ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί λένε οι ειδικοί για τους σεισμούς σε Κρήτη-Κορινθιακό

Τί λένε οι ειδικοί για τους σεισμούς σε Κρήτη-Κορινθιακό

«Μας θυμήθηκε ο Εγκέλαδος απόψε», αναφέρει ο σεισμολόγος και τέως Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του, για τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Κρήτη και στον Κορινθιακό. Όσον αφορά στην Κρήτη, εκτιμά ότι πρόκειται για μετασεισμούς, καθώς είχε προηγηθεί σεισμός 6,3 Ρίχτερ στις 12 Οκτωβρίου. Για την δόνηση των 4 Ρίχτερ στον Κορινθιακό εκτιμά ότι «είναι σε φυσιολογικά πλαίσια».

Για την τρίτη δόνηση που αρχικά εκτιμήθηκε ότι προερχόταν από την Θήβα, θεωρεί ότι πρόκειται για μικρή αναζωπύρωση μετά το πολύμηνο “μπαράζ” καθημερινών δονήσεων που την έπλητταν προ καιρού και που για ένα διάστημα είχαν σταματήσει. Όμως τελικά, όταν αναλύθηκαν τα δεδομένα, καμία δόνηση δεν προερχόταν από την Θήβα και σημειώθηκαν δύο στον Κορινθιακό.

Η ανάρτησή του: «ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΑΠΟΨΕ! – Μέγεθος Μ=5,1 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κάσου και Αν. Κρήτης. Ακολούθησαν 2 μικρότεροι. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι μετασεισμοί του ισχυρού σεισμού (Μ=6,3) της 12.10.2021. – Μ=4,0 στον Ανατολικό Κορινθιακό. Φυσιολογικά πλαίσια. – Μ=2,4. Μια μικρή “αναζωπύρωση” στη Θήβα, όπου το τελευταίο διάστημα μάλλον είχε ησυχάσει. Οι σεισμολόγοι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Θήβα στις αξιολογήσεις μας. Άντε, να βγάλουμε τη χρονιά..!»

https://static1.emsc.eu/Images/EVID/108/1081/1081337/1081337.local.jpg

Μόνιμη ανησυχία για τις Αλκυονίδες

Ο σεισμός των 4 Ρίχτερ στον Κορινθιακό έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Σημειώθηκε στις 18:13 με εστιακό βάθος 5 χλμ. και επίκεντρο 27 χλμ βορειοανατολικά της πόλης της Κορίνθου και 54 χλμ. βορειοδυτικά των Αθηνών. Είχαν προηγηθεί 2,4 Ρίχτερ μια ώρα νωρίτερα, δυτικότερα από το πιο πρόσφατο επίκεντρο και με πολύ μεγαλύτερο εστιακό βάθος.

Επίσης σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ στις 17:15, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 46 χλμ νότια της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης. Ακολούθησε ισχυρή σεισμική δόνηση περίπου στις 21:00 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου και υπολογίζεται στα 5,4 Ρίχτερ καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Ο πρώτος σημερινός σεισμός που αφορά την Κρήτη, σημειώθηκε ακριβώς την ίδια ώρα (17:15) που σημειώθηκε η ήπια δόνηση των 2,4 Ρίχτερ στον Κορινθιακό.

Αυτή είχε αρχικά εκληφθεί ότι προερχόταν από την Θήβα, όμως ενίοτε η πρώτη  “αυτόματη λύση” των σεισμολογικών κέντρων ανατρέπεται όταν γίνει επεξεργασία από σεισμολόγους και τελικά το επίκεντρο τοποθετήθηκα στον Κορινθιακό. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για προσεισμούς και ότι αναμένεται ισχυρότερος από τις Αλκυονίδες. Τα ρήγματα των Αλκυονίδων πάντως είναι μια μόνιμη πηγή ανησυχίας για τις γύρω περιοχές και την πρωτεύουσα, καθώς είχε δώσει τα 6,7 και 6,4 Ρίχτερ το Φλεβάρη και τον Μάρτη αντίστοιχα του 1981.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι