ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι μας απάντησε η τεχνητή νοημοσύνη για Κυπριακό, Αιγαίο και εκλογές

Τι μας απάντησε η τεχνητή νοημοσύνη για Κυπριακό, Αιγαίο και εκλογές, Όλγα Μαύρου

Κάναμε και εμείς μια βόλτα στο chatGPT, ένα δωρεάν πρόγραμμα βασισμένο στη τεχνητή νοημοσύνη και είπαμε να προβοκάρουμε, αλλά το σύστημα… δεν τσίμπησε. Το λογισμικό είναι καλά εκπαιδευμένο. Ούτε στο ποιος έχει δίκιο στο πρόβλημα στο Αιγαίο πήρε θέση, ούτε στο Κυπριακό, ούτε στο τι θα κάνει ο Μητσοτάκης αν χάσει τις εκλογές, και όταν τον ρωτήσαμε τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης αν το ΠΑΣΟΚ πάρει χαμηλό ποσοστό, είπε «πολλά ρωτήσατε μέσα σε μία ώρα». Δεν ήταν όμως βαλτό. Ήταν σύμπτωση: Η πλατφόρμα έχει μεγάλη ζήτηση και αν δεν δώσεις 20 δολάρια το μήνα και είσαι τζαμπατζής, τότε έχει ένα όριο χρήσης και πρέπει να περιμένεις να ξαναπάρεις σειρά. Να τονίσουμε επίσης ότι υπάρχουν και πολύ πιο προχωρημένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης από αυτό που χρησιμοποιήσαμε εμείς.

Αν θέλετε να ρωτήσετε κι εσείς τα δικά σας, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του chatGPT και να δώσετε κάποιο ονοματεπώνυμο, αλλά θα πρέπει να δώσετε εν συνεχεία και ένα κινητό τηλέφωνο και το email σας. Το πρόγραμμα σας ενημερώνει πάντως να μη δώσετε άλλα προσωπικά στοιχεία κατά τις “συνομιλίες” σας. Μπορείτε να θέσετε ερωτήματα σχεδόν σε όλες τις γλώσσες, των ελληνικών περιλαμβανομένων, γράφοντας την ερώτηση σε ένα πλαίσιο που ανοίγει όταν η σελίδα δεν είναι παραφορτωμένη.

Με τον κατάλληλο χειρισμό των ερωτήσεων και σε πιο προχωρημένα “μοντέλα” οι απαντήσεις είναι πολύ πιο επεξεργασμένες και έχουν θορυβήσει συγγραφείς, σεναριογράφους, καθηγητές κ.λπ. για την κατάχρηση του μέσου πχ. στη συγγραφή πτυχιακών εργασιών ή σεναρίων. Όμως οι περισσότεροι βλέπουν τις απαντήσεις ως μια “μαγιά” πάνω στην οποία η ανθρώπινη παρέμβαση θα είναι πάντα απαραίτητη, διότι ακόμα και η φαντασία που διαθέτει το πρόγραμμα είναι μηχανική.

Ανύπαρκτες πληροφορίες

Στις 6-7 απαντήσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά του chatGPT εντοπίσαμε σχετικά λίγες κοτσάνες, αλλά και ότι έχει πολλή δημιουργική φαντασία για τεχνητή νοημοσύνη. Του δίναμε για παράδειγμα ανύπαρκτα ονόματα λογοτεχνών ή ποιητών ή ηθοποιών και απαντούσε παραθέτοντας ακόμα και βιβλία με χρονολογίες έκδοσης και βιβλιοκριτική! Αφού κάποια στιγμή σαστίσαμε και μπήκαμε στη διαδικασία να ψαχτούμε μπας και κατά σύμπτωση αυτά τα άτομα όντως υπήρχαν. Όμως είχαμε δίκιο: δεν υπήρχαν. Δηλαδή το πρόγραμμα όταν “τα χάνει”, αρχίζει και δημιουργεί ανύπαρκτα πρόσωπα με πολύ πειστικό τρόπο. Όταν το μαλώσαμε ότι αυτά τα πρόσωπα είναι ανύπαρκτα, το πρόγραμμα απάντησε:

«Ω, ζητώ συγγνώμη αν έδωσα λανθασμένες πληροφορίες. Είναι πιθανό να έγινε κάποιο λάθος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της επεξεργασίας των πληροφοριών από την αρχική πηγή. Παρακαλώ επιβεβαιώστε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό το πρόσωπο και εγώ θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω με οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες χρειάζεστε». Δεν το τσακώσαμε να κάνει λάθη σε βιογραφίες γνωστών προσωπικοτήτων, όμως κανείς δεν ξέρει. Αν του ξεφεύγει και πλάθει ανύπαρκτα πρόσωπα, γιατί να μην πλάθει και ειδήσεις;

Κάνει και λάθη με την κλασική έννοια.  Στο ερώτημα για παράδειγμα σχετικά με τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες απάντησε κατ’ αρχήν σωστά αλλά εφηύρε και μία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια ανήκουν η αγγλική, η γερμανική, η γαλλική, η ισπανική, η ιταλική, η ελληνική, η σανσκριτική, η περσική, η ινδική και η βαλκανική γλώσσα».

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις του τα ερωτήματα που θέσαμε ήταν εξαιρετικά ουδέτερες, λες και ήταν ένας πονηρός άνθρωπος που απέφευγε περίτεχνα τις κακοτοπιές. Στο ερώτημα αν θα επανεκλεγεί ο Πούτιν απάντησε ότι δεν μπορεί να το ξέρει αυτό και ότι όποιος ενδιαφέρεται, πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσέθεσε όμως ότι «στις τελευταίες εκλογές είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία πάντως».

Στο ερώτημα ποιος έχει δίκιο στο Αιγαίο με τη διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας, απάντησε: «Το ζήτημα του Αιγαίου είναι πολύπλοκο και δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό “ναι” ή “όχι” για το ποιος έχει δίκιο. Και οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις και αξιώσεις για τα δικαιώματα και τα όρια στο Αιγαίο. Υπάρχουν ακόμα ζητήματα που προκαλούν διαφωνίες και ένταση μεταξύ των δύο χωρών, όπως οι ελληνικές νησίδες που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ακτή και οι τουρκικές αξιώσεις για διαφορετικά όρια και άλλο καθεστώς στο Αιγαίο. Γενικά, η επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο θα πρέπει να γίνει με την συνεργασία και τη διπλωματία».

Στο ερώτημα «Τι γίνεται με το Κυπριακό», απάντησε: «Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αφορά τη διχοτόμηση του νησιού της Κύπρου και την ανεπίλυτη σύγκρουση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το 1974, η Τουρκία πραγματοποίησε εισβολή στη Βόρεια Κύπρο και κατέλαβε το 37% του νησιού. Αυτό οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού, με τους Τουρκοκύπριους να δημιουργούν την ανεπαρκώς αναγνωρισμένη Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία (ΤΚΔ) στο βόρειο μέρος της Κύπρου και τους Ελληνοκύπριους να κατέχουν το νότιο και το κεντρικό μέρος του νησιού. Παρά τις προσπάθειες, δεν έχει επιτευχθεί μια δίκαιη λύση. Το τελευταίο διάστημα, οι διαπραγματεύσεις έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο και οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων παραμένουν δύσκολες. Παρόλα αυτά, οι επαφές συνεχίζονται».

Εκλογές και επόμενη μέρα

Για το ποιον βλέπει ως νικητή στις εκλογές, απάντησε: «Ως γλωσσικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν έχω τη δυνατότητα να προβλέψω το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ή να κάνω πολιτικές εκτιμήσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι πολιτικές και η πορεία των υποψηφίων, καθώς και οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών μπορούν να επηρεαστούν από μια σειρά απρόβλεπτων παραγόντων, όπως σκάνδαλα, απρόσμενα γεγονότα και αλλαγές στη δημόσια άποψη (σ.σ. μάλλον εννοεί την κοινή γνώμη) την τελευταία στιγμή. Συνεπώς, είναι καλύτερο να βασιστείτε σε αξιόπιστες ειδήσεις και αναλύσεις για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική πολιτική για τις προσεχείς εκλογές».

Στο ερώτημα «τι θα κάνει ο Μητσοτάκης αν χάσει τις εκλογές», απάντησε ότι «θα επιστρέψει στον ρόλο του ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, η δουλειά του θα είναι να παρακολουθεί και να επικρίνει τη δράση της κυβέρνησης που θα βρίσκεται στην εξουσία, να προτείνει εναλλακτικές πολιτικές λύσεις και να διατηρήσει τον διάλογο με τους ψηφοφόρους του κόμματος του. Επιπλέον, θα εξακολουθήσει να έχει επαφές με άλλους πολιτικούς ηγέτες και διεθνείς φορείς για την προώθηση των πολιτικών του ιδεών και των συμφερόντων της Ελλάδας».

Το ρωτήσαμε για ειδησεογραφικά και πολιτικά θέματα, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά περιορίστηκε στις υποκλοπές από εγκληματικά στοιχεία: «Οι τηλεφωνικές υποκλοπές αποτελούν σοβαρό παραβάτημα (σ.σ. προφανώς παραβίαση) της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων των πολιτών. Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά τηλεφωνικών υποκλοπών, στα οποία συνήθως εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις ή άλλα άτομα με παράνομες δραστηριότητες. Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τις υποκλοπές και να διώκουν τους υπεύθυνους, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και εξειδικευμένα τμήματα της αστυνομίας. Ωστόσο, η εξάλειψη των τηλεφωνικών υποκλοπών είναι δύσκολη, καθώς οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούν συνήθως προηγμένες τεχνολογίες και αποφεύγουν να αφήνουν ίχνη».

Σενάρια σίριαλ 

Του ζητήσαμε να γράψει ένα επεισόδιο για τηλεοπτική σειρά αστυνομικής πλοκής με γυναίκα ντετέκτιβ και μας το έγραψε: «Τίτλος σειράς: “Σκοτεινό Ανάκτορο”. Περίληψη: Η Άννα Σταμάτη είναι επιθεωρήτρια στην αστυνομία της Αθήνας. Ένας σειριακός δολοφόνος (απέδωσε όπως μπορούσε το serial killer) βρίσκεται στην πόλη και σκοτώνει γυναίκες μεταμφιεσμένος σε κλόουν. Η Άννα είναι υπεύθυνη για την υπόθεση και προσπαθεί να βρει τον δολοφόνο προτού χτυπήσει ξανά. Πρώτο επεισόδιο: “Η πρώτη νύχτα”. Η Άννα αναλαμβάνει την υπόθεση του σειριακού δολοφόνου και την πρώτη νύχτα, ένας νεαρός άνδρας αναφέρει ότι είδε κάτι ύποπτο σε μια απομονωμένη περιοχή της πόλης. Η Άννα ανακαλύπτει εκεί ένα απόμερο κτίριο με αίθουσες διακοσμημένες σαν ανάκτορα και υποπτεύεται ότι ο δολοφόνος βρίσκεται εκεί. Δεύτερο επεισόδιο: “Τα ίχνη του δολοφόνου” Και εκεί μας έκοψε. Μπορούσαμε πάντως να ζητήσουμε λεπτομέρειες και να γίνει πιο αναλυτικό στην πλοκή.

Του ζητήσαμε πάντως κάτι απλό, όπως να μας πει τι καιρό θα κάνει αύριο στην Αθήνα, και δεν μας απάντησε, παραπέμποντάς μας σε μετεωρολογικές σελίδες. Όταν το ρωτήσαμε γιατί δεν απαντά αφού έχει πρόσβαση σε μετεωρολογικές σελίδες, απάντησε σαν πολιτικός που απαντάει χωρίς να απαντάει: «Ως αλγόριθμος, μπορώ να έχω πρόσβαση σε μετεωρολογικές ιστοσελίδες και να αναζητήσω τις πληροφορίες που ζητάτε. Ωστόσο, για να σας παρέχω ακριβείς προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα, χρειάζεται να έχω πρόσβαση σε πιο αξιόπιστες πηγές δεδομένων. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν ειδικές εφαρμογές και ιστοσελίδες για τον καιρό, όπως οι Meteo, AccuWeather, Weather.com, Yahoo Weather κ.λπ.»

Politically correct

Πάλι ειδησεογραφικά το ρωτήσαμε για τις πρόσφατες συλλήψεις των Πακιστανών στην Αθήνα και την σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση. «Δεν έχω πληροφορίες για συλλήψεις Πακιστανών στην Αθήνα χθες, καθώς δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην περίοδο που έχει καλύψει η μνήμη μου. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ενημέρωση σχετικά με τις συλλήψεις πρέπει να προέρχεται από αξιόπιστες πηγές και να επιβεβαιώνεται πριν την αναπαραγωγή της», απάντησε, προστατεύοντάς μας κατά τη γνώμη του από fake news. Αυτό φυσικά έχει και σοβαρές προεκτάσεις, γιατί αν κάποιος θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη αλάνθαστη, μπορεί να εκλάβει ως fake news κάτι απολύτως πραγματικό.

Επειδή ξέραμε ότι είναι politically correct, θέσαμε επίτηδες το ερώτημα «Τι λες για τη φράση “τον αράπη κι αν τον πλύνεις, το σαπούνι σου χαλάς”;» Απάντησε: «Είναι μια παλιά λαϊκή παροιμία που συνήθως χρησιμοποιείται για να εκφράσει την άποψη ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τα θεμελιώδη τους χαρακτηριστικά, ακόμα και αν προσπαθήσουν να το κάνουν. Ωστόσο, η φράση αυτή περιλαμβάνει ρατσιστικά στοιχεία και είναι προσβλητική για τους ανθρώπους από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται και θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους διάκριση και προκατάληψη βάσει της εθνοτικής καταγωγής των ανθρώπων».

Όμως δεν εξέλαβε το “αράπης” ως μαύρος ή γενικά σκουρόχρωμος όπως εννοείται στα ελληνικά, δηλαδή ως ρατσιστικό σχόλιο λόγω χρώματος, αλλά ως εθνοτικό προσδιορισμό. Σε αυτό παίζει ρόλο και το ότι τα ελληνικά του προγράμματος  προφανώς δεν είναι τέλεια ή ίσως θεώρησε ότι το “αράπης” προέρχεται από την αραπιά, και κατά τη γνώμη του πρόκειται για Άραβα ή Αιγύπτιο ή Αιθίοπα. Μάλλον δεν πήγε τόσο μακριά η υπόθεση με ετυμολογίες και απλά το πρόγραμμα έχει όλα τα ρατσιστικά σε ένα “πακέτο” με χρώματα και εθνότητες μαζί.

Στην αρχή διαπιστώθηκε κατά τη χρήση του ότι στον προγραμματισμό του λογισμικού είχε είχε τεθεί πολύ στενό πλαίσιο στα σεξιστικά θέματα και η τεχνητή νοημοσύνη αρνιόταν να πει κάτι αστείο για γυναίκες. Οπότε του ζητήσαμε να μας πει ένα ανέκδοτο για άνδρα και ένα για γυναίκα. Μας απάντησε: «Πώς λέγεται ένας άντρας που έχει χάσει όλα τα νεύρα του; Δίχως τάσεις!» και «Πώς λέγεται μια γυναίκα που μιλάει περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε; Μιλούσα!». Εντάξει, θα μπορούσε να τα είχε πάει και χειρότερα….

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι