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή μεταφοράς ιατρικών υλικών (π.χ. αγγειοκαρδιοχειρουργικών, οστεοσυνθέσεως και άλλα). Επίσης τα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου. Εξαιρούνται και όσοι έχουν μόνιμη κατοικία στο κέντρο. Εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, άδεια εισόδου θα έχουν και υβριδικά οχήματα και άλλα.

Η έκδοση της άδειας δακτυλίου για αυτά τα αυτοκίνητα θα  γίνεται ψηφιακά πλέον και αφορά όσους έχουν αυτοκίνητα EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά οχήματα, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής. Οι υπόλοιπες άδειες δεν θα εκδίδονται τελικώς ψηφιακά.

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπαίνει με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του. Το ειδικό σήμα θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι