ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι προβλέπεται για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Τι προβλέπεται για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, Όλγα Μαύρου

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αντιδρούσε στην ιδιωτικοποίηση της υγείας ως αποτέλεσμα του “νομοσχεδίου Γκάγκα”, τελικά τίποτα δεν αλλάζει σε αυτό και “περνάει” ουσιαστικά η κατάργηση της δωρεάν παροχής υγείας, ειδικά στον ακριβό τομέα της χειρουργικής, (απογευματινά χειρουργεία) όπως και σε άλλους λιγότερο δαπανηρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πίεσε να καμφθούν οι αντιδράσεις του υπουργού και αρκετών πολιτευτών της ΝΔ και το επίμαχο άρθρο 10 κατατέθηκε ως είχε εξαρχής, όπως το είχε σχεδιάσει η πρώην διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του “Σωτηρία” και νυν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και η σχετικά αραιή σε δηλώσεις και όχι ιδιαίτερα μαχητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ επ΄αυτού όσο το νομοσχέδιο βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, είτε γιατί επέλεξε να επικεντρωθεί στις υποκλοπές, είτε για να μη “μπετονάρει” τους νοσοκομειακούς γιατρούς εναντίον του, με άλλοθι ίσως και ότι οι νοσοκομειακοί δεν αμείβονται ικανοποιητικά και ότι έδωσαν σκληρή μάχη στη διάρκεια της πανδημίας. Το επίμαχο άρθρο 10 για τα ιδιωτικά ιατρεία και τα “απογευματινά” χειρουργεία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και σε ιδιωτικές πλέον κλινικές είχε προκαλέσει πάντως αντιδράσεις ακόμα και εντός της ΝΔ, καθώς κρίθηκε αντιλαϊκό και “δύσπεπτο” σε προεκλογική περίοδο.

Προ μηνών ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει σχετικά συγκρατημένα ότι «ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και επιρροής συμφερόντων που χαρακτηρίζει και αυτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο, βλάπτει σοβαρά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη Δημόσια Υγεία. Και δεν διασφαλίζει ούτε τη συναίνεση των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση κοινωνικών εταίρων. Όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά θα ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας και θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών».

Το άρθρο 10

Πάντως ούτε οι ιδιώτες γιατροί υποδέχθηκαν φιλικά το νομοσχέδιο, καθώς θεωρούν ότι οι συνάδελφοι τους που εργάζονται στα νοσοκομεία θα “ψαρεύουν” από αυτά έτοιμη πελατεία. Το άρθρο 10 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι επιτρέπεται η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής «για ιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερία».

Επίσης αναφέρει ότι πλέον δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών «με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο φορές την εβδομάδα, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου».

Με το νομοσχέδιο αυξάνονται αναδρομικά και οι αποδοχές των γιατρών υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022. Παράλληλα από 1.1.2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ καθώς και θα δοθεί μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

Οι ρυθμίσεις αυτές εύλογα θα υποβαθμίσουν την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς οι γιατροί θα στρέφουν τους ενδιαφερόμενους ασθενείς είτε σε ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζονται είτε σε “ιδιωτικά” χειρουργεία μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Αλλά και για τα μη χειρουργικά περιστατικά θα στρέφεται ο ασθενής πλέον στο ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού του ΕΣΥ, αφου εύλογα θα εκτιμά ότι εκεί θα αντιμετωπισθεί όχι μόνον γρηγορότερα, αλλά και καλύτερα, με δεδομένο πιο έντονο ενδιαφέρον του γιατρού αφού θα πληρώνεται έξτρα. Η άλλη λύση, για να γλιτώσουν την ιδιωτική κλινική και να “εξυπηρετηθούν” δωρεάν στο Δημόσιο, θα είναι η γνωστή: το “φακελάκι”, που πλέον θα είναι μάλλον προσαυξημένο.

Το νομοσχέδιο καταργεί έμμεσα τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ και για έναν επιπλέον λόγο: είναι τεράστια πλέον η αναμονή στην “ουρά” για κλινική εξέταση ή διαγνωστικές εξετάσεις ή χειρουργική επέμβαση. Αυτό το πρόβλημα θα λυνόταν είτε με προσλήψεις στα νοσοκομεία ή με την έμμεση ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης. Αν και η Μίνα Γκάγκα είπε ότι ουσιαστικά έτσι δεν θα δίνονται “φακελάκια”, στην ουσία το φακελάκι απλώς νομιμοποιείται. Παράλληλα το νομοσχέδια αφήνει και ένα παραθυράκι για μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών σε νοσοκομεία. Επίσης δίνει την άδεια πλέον οι ιδιωτικές κλινικές να φέρουν τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ενώ μέχρι τώρα δεν είχαν αυτό το δικαίωμα.

Οι ελλείψεις φαρμάκων

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων η μεν αναπληρώτρια υπουργός το αποδίδει “σε παγκόσμια έλλειψη”, ο δε υπουργός ζήτησε να διερευνηθούν πέντε πολυεθνικές για μειωμένες εισαγωγές, για το γεγονός δηλαδή ότι πιθανόν να μην εισάγουν στην Ελλάδα φάρμακα που χρειάζεται ο πληθυσμός. Αν και ο υπουργός δεν έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο, για το γνωστό πρόβλημα των επανεξαγωγών ή παράλληλων εξαγωγών, τουλάχιστον δεν το απέδωσε σε διεθνή συγκυρία.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στην επικαιροποίηση της λίστας του Σεπτεμβρίου με στόχο να παταχθεί η επανεξαγωγή. Το μέτρο ολοφάνερα δεν λειτουργεί, καθώς στη χώρα μας λείπουν συστηματικά πολύ ζωτικά σκευάσματα ακόμα και για 3-4 μήνες παρά τις κατά καιρούς λίστες του υπουργείου. Εντούτοις είναι το μόνο μέτρο που επιβάλλει κατά καιρούς η πολιτεία. Σύμφωνα με αυτό στις εταιρείες επιβάλλεται θεωρητικά να μην επανεξάγουν ανεξέλεγκτα. Εκείνο που συμβαίνει εδώ και δέκα χρόνια, με “επιδείνωση” όμως την τελευταία τριετία, είναι ότι εκατοντάδες φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα σε χαμηλή τιμή μετά τη χρεοκοπία μας, αλλά οι εισαγωγείς τα επανεξάγουν αμέσως σε ακριβότερες χώρες, βγάζοντας μεγάλο κέρδος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι