ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί λέει το πόρισμα για τα γεγονότα στο Πέραμα

Τί λέει το πόρισμα για τα γεγονότα στο Πέραμα, Όλγα Μαύρου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρέλαβε σήμερα το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης για τα αιματηρά γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη. Δεν έχουμε διαβάσει το πόρισμα και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε αν οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι ακριβείς ή όχι.

Σύμφωνα με αυτές πάντως, το πόρισμα διαπιστώνει μια σειρά από κυρίως συντονιστικές ελλείψεις. Την Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργού για λήψη μέτρων με στόχο την βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης της αστυνομίας, ενώ η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη ζητεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επτά αστυνομικοί και οι συγγενείς με το συνήγορό τους έδωσαν σήμερα και συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες που διαρρέουν, φαίνεται πως διαπιστώνεται ασάφεια εντολών από το κέντρο συντονισμού, παρότι η καταγεγραμμένη συνομιλία που ήρθε στη δημοσιότητα δείχνει ότι οι εντολές για παύση της καταδίωξης επαναλήφθηκαν επτά φορές και  με σαφήνεια. Πιθανόν. όμως, να υπήρξαν και συνεννοήσεις εκτός ασυρμάτου που δεν τις γνωρίζουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, και οι οποίες να δίνουν άλλη εικόνα. Εντούτοις κανονικά όλες οι συνεννοήσεις γίνονται μέσω κέντρου και καταγράφονται.

Επίσης, αναφέρεται κατά πληροφορίες στο πόρισμα ως πρόβλημα και η “έλλειψη επικεφαλής στο κέντρο επιχειρήσεων”, ενώ ο επικεφαλής έδωσε την εντολή για παύση της καταδίωξης και ήταν ο αναφερόμενος ως “Α100” στις συνομιλίες. Ο παρών αξιωματικός στο κέντρο χρειάσθηκε να επαναλάβει πάνω από επτά φορές την εντολή για παύση της καταδίωξης και αναγκάσθηκε να επικαλεσθεί επί τούτου και ανώτερό του Α100, δηλαδή τον επικεφαλής ουσιαστικά του κέντρου συντονισμού, καθώς καταλάβαινε ότι η εντολή για παύση της καταδίωξης έπεφτε στο κενό και σε ώτα μη ακουόντων.

Το πόρισμα αναφέρει επίσης ότι από τις 38 σφαίρες που έπεσαν, μια από τις οποίες σκότωσε τον 18χρονο, οι 32 ήταν από τρεις αστυνομικούς. Οι υπόλοιπου τέσσερις κατηγορούμενοι έριξαν συνολικά έξι σφαίρες και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μάλλον δεν πυροβόλησαν καθόλου, γιατί πρόκειται για όπλα με ριπές. Δεν ξέρουμε αν αναφέρει πού βρέθηκαν οι κάλυκες και ποια σημεία του ΙΧ είχαν βληθεί.

Οι αλλαγές στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ

Στις πληροφορίες που “διαρρέουν” δεν αναφέρεται συμπέρασμα για τις πολλαπλές ριπές, την αστοχία ως προς τα λάστιχα, το αν οι εποχούμενοι αστυνομικοί παράκουσαν ή όχι τις εντολές για παύση της καταδίωξης ή αν όσοι έκαναν την πειθαρχική έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασύρματοι δεν λειτουργούσαν,ειδικά όταν ακουγόταν η συγκεκριμένη εντολή, αλλά λειτουργούσαν καθ΄ όλη την υπόλοιπη διάρκεια της συνομιλίας.

Κατά συνέπεια δεν ξέρουμε τι αναφέρει για τη συμπεριφορά των επτά κατηγορουμένων. Με βάση τα συμπεράσματα του πορίσματος, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, που είχαν την ευθύνη διαχείρισης του περιστατικού.

Θα αλλάξει η εκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο καταδιώξεων με βάση και την διεθνή πρακτική (όπως π.χ. καρφιά για την ακινητοποίηση οχημάτων, αν και εν προκειμένω δεν μπορούσε να προβλεφθεί η διαδρομή και αφού είχε παύσει θεωρητικά και η καταδίωξη δεν στάλθηκαν περιπολικά οχήματα).  Επίσης θα  τοποθετηθεί κάμερα στις στολές των αστυνομικών, κάτι που έχει αποφασισθεί εδώ και ενάμισι χρόνο αλλά δεν υλοποιήθηκε και θα γίνουν αλλαγές στη διοίκηση της Άμεσης Δράσης και του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Τι λένε οι συγγενείς

Η οικογένεια του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη παραχώρησε σήμερα μαζί με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής συνέντευξη Τύπου. Ο πατέρας του θύματος Γιάννης Σαμπάνης ανέφερε «έχω χάσει ένα παιδί 18χρονο και θέλω δικαιοσύνη και μόνο, η ζωή του για κάποιους δεν έχει αξία, επειδή ήταν παιδί παλιατζή». Η οικογένεια ζητεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί.

Ο συνήγορός τους Αθανάσιος Καμπαγιάννης είπε σχετικά με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ότι ο 14χρονος που παρουσιάσθηκε δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος, τα εξής: «Είναι απίστευτο να εμφανίστηκε ένας τυχαίος 14χρονος ο οποίος ανέλαβε 7 απόπειρες ανθρωποκτονίας και ο  ισχυρισμός τους ζέχνει ρατσισμό.Βρέθηκε εξάλλου και δακτυλικό αποτύπωμα του 14χρονου στο όχημα και, συγκεκριμένα, στη θέση του οδηγού. Ο ίδιος θα υποβληθεί επιπλέον σε εξέταση DNA προκειμένου να αποδειχθεί η παρουσία του στο όχημα»

«Εν τω συνόλω, δεν υπήρχε ενεργός κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί τη χρήση των επιχειρησιακών όπλων» τόνισε ο κ. Καμπαγιάννης. Οι γονείς επεσήμαναν επίσης ότι αν και οι αστυνομικοί δηλώνουν πως όλοι σημάδευαν τα λάστιχα, «τελικά έριξαν 38 σφαίρες και ενώ γάζωσαν το παιδί, πέτυχαν όλοι μαζί μόνο ένα λάστιχο», καθώς μόνον ένα λάστιχο βρέθηκε σκασμένο. Επίσης επιδείχθηκε πιστοποιητικό του δήμου που δείχνει ότι ο Σαμπάνης είχε γεννηθεί το 2003 και ήταν 18 ετών.

Ο κ. Καμπαγιάννης είπε ότι «η Αστυνομία από τον πρώτη μέρα τον εμφανίζει σκόπιμα ως γεννηθέντα το 2001, για να δημιουργήσει εντυπώσεις». Πριν από λίγο ξανάκλεισε και η εθνική οδός Πατρών – Πύργου στην περιοχή Βραχνέικα από ομάδες Ρομά που ανάβουν φωτιές στην άσφαλτο και στήνουν οδοφράγματα, όπως και τις προηγούμενες νύχτες σε άλλες περιοχές με καταυλισμούς Ρομά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι