ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί συμβαίνει με τον κορονοϊό στις άλλες χώρες με ανοιχτά σχολεία

Ποια συμπτώματα έχει στα παιδιά το φλεγμονώδες σύνδρομο

Με ενδιαφέρον, αν όχι και αγωνία, παρακολουθούν οι Έλληνες τι συμβαίνει σε χώρες που τα σχολεία τους άνοιξαν πριν τα ελληνικά, όπως στη Γαλλία, που κάποια προηγήθηκαν κατά 15 μέρες και τα περισσότερα άνοιξαν πριν από μια εβδομάδα, αλλά και στην Ιταλία και Ισπανία όπου άνοιξαν επίσης πριν από μια εβδομάδα. Όμως οι συνθήκες δεν είναι αρκούντως παρόμοιες για να είναι ακριβής η σύγκριση.

Στην Ισπανία για παράδειγμα υπάρχουν τάξεις με 33 παιδιά, ενώ στην Ελλάδα το όριο είναι τα 25. Με 33 παιδιά οι τάσεις μετάδοσης είναι αυξημένες. Από την άλλη, στην Ισπανία έχει εμβολιασθεί το 30% των παιδιών ηλικίας 12 έως 19 ετών (αυτή την ηλικιακή ομάδα καθόρισε ως εφήβους μαθητές το ισπανικό υπουργείο Υγείας) και το 68% της ίδιας ηλικιακής ομάδας έχει λάβει μια δόση.

Στην Ελλάδα έχει εμβολιασθεί το 13% των γυμνασιόπαιδων και το 26% των λυκειόπαιδων και ο μέσος όρος είναι γύρω στο 20%. Οι Ισπανοί δεν θα βάζουν σε καραντίνα τα εμβολιασμένα ή νοσήσαντα παιδιά αν υπάρχει κρούσμα στην τάξη και στη πράξη θα εξαρτώνται πολλά από το ποσοστό εμβολιασμένων. Αν είναι χαμηλό, θα ακολουθεί πιο συχνά καραντίνα από ό,τι σε τάξεις με εμβολιασμένη την πλειοψηφία των παιδιών.

Επίσης στην Ιταλία ισχύουν ανομοιόμορφοι κανόνες ανά περιφέρεια όπως και στην Γερμανία. Σε άλλες περιφέρειες κάνουν τεστ σάλιου στα σχολεία και θα αρχίσουν να τα κάνουν στα σπίτια το Νοέμβριο, αλλά επειδή πέρσι είχαν (όπως και στην Ελλάδα) πολλά ψευδώς θετικά με τα self test, θεωρούν ότι έκλεισαν πολλά τμήματα αδίκως. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όμως, εκεί δεν έκαναν αμέσως rapid test ή μοριακό έλεγχο για επιβεβαίωση των self test, και εύλογα κατέγραφαν δεκαπλάσια κρούσματα των πραγματικών και έκλειναν σωρηδόν τάξεις.

Στην Ιταλία, όπου υπάρχουν μέχρι 27 μαθητές ανά τάξη και σε κάποιες περισσότεροι, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τους μειώσει παντού στους 27. Σε αυτή τη χώρα όμως έχουν εμβολιασθεί τα 2/3 των παιδιών ηλικίας 12-19 ετών. Ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 16-19 ετών έχει εμβολιασθεί το 70%.

Γαλλία και ΗΠΑ

Οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, επανήλθαν στην τηλεκπαίδευση προσωρινά οι μαθητές 3.000 τάξεων του δημοτικού. Στη Γαλλία πάντως για να κλείσει μια τάξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αρκεί ένα κρούσμα. Στα γαλλικά λύκεια ισχύουν διαφορετικοί κανόνες από ό,τι στα δημοτικά. Αν σημειωθεί κρούσμα στο λύκειο, μπαίνουν σε καραντίνα μόνον οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές ή επαφές του κρούσματος και δεν σταματά η λειτουργία της τάξης.

Πριν από μια εβδομάδα είχαν “κλείσει” 545 τμήματα (που είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν δια ζώσης την 1η Σεπτέμβρη) και στις 13 Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε ότι είναι πλέον κλειστά πενταπλάσια (άλλα 2.500). Στη Γαλλία από τις 2 Σεπτεμβρίου αποφασίσθηκε να γίνεται εμβολιασμός και στα σχολεία.

Στις ΗΠΑ, όπου τα περισσότερα σχολεία άνοιξαν από τον Αύγουστο, σημειώθηκε πενταπλασιασμός κρουσμάτων και έκλεισαν σχεδόν αμέσως περίπου 1.500 σχολεία και κολέγια, όμως εκεί οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να κάμψει τους κυβερνήτες που απαγόρευσαν τις μάσκες στα σχολεία, λέγοντας ότι παρανομούν και ότι εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο τα παιδιά που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή έχουν άλλη ευπάθεια. Στις ΗΠΑ βρέθηκαν θετικά από την αρχή της πανδημίας 5 εκατ. παιδιά και 444 από αυτά δυστυχώς έχασαν την μάχη.

Από τα 5 εκατ. παιδιά, τα 750.000 διαγνώστηκαν από την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία στην πολιτεία τους. Όπως δείχνουν τα αμερικανικά στοιχεία, περισσότερες νοσηλείες παιδιών χρειάσθηκαν σε όσα ήταν κάτω των 4 ετών και άνω των 12, δηλαδή σε πολύ μικρά παιδιά και σε εφήβους. Στις ΗΠΑ έχει εμβολιασθεί το 50% των εφήβων. Σε άλλες πολιτείες αναφέρονται 150.000 εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία και σε άλλες 10.000 με τη διαφορά να αποδίδεται στις μεγάλες διακυμάνσεις της γενικής εμβολιαστικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού από περιοχή σε περιοχή.

Τα σχολεία στην Ελλάδα

Αναμένεται πάντως διεθνώς αύξηση των κρουσμάτων, επειδή μπαίνει χειμώνας αλλά βασικά επειδή θα γίνονται και πιο σχολαστικοί έλεγχοι, οπότε εύλογα, όσο περισσότεροι τεστάρονται, τόσο περισσότερα κρούσματα καταγράφονται. Η έγνοια των περισσοτέρων στην Ελλάδα είναι η κατάσταση που θα επικρατεί το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τόσο εντός σχολείων, όσο και εκτός. Η επίπτωση στους ενηλίκους φαίνεται 15-20 μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, αλλά στα παιδιά νωρίτερα. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία πάνω από 500 παιδάκια που θα μολυνθούν στη φετινή χρονιά. Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται το άνοιγμα των σχολείων να έχει αυξήσει τα κρούσματα στην κοινότητα.

Στη χώρα μας έχει αποφασιστεί η τάξη να κλείνει προσωρινά λόγω μαζικής καραντίνας μόνον αν κολλήσουν ταυτόχρονα πάνω από 10-13 παιδιά ή το 51% της τάξης. Θα γίνεται όμως πυκνότερος εργαστηριακός έλεγχος με τεστ στο τμήμα με το κρούσμα και ειδικά στα παιδιά που κάθονταν δίπλα, μπροστά και πίσω από αυτό. Ο ανεμβολίαστοι συμμαθητές ή διδάσκοντες στο τμήμα του κρούσματος θα ελέγχονται τις επόμενες επτά ημέρες με δύο επιπλέον rapid test την εβδομάδα (στον ΕΟΔΥ), δηλαδή συνολικά με τέσσερα τεστ, περιλαμβανομένων και των δύο test που ούτως ή άλλως κάνουν.

Μέχρι στιγμής, από τα τεστ των τελευταίων ημερών για τα σχολεία, έχουν προκύψει 3.200 θετικά self test, αλλά δεν περιλαμβάνεται η χθεσινή ημέρα και δεν ξέρουμε πόσα από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί με rapid test. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το 90% των θετικών self test αποδεικνυόταν ψευδώς θετικό και μόνον το 10% ήταν όντως θετικό.

Αναξιόπιστα αποτελέσματα

Συγκεκριμένα, από 33.580.000 self test που έγιναν κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου, βγήκαν θετικά τα 1.251.000 (πλασματική θετικότητα 3,7%) ενώ τελικά τα rapid test ή οι μοριακοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν ως αληθώς θετικά μόνον τα 94.334 περιστατικά (θετικότητα επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων 0,3%). Δεν έχουμε όμως τρόπο να γνωρίζουμε και το αντίστροφο, δηλαδή πόσα αρνητικά self test ήταν ψευδώς αρνητικά.

Ειδικά τα παιδιά που κάθονται στο ίδιο θρανίο ή στο μπροστινό ή στο θρανίο πίσω από του φορέα, θα κάνουν ουσιαστικά κάθε μέρα τεστ για μια εβδομάδα μετά την εκδήλωση του κρούσματος. Συγκεκριμένα, θα κάνουν τα δύο self test που ούτως ή άλλως πρέπει να κάνουν, άλλα τρία self test που θα διατίθενται από το σχολείο και δύο δωρεάν rapid test σε κέντρο του ΕΟΔΥ. Όσοι στο τμήμα είναι εμβολιασμένοι ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο θα κάνουν δύο self test στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος, θεωρεί πολύ χαμηλή την τιμή των 10 ευρώ ανά τεστ. Ο ίδιος εκτιμά ότι με 10 ευρώ τα διαγνωστικά εργαστήρια αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια ζήτηση και πελάτες, ενώ δεν έχουν κανένα κέρδος και κατά συνέπεια δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό. Εντούτοις, το κόστος του τεστ είναι 3-5 ευρώ και κατά συνέπεια τα 7-5 ευρώ “μένουν” στο διαγνωστικό κέντρο ως κέρδος και η αυξημένη πελατεία αυξάνει επίσης αυτό το κέρδος, που αν θα διατεθεί για προσλήψεις ή όχι συνιστά επιλογή του κάθε ιδιώτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι