ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ανεμβολίαστους στα σχολεία

Τα μαθητικά self test έχουν τρελάνει την καταγραφή των κρουσμάτων, Όλγα Μαύρου

Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται εντός των ημερών για τις προϋποθέσεις  προσέλευσης ανεμβολίαστων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, καθώς και εν γένει για την λειτουργία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα το Σεπτέμβρη. Ειδικά στον εκπαιδευτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι διδάσκοντες θα αντιμετωπίσουν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, καθώς έχει αποφασιστεί να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα δύο rapid ή μοριακά test, που δεν θα καλύπτονται από το κράτος.

Από 13 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία οι μη εμβολιασμένοι διδάσκοντες σε όλες τις βαθμίδες και οι φοιτητές, καθώς και οι διοικητικοί ή άλλης φύσης εργαζόμενοι, θα πρέπει να επιδεικνύουν δύο μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη πιθανόν) αρνητικό τεστ, που δεν θα είναι self test. Tο rapid test στοιχίζει 20 ευρώ και το PCR (μοριακός έλεγχος) 40-50 ευρώ.

Δεν θα χρειάζεται τεστ ή εμβολιασμός για όσους αποδεδειγμένα νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Εν ολίγοις, η προσέλευση όλων (πλην των μαθητών) θα γίνεται με βάση τα αναφερόμενα στο πιστοποιητικό εμβολιασμού: ημερομηνία εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Για τους μαθητές κάτω των 12 ετών δεν απαιτείται πιστοποιητικό, αλλά self test που θα καλύπτεται ως κόστος από την πολιτεία. Για τους μαθητές άνω των 12 θα απαιτείται, ή να έχουν εμβολιαστεί, ή να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης ή να προσκομίζουν αρνητικό self test. Οι φοιτητές θα αντιμετωπίζονται όπως οι καθηγητές, δηλαδή δεν θα γίνεται δεκτό το self test και θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid ή PCR test που θα πληρώνουν οι ίδιοι.

Βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο

Λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και υπογραμμίζουν την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, προκειμένου να μην φτάσουμε τον Σεπτέμβριο τα 5.000 κρούσματα ημερησίως και να αποτραπεί η έλευση ενός ακόμη κύματος κορονοϊού. Το απόγευμα της Τετάρτης (11/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.475 νέες μολύνσεις και 226 διασωληνωμένους ενώ 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ενδεικτικό είναι ότι πριν 20 περίπου μέρες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα λόγω των διακοπών του Αυγούστου έχουν περιορισθεί ουσιαστικά στη δεύτερη δόση για την ολοκλήρωση εμβολιαστικών σχημάτων που είχαν ήδη αρχίσει τον Ιούνιο (τα AstraZeneca) ή τον Ιούλιο (τα mRNA εμβόλια) και λίγα γίνονται και για το μονοδοσικό της Johnson. Από 70.000-80.000 το χειμώνα ημερησίως, μειώθηκαν στις 40.000-50.000 και στις 11 Αυγούστου, στις 25.000 την ημέρα. Στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές οι εμβολιασμοί σταμάτησαν.

Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 50,4% του πληθυσμού όπως και στη Γαλλία, ενώ στόχος ήταν το 70% μέχρι το Σεπτέμβρη. Στην Kύπρο έχει εμβολιασθεί πλήρως το 55%, στην  Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 56%, στην Ισπανία και Πορτογαλία 61%, στο Βέλγιο 65% και στη Σουηδία 48%. Στην Πολωνία το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων είναι 47%, στη Βουλγαρία 15%, στην Αλβανία 19% και στη Ρουμανία 25%. Στη Βρετανία είναι 59%, στις ΗΠΑ 51%, στη Ρωσία 19%, στην Ουκρανία 5,7% και στην Τουρκία  36,6%.

Τι λέει το υπουργείο 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει: «Τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι