ΘΕΜΑ

Τί συμβαίνει με τα αντιCovid φάρμακα – Γιατί ξανακόλλησαν Μπάιντεν & Φάουτσι

Τί συμβαίνει με τα αντιCovid φάρμακα – Γιατί ξανακόλλησαν οι Μπάιντεν και Φάουτσι, Όλγα Μαύρου

Οι Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ευαισθητοποιήθηκε από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά και ο ανοσολόγος Άντονι Φάουτσι ξανακύλησαν δύο φορές μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Ζητεί τώρα από την εταιρεία Pfizer, προς την οποία είναι εν γένει πολύ θετικά διακείμενος ως οργανισμός και ιδιαίτερα ελαστικός, να επισπεύσει μία κλινική έρευνα για την αποτελεσματικότητα των αντιικών σκευασμάτων, καθώς και για τη δυνατότητα χορήγησής τους σε “δεύτερο κύκλο” διάρκειας περισσότερων ημερών.

Υπάρχει πάντως διεθνώς η έγνοια, μη τυχόν και ο κορονοϊός αναπτύξει “ανοχή” και στο Paxlovid, το χάπι της Pfizer, οπότε θα χαθεί έτσι ένα σημαντικό όπλο. Τα χάπια αυτά παρασκευάσθηκαν προ έτους και διατίθενται εδώ και πολλοίς μήνες σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, σε ευπαθείς που κολλούν κορονοϊό και κινδυνεύουν από τις επιπλοκές του, αλλά όχι σε εγκύους. Πρέπει να χορηγούνται τις πρώτες πέντε μέρες για να είναι αποτελεσματικά.  Η θεραπεία της Pfizer στηρίζεται στην συγχορήγηση ενός αντιικού, και ενός σκευάσματος που παρεμβαίνει για να μην μεταβολιστεί άμεσα το αντιικό, ώστε αυτό να παραμείνει δραστικό στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όμως αναλυτική έρευνα για το πόσο αποτελεσματικά όντως είναι στην πράξη, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής και μερικές μελέτες που έγιναν, παραμένουν αδημοσίευτες σε έγκριτες ιατρικές επιθεωρήσεις. Αυτές δείχνουν ότι τα χάπια είναι αποτελεσματικά ακόμα και έναντι της Όμικρον, κάτι που δύσκολα πάντως μπορεί να πιστοποιηθεί επαρκώς, ενώ άλλες δείχνουν ότι δεν προσφέρουν τίποτα σε εμβολιασμένους. Εκείνο που απεναντίας έχει ήδη διαπιστωθεί εμπειρικά από τους μάχιμους γιατρούς, είναι ότι πολλοί ασθενείς πάνε καλύτερα για μια εβδομάδα χάρη στα χάπια, αλλά λίγες μέρες μετά την διακοπή της χορήγησης των φαρμάκων, αρκετοί από αυτούς ξανακυλάνε ή εμφανίζουν για πολύ καιρό συμπτώματα μακράς Covid.

Όπως ανακοίνωσε ο FDA, ζήτησε συγκεκριμένα από την παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία του Paxlovid να κάνει άμεσα κλινική έρευνα για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές, δηλαδή αν δεν προκαλεί παρενέργειες, να γίνεται παρατεταμένη χορήγηση του αντιικού της σε όσους παρουσιάζουν μόνον προσωρινή βελτίωση από τη νόσο. Όμως και πάλι δεν “στριμώχνει” την εταιρεία ιδιαίτερα, καθώς της ζητεί να υποβάλει τα αποτελέσματα μέχρι… τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Pfizer επιμένει ότι τα περιστατικά με ασθενείς να ξανακυλούν, είναι σπάνια, όμως ο FDA που είχε ξανασυζητήσει το θέμα τον περασμένο Μάιο με την εταιρεία, επανήλθε τώρα πιο επίμονα.

Κατόπιν των αμερικανικών πιέσεων, η εταιρεία στα τέλη του μήνα θα ολοκληρώσει το πρωτόκολλο για τη νέα μελέτη, παρότι αυτή θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει από μηνών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «συνεργάζεται με τον FDA για να μελετηθούν ασθενείς που ίσως χρειάζονται επανάληψη της αρχικής δοσολογίας και θα ανακοινώσει λεπτομέρειες, όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες». Πάντως επιμένει ότι έχουμε περιστατικά σαν του Μπάιντεν και του Φάουτσι μόλις στο 2% των ασθενών και ότι το ίδιο ποσοστό ισχύει και για άτομα που αναρρώνουν χωρίς το φάρμακο.

Η εταιρεία εν ολίγοις θεωρεί ότι αφού είναι ίδια τα ποσοστά σε όσους ξανακυλούν είτε πάρουν τα χάπια της είτε όχι, δεν συντρέχει λόγος να ερευνηθεί το φάρμακο για παρατεταμένη χρήση. Άλλες έρευνες πάντως δείχνουν ότι το φάρμακο δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό όσο θεωρεί η Pfizer, η οποία υποστηρίζει ότι σώνει από θάνατο ή σοβαρή νόσο το 88% των ασθενών. Ειδικά στους εμβολιασμένους που νοσούν δεν έχει τεκμηριωθεί μάλλον κανένα όφελος.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για το πρώτο πενθήμερο

Μέσα στα νοσοκομεία χορηγούνται διάφορα φάρμακα στους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας. Όμως εκτός νοσοκομείου, με την ελπίδα ότι ο ευπαθής φορέας “θα προλάβει” τη νόσο προτού αυτή εξελιχθεί, χορηγούνται άλλα φάρμακα. Έχουν εγκριθεί δηλαδή άλλες αντιικές ουσίες που χορηγούνται κατά την έναρξη της νόσου και οι οποίες θεωρείται ότι ενισχύουν τον οργανισμό και τον βοηθούν να αντιπαλέψει την ίωση στα αρχικά της στάδια.

Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες τρεις αντιικές θεραπείες για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Έχουμε, συγκεκριμένα, για περιορισμένο αριθμό ασθενών τα χάπια της Pfizer, τα χάπια της Merck και τη ρεμδεσιβίρη, την τελευταία όμως μόνον ενδονοσοκομειακά, επειδή χορηγείται ενδοφλεβίως. Όμως και η ρεμδεσιβίρη θεωρείται αποτελεσματική μόνον κατά τις πρώτες επτά ημέρες της λοίμωξης. Τα χάπια της Pfizer και τη Merck θεωρούνται αποτελεσματικά αν χορηγηθούν κατά τις πρώτες πέντε ημέρες.

Το σκεύασμα της Pfizer, με την εμπορική ονομασία Paxlovid. περιλαμβάνει τις ουσίες νιρματρελβίρη και ριτοναβίρη. Η μία φρενάρει την αναπαραγωγή του ιού και η άλλη φροντίζει να παραμείνει το φάρμακο για μεγάλο διάστημα στον οργανισμό και τρόπον τινά “επιμηκύνει” την δράση του. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, αλλά ούτε και σε εγκύους. Η θεραπεία (δύο χάπια αντιικού και ένα χάπι για το ήπαρ και το μεταβολισμό) κρατάει πέντε μέρες. Πάνω από 90 φάρμακα που μπορεί να παίρνουν οι ασθενείς επηρεάζονται από αυτή τη θεραπεία και οι γιατροί εξετάζουν πάντα τι άλλα σκευάσματα λαμβάνει το άτομο, ώστε είτε να μην του χορηγηθεί αυτή η θεραπεία είτε να αλλάξει η δοσολογία.

Τα χάπια της Merck, όπως λέγονταν αρχικά, περιέχουν την ουσία μολνιπουραβίρη που έχει την εμπορική ονομασία Lagevrio. Αυτό το αντιικό τρόπον τινά “τρελαίνει” το μηχανισμό αναπαραγωγής του ιού και τον δυσκολεύει να πολλαπλασιαστεί, γιατί εισάγει σφάλματα αντιγραφής στο RNA του. Αυτό το φάρμακο στην πράξη έδειξε ότι προστατεύει περίπου το 30% των ασθενών. Ο ασθενής παίρνει δύο χάπια επί πέντε μέρες, δηλαδή συνολικά δέκα. Δεν χορηγείται σε εγκύους ή γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν σύντομα παιδί.

Τί ισχύει με τα μονοκλωνικά

Στην Ελλάδα χορηγείται επίσης ενδοφλεβίως η αντιική ουσία ρεμδεσιβίρη –μόνον σε νοσοκομεία. Χρειάζεται μια ενδοφλέβια χορήγηση την ημέρα, περίπου για τρεις ημέρες. Στο εξωτερικό η ρεμδεσιβίρη χορηγείται και εξωνοσοκομειακά. Τώρα παρασκευάζεται και χάπι με την ίδια ουσία. Όμως η αποτελεσματικότητά του δεν έχει ακόμα πιστοποιηθεί.

Άγνωστο για ποιο λόγο, στην Ελλάδα δεν χορηγούνται μονοκλωνικά αντισώματα ή όπως είχε ονομαστεί αρχικά, η “θεραπεία του Τραμπ”. Επρόκειτο για ενδοφλέβια θεραπεία, όπου χορηγούνταν άπαξ έτοιμα αντισώματα στον ασθενή. Στη χώρα μας είχε παραληφθεί ένας μικρός αριθμός και εν συνεχεία δεν έγινε ποτέ εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων, παρότι έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ.

Σήμερα έχει διαπιστωθεί πλέον ότι τα περισσότερα από αυτά τα έτοιμα, τεχνητά μονοκλωνικά αντισώματα, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον, όμως η Ελλάδα είχε μείνει εξαρχής αδιάφορη στα μονοκλωνικά αντισώματα, κυρίως λόγω του υψηλού τους κόστους και όχι ασφαλώς επειδή είχε “μαντέψει” ότι δεν θα απέδιδαν στην νέα παραλλαγή του ιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι