Το Αιγαίο δεν απειλείται μόνο από την Τουρκία…
05/12/2025
Το Αιγαίο δεν απειλείται από τον Φιντάν, αλλά από την από την έλλειψη Ελληνικής κρατικής φροντίδας των νησιωτικών πληθυσμών, που από αρχαιοτάτους χρόνους το κατοικούν, όταν οι αθαλάσσωτοι ήταν ακόμη στην Ασιατική στέπα.
Εννέα βουλευτές του ΚΚΕ διατυπώνουν σε ερώτηση προς την κυβέρνηση την αντίθεση τους στη χωροταξία δύο θαλασσίων πάρκων (ΧΘΠ) που «θα οδηγήσει στην απαγόρευση της επαγγελματικής αλιείας» των συνορευόντων πληθυσμών τόσο των Αιγαιακών νήσων, όσο και των ηπειρωτικών ακτών της χώρας -ακόμη δεν έχει κατοχυρωθεί η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και κατ’ επέκτασιν η Ελληνική ΑΟΖ, όπως έχει πράξει η Τουρκία για τις δικές της ακτές, στη θάλασσα της Λυκίας και τον Εύξεινο Πόντο.
Η έκταση των ΘΧΠ δεν είναι μόνο τεράστια, αλλά και δύσκολη να προστατευθεί από την Ελληνική ακτοφυλακή, με αποτέλεσμα να αλιεύουν μέσα στα “πάρκα” οι Τουρκικές μηχανότρατες, που καταστρέφουν τον “γόνο” των αλιευμάτων στον βυθό. Δεν έφτανε ο περιορισμός, μέχρις τελείας εξαφανίσεως της παράκτιας αλιείας από την ΚΑΠ (…καταστρεπτικής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής “διαίρεσης”), ήρθε και η αναγνώριση, υπό του αλήστου μνήμης Κ. Σημίτη, “των Τουρκικών συμφερόντων” στο Αιγαίο και οι Τούρκοι ψαράδες αποχαλινώθηκαν, ψαρεύοντας και μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 μιλίων, κοντά στην Θάσο και τη Σαμοθράκη.
Η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων, παρά την πτώση του πετρελαίου διεθνώς, και η έλλειψη εργατικών χεριών, εξ αιτίας της “βαριάς βιομηχανίας του Τουρισμού” (Όλγα Κεφαλογιάννη) επί… 3μηνο ετησίως είναι άλλη μία αιτία μείωσης της Ελληνικής αλιευτικής παραγωγής, όταν της Τουρκίας και της Ιταλίας αυξάνει, με την εκμετάλλευση των Ελληνικών αλιευτικών πεδίων, ακόμη και στο Μυρτώο πέλαγος.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνον εθνικό, αλλά και συνάλληλο με την βιοποικιλότητα. Η εξάπλωση των ψαριών του είδους “Λαγός” στην Μεσόγειο εκτοπίζει τους ενδημικούς πληθυσμούς ψαριών, ώστε σύντομα δεν θα υπάρχει ο γαύρος ή και η μαρίδα προς μεγάλην στενοχώρια των καλοφαγάδων. Αλλά τότε θα εκλείψουν οι ντόπιοι ψαράδες και αυτή η Ελληνικότητα του Αιγαίου. Δεν έχει παρά να περιμένει ο Φιντάν.





