ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Tί πραγματικά συνέβη στο Πέραμα – Νέα στοιχεία

Tί πραγματικά συνέβη στο Πέραμα – Νέα στοιχεία, Όλγα Μαύρου

Πολλές οι πληροφορίες και αντικρουόμενες σε ό,τι αφορά το επεισόδιο στο Πέραμα, με κοινό στοιχείο ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί ή δεν άκουσαν ή αψήφησαν την εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Η εντολή δόθηκε επειδή είχε σκοτωθεί προ διετίας καταδιωκόμενος μοτοσικλετιστής, αλλά όπως φαίνεται μόνον οι μισοί ένστολοι την άκουσαν ή υπάκουσαν σε αυτήν.

Εν τω μεταξύ ο 15χρονος που διέφυγε, αναμένεται να παραδοθεί με τον δικηγόρο του, όπως δηλώνουν συγγενείς του, ενώ ο τραυματίας 16χρονος φέρεται να κατέθεσε ότι οδηγούσε ο έφηβος που διέφυγε και ότι ο 20χρονος που σκοτώθηκε καθόταν στο πίσω κάθισμα. Αυτό είπε συγκεκριμένα η δικηγόρος του 16χρονου τραυματία κα Βούλα Δημητριάδου. Η ίδια επέμεινε ότι στις κατοικημένες περιοχές εξετάζονται οι συνθήκες καταδίωξης.

Η “γραμμή” για “καταδίωξη εντός ορίων και με κανόνες” ισχύει σε πολλές χώρες, για την αποτροπή ατυχημάτων σε κατοικημένες περιοχές ή και σε αγροτικούς δρόμους για την προστασία και των αστυνομικών, αλλά και για να μη σκοτώνονται καταδιωκόμενοι για ήσσονα αδικήματα. Ισχύει από καιρό και στη βόρειο Ελλάδα για καταδίωξη οχημάτων που διακινούν μετανάστες, όμως ούτε εκεί στην πράξη τηρείται από όλους. Εν προκειμένω η εντολή εισακούσθηκε από την ομάδα της ΔΙΑΣ Πειραιά, όχι όμως και από την ομάδα ΔΙΑΣ της Δυτικής Αττικής.

Αντιφάσεις προς όσα ακούσθηκαν μέσω ασυρμάτου από το κέντρο και σε όσα καταθέτουν οι  επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί διαπιστώνονται και για τους “τραυματισμούς συναδέλφων”. Όπως φαίνεται μόνον μια μοτοσικλέτα εμβολίστηκε και όταν ο πεσμένος ένστολος πυροβόλησε, οι άλλοι νόμισαν ότι δέχονται πυρά από τους επιβαίνοντες και άρχισε το πυρ ομαδόν. Ο 20χρονος δέχθηκε τρεις σφαίρες στο σώμα του εκ των οποίων η μία στο λαιμό, και είναι αδύνατον και οι τρεις βολές να ήταν από εξοστρακισμό, παρότι οι αστυνομικοί επιμένουν ότι πυροβολούσαν χαμηλά προς το κλεμμένο ΙΧ. Οι δε κάλυκες που βρέθηκαν, ήταν 38.

Όταν ταυτοποιηθεί από ποιο όπλο εβλήθη η σφαίρα στο λαιμό που ήταν μάλλον και η θανατηφόρα (αυτό θα διαπιστωθεί σήμερα από τον ιατροδικαστή και εν συνεχεία από την ταυτοποίηση των όπλων) θα εξατομικευθούν και οι κατηγορίες που μέχρι στιγμής είναι προς όλους “ανθρωποκτονία εκ προσθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος”.

Τι λένε οι μεν και οι δε

Ο αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, ο οποίος έδινε τις εντολές, κατέθεσε ότι έδωσε σαφή εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Όπως προαναφέρθηκε, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά που είχαν εξαρχής εμπλακεί στην καταδίωξη από του Ρέντη, υπάκουσαν, όχι όμως και οι αστυνομικοί της ομάδας Δυτικής Αττικής, καθώς όταν ξεκίνησε η καταδίωξη ενημερώθηκαν όλες οι “γειτονικές” ομάδες ΔΙΑΣ.

Όμως, ο αξιωματικός του κέντρου καταθέτει πως έμεινε με την βεβαιότητα ότι η καταδίωξη έληξε, παρότι αυτή στην πραγματικότητα συνεχιζόταν. Επί 20 λεπτά το κέντρο φέρεται να είχε μείνει με αυτή την ψευδή εντύπωση. Οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί (έξι αστυφύλακες και ο επικεφαλής υπαστυνόμος) αρνούνται ότι αψήφησαν την εντολή του κέντρου να διακόψουν την καταδίωξη.

Ισχυρίζονται ότι δεν άκουσαν καμία τέτοια εντολή, δεδομένου ότι «οι συνθήκες ήταν δύσκολες, η καταδίωξη ήταν σε εξέλιξη, υπήρχε ένταση και έντονος θόρυβος». Στην ΕΛΑΣ ήδη εξετάζουν κατά πόσο μπορεί όντως να υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και να μην άκουσαν όλοι την εντολή για παύση της καταδίωξης, αλλά έως τώρα δεν προκύπτει καμία ιδιαιτερότητα στην περιοχή ή στους δέκτες των ενστόλων. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι πυροβόλησαν όταν το όχημα των δραστών παρέσυρε μοτοσικλέτες με κίνδυνο να σκοτωθεί αστυνομικός και όχι “αστυνομικοί”.

Στην αρχή κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι εμβολίστηκαν πέντε μοτοσικλέτες και τραυματίσθηκαν αστυνομικοί όταν ο οδηγός του κλεμμένου ΙΧ “κλείστηκε” από λεωφορείο και έκανε όπισθεν, ενώ τώρα ενδέχεται ο επικεφαλής να προσπάθησε με την μοτοσικλέτα του να “κλείσει” το όχημα και τότε να ανετράπη κατά τη σύγκρουση ή να εμβολίστηκε σκόπιμα. Πάντως δεν προκύπτει να τραυματίσθηκαν ή να εμβολίσθηκαν σωρηδόν αστυνομικοί. Οι Ρομά συγγενείς του νεκρού 20χρονου και του 16χρονου τραυματία λένε από πλευράς τους «ας τους έσκαγαν τα λάστιχα, ας τους σταματούσαν με άλλο τρόπο, οι κλέφτες αυτοκινήτων δεν είναι μπεκάτσες».

“Ελήφθη” ή δεν “ελήφθη”

Τους τελευταίους μήνες έχει δοθεί εντολή να ελέγχονται συχνότερα τα οχήματα Hyundai Accent 1300cc καθώς είχαν κλαπεί 17 ΙΧ ίδιας μάρκας από την περιοχή του Ρέντη και τα χρησιμοποιούσαν συμμορίες δυτικών προαστίων για διαρρήξεις και κλοπές. Εν συνεχεία τα έκαιγαν στο Σχιστό. Όταν τέσσερις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Πειραιά με δύο μοτοσικλέτες είδαν λευκό ΙΧ αυτής της μάρκας στου Ρέντη με σπασμένο το φινιστρίνι (ένδειξη κλοπής) άρχισε η καταδίωξη του οχήματος.

Σε λίγα λεπτά φθάνουν στην λεωφόρο Θηβών και το λευκό Hyundai παραβιάζει κόκκινους σηματοδότες παρά την σχετικά μεγάλη κίνηση (μεσάνυχτα Παρασκευής). Η καταδίωξη γίνεται επικίνδυνη και το κέντρο, δίνει εντολή να σταματήσει η επιχείρηση. Τότε όμως στην επιχείρηση μπαίνουν ή έχουν ήδη μπει και τέσσερις ομάδες της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής με οκτώ μοτοσικλέτες και εννέα ένστολους.

Ο επικεφαλής υπαστυνόμος λέει «ελήφθη», αλλά μάλλον αυτός είναι ο επικεφαλής της ομάδας του Πειραιά. Φαίνεται ότι δεν άκουσαν την εντολή όλοι οι ένστολοι της ΔΙΑΣ Δυτικές Αττικής και για 20 λεπτά τουλάχιστον πέντε μοτοσικλετιστές συνέχισαν την καταδίωξη μέχρι το Πέραμα. Το κέντρο επιχειρήσεων δεν ασχολείται, γιατί θεωρεί ότι η καταδίωξη μετά το “ελήφθη” έχει σταματήσει και ότι δεν υπάρχει εν εξελίξει τίποτα. Κατά συνέπεια επί 20 λεπτά δεν ακούγεται και καμία επικοινωνία μεταξύ κέντρου και μοτοσικλετιστών.

Ξαφνικά όμως το κέντρο ενημερώνεται για πυροβολισμούς και τραυματίες στο Πέραμα. Τεκμαίρεται πως η δεύτερη ομάδα ΔΙΑΣ (της Δυτικής Αττικής) πιθανόν να μην άκουσε διόλου την εντολή για παύση καταδίωξης και ότι αντιλαμβανόμενη κλεμμένο ΙΧ που κινείτο επικίνδυνα, άρχισε να το καταδιώκει. Πιθανόν να άκουσε την εντολή αλλά να θεώρησε ότι επρόκειτο για άλλο όχημα. Ή ενδέχεται να έκρινε ότι η παύση καταδίωξης ίσχυε μόνον για την λεωφόρο Θηβών ή, τέλος ίσως ο επικεφαλής έκρινε ότι έπρεπε να αγνοήσει την εντολή.

Πόσοι εμβολίσθηκαν

Σύμφωνα με μία κατάθεση, όταν το κλεμμένο όχημα αποκλείσθηκε σε σχετικά στενό δρόμο στο Πέρασμα, ο επικεφαλής υπαστυνόμος προσπάθησε με τη μοτοσικλέτα του να βγει μπροστά από το κλεμμένο. Τότε ο 20χρονος οδηγός εμβόλισε τη μηχανή, ο αστυνομικός έπεσε κάτω, έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε. Οι υπόλοιποι έξι αστυφύλακες, πιστεύοντας ότι δέχονται πυρά έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και έριξαν συνολικά 38 σφαίρες.

Αμέσως μετά επικοινώνησαν με το κέντρο επιχειρήσεων και ενημέρωσαν για την κατάσταση αναφέροντας ότι οι ίδιοι είναι καλά και δεν έχουν τραυματιστεί αλλά ότι τραυματίσθηκαν οι καταδιωκόμενοι και καλούν άμεσα ασθενοφόρο ενώ προσπαθούν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον οδηγό. Άλλος καταθέτει: «Μας επιτέθηκε ο 20χρονος με το αυτοκίνητο και γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή».

»Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου». Όπως φαίνεται, εμβολίσθηκε η μια μοτοσικλέτα, οι άλλοι αστυνομικοί κατέβηκαν από τις δικές τους και έβγαλαν το όπλο, ο 20χρονος έκανε ελιγμούς και έριξε ίσως και τα υπόλοιπα δίτροχα και ταυτόχρονα άρχισαν και τα πυρά.

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εντολή για παύση καταδίωξης και την χαρακτηρίζει μάλιστα απαράδεκτη. Επιπλέον, ήταν εντολή ανωτέρου, στην οποία πρέπει να πειθαρχούν οι μετέχοντες σε καταδίωξη. Κατά τη γνώμη του «από τα πιο σύγχρονα κράτη, έως τα τριτοκοσμικά, δεν υπάρχει αστυνομικό μνημόνιο που να διατάσσει την διακοπή της καταδίωξης» και θεωρεί ότι οι συνάδελφοί του γίνονται «βορά πολιτικών αντιπαραθέσεων στην πολιτική αρένα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι