Το αντίο στη μικρή Έλλη, το χρέος της Πολιτείας

Το αντίο στη μικρή Έλλη, η απαίτηση από την πολιτεία

Με την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας πιτσιρίκα” της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή” , πέφτει η αυλαία της δραματικής ιστορίας της 15χρονης Έλλης που έζησε όλη της τη ζωή σε ιδρύματα, με τελευταίο το ΠΙΚΠΑ Βούλας. Η Έλλη απεβίωσε αιφνιδίως την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου και η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο 3ο Δημοτικό Κοιμητήριο Αθήνας. Η Μηδενική Ανοχή μάλιστα οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για την αποϊδρυματοποίηση συνανθρώπων μας σαν την Έλλη.

Η Έλλη ζούσε κάποτε στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, όπου τον Νοέμβριο του 2015 η Μηδενική Ανοχή την επισκέφθηκε. Βρισκόταν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο που ονομάζεται «soft room», ενώ “τις ελάχιστες ώρες που περνούσε έξω” όπως λένε οι άνθρωποι της Μηδενικής Ανοχής, “ζητούσε να βρίσκεται με μια συνομήλικη φίλη της από το διπλανό δωμάτιο που ‘ζούσε’ μέσα σε ένα κλουβί” . Εκείνη η συνομήλική της ήταν η Μαρία. Τα δύο 12χρονα κορίτσια πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στο ειδικό σχολείο των Λεχαινών, συνοδεία νοσηλεύτριας με λευκή ποδιά και μπλε γάντια και όταν επέστρεφαν έμπαιναν στο κλουβί και στο «soft room» αντίστοιχα.

Την ιδρυματική απάνθρωπη ρουτίνα τους έσπασε” η παρουσία της Μηδενικής Ανοχής που κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής της, η Μαρία και η Έλλη, με ευθύνη της Μηδενικής Ανοχής, “βγήκαν στον ήλιο, έκαναν κούνια, γέλασαν με την ψυχή τους και περάσαμε μαζί τους αξέχαστες στιγμές“.

Τότε η Μηδενική Ανοχή αξίωσε από το αρμόδιο υπουργείο τη μεταφορά των δύο ανήλικων ατόμων από τα Λεχαινά. Πράγματι, στις 7 Μαρτίου του 2016, η Έλλη και η Μαρία μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας. Εκεί, η Έλλη πέθανε, όπως πολλοί ανάπηροι που έζησαν όλη τους τη ζωή σε ίδρυμα. Η επίσπευση των διαδικασιών αποϊδρυματοποίησης στην Ελλάδα είναι ένα από τα βασικά αιτήματα τόσο πολιτών που ενδιαφέρονται όσο και της Μηδενικής Ανοχής.

Έτσι, μετά την κηδεία της Έλλης στο 3ο Δημοτικό Κοιμητήριο Αθήνας (Θηβών & Κοτυώρων, Πλησίον Αερογέφυρας, Νίκαια) στη μικρή εκκλησία στις 10:45 πμ θα γίνει ανοιχτή συζήτηση στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 243). Δεν θα είναι μια θεωρητική συζήτηση αλλά μια πραγματική διαμαρτυρία για την πολυπόθητη αποϊδρυματοποίηση στην “ευρωπαϊκή” Ελλάδα, με την ελπίδα ότι η Έλλη που έζησε μόνο 15 χρόνια, να είναι το τελευταίο ανάπηρο παιδί που χάνει τη ζωή του σε ίδρυμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι