Το δεύτερο κύμα Covid-19 είναι εδώ – Που ξαναχτυπάει ο κορωνοϊός
23/06/2020Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η εξάπλωση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ αναζωπύρωση εμφανίζεται στην νοτιοανατολική Ασία. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που η Ευρώπη δείχνει να έχει δαμάσει προσωρινά το “θηρίο” και ετοιμάζεται να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της.
Η πρώτη παραδοχή για την ύπαρξη νέου κύματος της επιδημίας έρχεται από τη Νότια Κορέα, οι υγειονομικές αρχές της οποίας ανακοίνωσαν σήμερα, ότι η χώρα βρίσκεται στη μέση αυτής της δεύτερης φάσης εξάπλωσης του ιού. Το αποκαλούμενο και επισήμως πλέον «δεύτερο κύμα» επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα Σεούλ. Οι αρχές, μάλιστα, αποδίδουν την εκδήλωσή του σε μια αργία τον Μάιο.
Σημειώνεται ότι τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχαν ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα, ότι το πρώτο κύμα δεν τελείωσε ποτέ πραγματικά. Σήμερα, ωστόσο, ο διευθυντής τους δήλωσε, ότι είναι πλέον σαφές πως το εορταστικό Σαββατοκύριακο στις αρχές Μαΐου ήταν αυτό που σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κύματος μολύνσεων.
Το μοιραίο Σαββατοκύριακο
Η Νότια Κορέα ανέφερε περισσότερα από 900 κρούσματα ημερησίως, στα Τέλη Φεβρουαρίου, κατά το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός Κίνας. Στη συνέχεια, ωστόσο, χάρη σε μια εντατική εκστρατεία ιχνηλάτησης και διαγνωστικών τεστ, η οποία επαινέθηκε παγκοσμίως ως το επιτυχημένο “νοτιοκορεατικό μοντέλο”, περιόρισε, στα τέλη Απριλίου, σε μονοψήφιους αριθμούς τα νέα κρούσματα. Αυτή η επιτυχία εκφράστηκε μάλιστα και εκλογικά με μια σαρωτική νίκη του κόμματος του προέδρου Μουν.
Στις αρχές Μαϊου πάντως, και ενώ η χώρα ήταν έτοιμη να ανακοινώσει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται ότι πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι που επισκέφτηκαν νυκτερινά κέντρα και μπαρ της Σεούλ κατά το εορταστικό Σαββατοκύριακο, μολύνθηκαν από τον ιό. Οι υγειονομικές αρχές τη χώρας ανέμεναν ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, σήμερα, ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι αυτή η πρόβλεψη ήταν λανθασμένη και τόνισαν ότι εφόσον υπάρχει συνωστισμός οι μολύνσεις θα συνεχίζονται.
Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα επιδημίας είναι όμως και η Κίνα, αυτή τη φορά με επίκεντρο το Πεκίνο, το οποίο ανακοίνωσε εννέα νέα κρούσματα της Κυριακή και 22 το Σάββατο. Η Κίνα για περίπου δύο μήνες κατέγραφε ελάχιστα περιστατικά, τα οποία μάλιστα χαρακτήριζε “εισαγόμενα”, καθώς επρόκειτο για πολίτες φορείς του ιού που επέστρεφαν από το εξωτερικό. Από τις 11 Ιουνίου, ωστόσο, η πόλη των είκοσι και πλέον εκατ. κατοίκων ανακοινώνει καθημερινά νέα κρούσματα.
Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα του ιού στην Κίνα, μετά το πρώτο στην Ουχάν, το οποίο επίσης συνδέεται με μια αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει το τελευταίο δεκαήμερο 236 νέα κρούσματα, όμως, όπως είναι γνωστό, η Κίνα δεν καταμετρά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Οι ειδικοί πάντως, αναμένουν απότομη πτώση εντός της εβδομάδας, καθώς περιμένουν τα αποτελέσματα της δραστικής επέμβασης με την επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων. Παραλλήλως, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι σε θέση να διεξάγουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ σε κατοίκους της κινεζικής πρωτεύουσας.
Ένα εκατομμύριο κρούσματα
Την ίδια ώρα, η Ινδία αναφέρει, το τελευταίο δεκαήμερο, περισσότερα από δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ το Σάββατο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση, ανακοινώνοντας 15.400 νέα κρούσματα. Το Ιράν, το οποίο υπήρξε μία από τις μεγάλες, εκτός Κίνας, εστίες της επιδημίας κατέγραψε, στις αρχές Μαΐου, τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων και θανάτων. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, παρουσιάζει μια νέα αύξηση, οι αρχές όμως αρνούνται την εκδήλωση δεύτερου κύματος και βεβαιώνουν ότι η χώρα δεν έχει περάσει ακόμη την κορύφωση του πρώτου.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή καταγράφηκαν τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα, παγκοσμίως. Αριθμός που αντιστοιχεί στις περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Νωρίτερα, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται, επισημαίνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν ένα εκατομμύριο κρούσματα, παγκοσμίως. Σημείωσε μάλιστα ότι στο ξεκίνημα της επιδημίας χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες για να καταγραφεί αυτός ο αριθμός κρουσμάτων. «Δεν γνωρίζουμε πού ούτε πότε θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία, όμως γνωρίζουμε ότι θα έχει φρικτές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τρόπο ζωής και την οικονομία» προειδοποίησε ο Τέντρος.
Λατινική Αμερική και ΕΕ
Πρόκειται σαφώς για αριθμούς ρεκόρ, με τις περισσότερες νέες μολύνσεις να καταγράφονται στην αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Βραζιλία και Μεξικό κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά και ακολουθούν η Χιλή και το Περού. Αύξηση των νέων κρουσμάτων σημειώνεται όμως και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής αυξήθηκε την Κυριακή στο 2,88 από 1,79 που ήταν το Σάββατο.
Οι σημαντικότερες εστίες είναι ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, όπου αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα, το Βερολίνο, αλλά και το Γκέτινγκεν. Στο τελευταίο μάλιστα σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες που θέλησαν να σπάσουν την καραντίνα, με την Μέρκελ να κάνει λόγο για απεχθείς ενέργειες και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να ζητά τη δίωξη των ταραξιών και την τιμωρία τους «με όλη την αυστηρότητα που προβλέπει ο νόμος».
Αύξηση των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε επίσης στη Γαλλία, στη Βουλγαρία και την Αυστρία, όπου μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δεν απέκλεισε ένα νέο κλείσιμο των συνόρων με κάποιες χώρες. Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της της 1η Ιουλίου, ακόμη και για τους πολίτες εκτός ΕΕ.