ΑΠΟΨΗ

Τι μας διδάσκει η υπόθεση με το Συνέδριο για τη Γονιμότητα

Τι μας διδάσκει η υπόθεση με το Συνέδριο για τη Γονιμότητα, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το “1o Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές” που επρόκειτο να διεξαχθεί στα Ιωάννινα ακυρώθηκε. Το συνέδριο για τη γονιμότητα, στο οποίο συμμετείχαν εξέχοντες καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες, εξειδικευμένες εταιρείες γενετικής, πέραν της επιστημονικής εξέτασης, θα ενημέρωνε χιλιάδες Έλληνες (άνδρες και γυναίκες) για τόσο σοβαρά προβλήματα, καθώς και για τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις από την άγνοια.

Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, όταν πλέον περάσουν τα χρόνια, διαπιστώνουν τις επιπτώσεις της άγνοιάς τους. Η επιθυμία να αποκτήσουν ένα παιδί τους οδηγεί πολλές φορές σε αλλεπάλληλες προσπάθειες που κάποιες φορές αποτυγχάνουν και αφήνουν άγχη και ψυχικά τραύματα. Ελέχθη ότι αιτία της ακύρωσης ήταν ένα τηλεοπτικό σποτ. Το εν λόγω σποτ παρουσιάζει μια γνωστή σε όλους μας πραγματικότητα. Την έντονη ψυχολογική πίεση που δέχεται μια γυναίκα, αλλά και τους προβληματισμούς της, όταν η εγκυμοσύνη γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την πάροδο του χρόνου.

Όλοι παρακολουθούμε παρόμοια βουβά δράματα γνωστών μας ζευγαριών. Είναι μια πραγματικότητα που έχουμε την τάση να παρακάμπτουμε. Ίσως να έχει δίκιο μία συνεργάτιδά μου, που μου είπε ότι θα έπρεπε αυτά τα θέματα να διδάσκονται στη μέση εκπαίδευση μαζί με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και κάθε νέος και νέα να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις στα νεανικά του ή νεανικά της χρόνια, ώστε να γνωρίζουν αν υπάρχει πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αλματώδη πρόοδο της γενετικής – κάτι παρόμοιο με το γνωστό τεστ ΠΑΠ.

Τι άλλαξε στάση στην πρόεδρο

Προφανώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να καλύπτει τις σχετικές δαπάνες όπως και για περιπτώσεις που απαιτείται κατάψυξη ωαρίων. Διάβασα κάποιους ισχυρισμούς κατά του σποτ, ότι «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο» και ότι «θίγεται η προσωπικότητα της γυναίκας»! Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι πόθεν συνάγεται αυτό το συμπέρασμα!

Θα αντιτάξω ότι η ενημέρωση είναι υποχρέωση και του κράτους. Το ίδιο και η ευθύνη (εν μέρει) για το δημογραφικό, το κυριότερο πρόβλημα σήμερα του ελληνικού έθνους. Εξεπλάγην επίσης από την απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσύρει την αιγίδα της μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Καλά, η κυρία πρόεδρος όταν αποφάσισε να θέσει το συνέδριο υπό την αιγίδα της δεν εξέτασε περί τίνος επρόκειτο; Προφανώς το εξέτασε, ίσως πιθανώς να είδε και το επίμαχο σποτ και κατόπιν να έδωσε την αιγίδα της.

Γιατί άλλαξε γνώμη; Λόγω των αντιδράσεων; Δηλαδή αν υπάρχουν κάποιες μειονοτικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αλλάζουν την απόφαση της προέδρου; Είναι δυνατόν οι αποφάσεις να εξαρτώνται από κάποιες αντιδράσεις κι όχι από το τι θεωρούν η πρόεδρος και οι κρατικοί θεσμοί κοινωνικά και εθνικά επωφελές;

Γιατί αν εξαρχής θεωρούσαν το συνέδριο ότι δεν είναι επωφελές ούτε η πρόεδρος θα είχε δώσει την αιγίδα της, ούτε η ΕΡΤ τη στήριξή της κλπ. Είμαι απογοητευτικό οι κρατικοί θεσμοί να άγονται και να φέρονται από κάποιους μειοψηφικούς κύκλους, ορισμένοι εκ των οποίων, μάλιστα, είναι ιδεοληπτικοί σε βαθμό τοξικότητας.

Η ισχύς των μειοψηφιών

Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το επίμαχο σποτ ήταν προβληματικό, για ποιο λόγο ακυρώθηκε το συνέδριο; Γιατί υποχώρησε ατάκτως η οργανωτική επιτροπή; Γιατί δεν αποφασίζει εκ νέου την διοργάνωση του συνεδρίου; Έπαψαν να υφίστανται οι λόγοι που το είχαν καταστήσει αναγκαίο; Προφανώς και η απάντηση είναι όχι.

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου πρέπει να γίνει και για έναν άλλο σημαντικό λόγο. Για να δείξει στην κοινωνία ότι οι αντιδράσεις κάποιων μειοψηφικών “κοινωνικών δικτύων” με “δυνατή φωνή” και μεγάλη πρόσβαση στα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να καθορίζουν εάν πρέπει ή όχι να διεξαχθεί ένα επιστημονικό συνέδριο. Η δημοκρατία δέχεται την διατύπωση κάθε απόψεως, αλλά δεν ανέχεται την βίαιη επιβολή της, έστω κι αν η βία αφορά τον επικοινωνιακό διασυρμό. Προσωπικά και θα συμμετάσχω και θα συνδράμω οικονομικά, αν τούτο σημαίνει κάτι.

Επ’ ευκαιρία –στο και είκοσι– πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά όλοι (κράτος και πολίτες) το δημογραφικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα. Η δημιουργία ζωής είναι το ύψιστο δώρο του Θεού ή, αν κάποιοι προτιμούν, της φύσης στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δημιουργία από τη γέννηση! Σε ένα άλλο σποτ της Eurobank ακούμε ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι –δύο όμορφα, έξυπνα Ελληνόπουλα– να μας προειδοποιούν: Τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, σχεδόν διπλασιάστηκαν. Οι γεννήσεις μειώθηκαν περίπου στο μισό. Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνάει. Σε 30 χρόνια από σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μειωμένος έως και 2,5 εκατομμύρια.

Τα παιδιά θα είναι έως και 600.000 λιγότερα. Δηλαδή θα μειωθούν κατά 38%. Όχι καλά μου παιδάκια. Δεν θα αφήσουμε την πατρίδα μας να σβήσει ύστερα από χιλιετίες βίου και δημιουργίας. Κάναμε πολλά λάθη, αλλά τώρα όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Και όπως κλείνει η πρωτοβουλία της Eurobank, αλλά και το μήνυμα του Συνεδρίου: «Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για να έρθει στον κόσμο ένα παιδί»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι