ΘΕΜΑ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το νέο σερί σεισμών στην Εύβοια

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το νέο σερί σεισμών στην Εύβοια

Σεισμικές δονήσεις καταγράφονται διαρκώς στην Εύβοια, μετά το χθεσινό σεισμό μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική, ενώ έβγαλε πολλούς ανήσυχους πολίτες έξω από τα σπίτια τους στα Νέα Στύρα και σε άλλους οικισμούς της Εύβοιας. Οι συνεχιζόμενες δονήσεις, που δεν αφήνουν σε ησυχία τους Ευβοείς, δεν φαίνεται να ανησυχούν τους σεισμολόγους, καθώς θεωρούν ότι στο συγκεκριμένο ρήγμα καταγράφεται φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία και δεν αναμένεται η περιοχή να “δώσει” μεγάλο σεισμό.

Η τελευταία αισθητή δόνηση μέχρι στιγμής καταγράφηκε στις 12:45 το μεσημέρι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ως μεγέθους 3,7 βαθμών με εστιακό βάθος 7 χλμ. και επίκεντρο 1 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του οικισμού των Ζαράκων στην Εύβοια ή περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών. Στις 10:39 π.μ. είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ μισή ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί και τρίτη ιδιαίτερα αισθητή στην Εύβοια, μεγέθους 3,8 βαθμών. Ενδιαμέσως αλλά και εν συνεχεία καταγράφηκαν πάνω από δώδεκα δονήσεις μεγέθους έως 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη μετασεισμική ακολουθία μιλώντας στην ΕΡΤ, θεωρώντας ότι όλες αυτές οι δονήσεις είναι μετασεισμοί του ισχυρότερου σεισμού των 5 Ρίχτερ της 29ης Νοεμβρίου, καθώς προήλθε από το ίδιο ρήγμα. «Αυτός ο σεισμός εκτονώνει ακόμα περισσότερο τις τεκτονικές δυνάμεις οι οποίες ήταν συσσωρευμένες στο έδαφος και φανερώνει ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι σε αποδρομή. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει άλλες δυνάμεις για να δώσει κάτι μεγαλύτερο αλλά και στην ελάχιστη πιθανότητα που θα έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός, οι κατασκευές στην περιοχή αντέχουν. Συνεπώς τα περιθώρια ασφάλειας είναι πάρα πολλά και δεν πρέπει να μας ανησυχεί αυτός ο σεισμός» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος επίσης εκτιμά ότι πρόκειται για μετασεισμούς. «Είναι ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή, από το ίδιο ρήγμα της Εύβοιας. Υπάρχει ένα συνεχόμενο σμήνος μετασεισμών, μια συνεχής σεισμική δραστηριότητα που δίνει σεισμούς 4 Ρίχτερ αλλά και μικρότερους που δεν γίνονται αισθητοί. Είναι ένα ρήγμα που συνεχίζουμε να το ερευνούμε» είπε ο κ. Παπαζάχος, τονίζοντας όμως ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς όπως π.χ. είναι οι Επτανήσιοι.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι μετασεισμοί του σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου. «Έχουμε μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι