ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί θα ισχύει με τα τεστ για όσους πάνε οδοντίατρο

Τί θα ισχύει με τα τεστ για όσους πάνε οδοντίατρο

Προβλήματα θα ανακύψουν από το γεγονός ότι απαιτείται από σήμερα rapid test για να πάει εμβολιασμένος σε οδοντίατρο ή μοριακό τεστ αν είναι ανεμβολίαστος. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία πάει στον οδοντίατρο μόνον όταν πλέον πονάει, και κατά συνέπεια είναι πρακτικά πολύ προβληματικό να πρέπει πρώτα να κάνει rapid test και μετά να πάει στο γιατρό. Είναι δε στην ευχέρεια του οδοντιάτρου να κρίνει αν πρόκειται για επείγον περιστατικό ή όχι.

Από την άλλη, θεωρείται ότι οι οι οδοντίατροι εκτίθενται σε υψηλό ιικό φορτίο λόγω επαγγέλματος, καθώς έστω και με μάσκα οι ίδιοι, εργάζονται αναγκαστικά με ασθενείς χωρίς μάσκα και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής. Για τον λόγο αυτό τα οδοντιατρεία έχουν πάρει πάντως εξαρχής μια σειρά από πολλά μέτρα προληπτικά. Παράλληλα, παρόμοια απόφαση δεν έχει ληφθεί για τα άλλα ιατρεία, παρότι και στα παθολογικά ή πνευμονολογικά ή ωτορινολαρυγγολογικά ιατρεία οι ασθενείς έρχονται σε πολύ στενή επαφή με τον γιατρό.

Κάτι τέτοιο θα ανέβαζε τόσο την ταλαιπωρία όσο και το κόστος για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται αίφνης γιατρό, εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Γεννάται ένα θέμα για τα επείγοντα περιστατικά σε οιαδήποτε ειδικότητα. Αν ο ασθενής έχει απόστημα και άλλο έκτακτο οδοντιατρικό περιστατικό μπορεί να γίνει δεκτός χωρίς τεστ στα εφημερεύοντα νοσοκομεία ή και στο ιδιωτικά οδοντιατρεία.

Επαφίεται όμως στην κρίση του οδοντιάτρου αν θα ζητήσει τεστ ή όχι σε αυτά τα επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι οδοντιατρικές πράξεις εξίσου αναγκαίες και επείγουσες, και θα χρειάζεται τεστ για πολλές από αυτές. «Υπάρχουν ηπατίτιδες και AIDS και δεν γίνονται τεστ για αυτά τα νοσήματα. Είναι τρελό να κάνεις τεστ για όλες αυτές τις νόσους στο οδοντιατρείο. Γιατί να κάνουν οι άνθρωποι ειδικά για τον κορονοϊό;», είπε σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ ο κ. Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Τί προβληματίζει τους οδοντίατρους

«Υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση με αυτή την αυθαίρετη απόφαση», είπε. «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι ως πολιτεία ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” με δικά μας έξοδα, σαν να διαχειρίζεσαι εστίαση. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς εξάλλου από την αρχή της πανδημίας. Δεν κλείνονται ποτέ, για παράδειγμα, δύο ραντεβού κολλητά το ένα με το άλλο. Δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, οι ανήλικοι προσέρχονται μόνον με ένα συνοδό και πολλά άλλα», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο, δεδομένου ότι λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ενδεχομένως να χαθεί πελατεία, ο ίδιος σημείωσε: «Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες, να πηγαίνει δηλαδή προληπτικά στον γιατρό μια-δυο φορές το χρόνο για check-up. Πάει στο γιατρό όταν έχει πρόβλημα. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολεύεται πλέον να έρχεται για μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών».

»Τα τεστ θα στοιχίζουν περισσότερο από την παροχή υπηρεσιών, καθώς υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να απαιτήσουν μέχρι και σαράντα ραντεβού οι δε περισσότερες θεραπείες απαιτούν γύρω στα 4-5 ραντεβού». Στην Κίνα πάντως έχουν διαπιστωθεί μόνον 0.47% επιμολύνσεις σε οδοντιάτρους και στις ΗΠΑ το ποσοστό οδοντιάτρων που κόλλησαν βρέθηκε ότι είναι 0,9%, δηλαδή κάτω από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx