Το διάγγελμα Μητσοτάκη για το lockdown στην Αττική (video)

Ομαδικά πυρά στον Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση, slpress

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα του προς τους πολίτες ανακοινώνει αυτή την ώρα το καθολικό lockdown στην Αττική, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη. Ήδη πάντως τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα, θυμίζουν τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

«Η Ελλάδα αντιστέκεται σε αυτό το τρίτο κύμα κορονοϊού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώντας ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν γρήγορα «σαν τη φωτιά». Ξεκίνησε μάλιστα το μήνυμά του τονίζοντας ότι επέλεξε αυτό το μήνυμα για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα και να τα εξηγήσει.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

 «Συμπολίτες μου,Πριν από λίγο ενημερώθηκα για την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών μας. Θέλησα προσωπικά να σας ανακοινώσω την απόφαση για τα νέα μέτρα και να εξηγήσω τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτά.Συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας. Και η Ελλάδα, μαζί με ελάχιστες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του Κορωνοϊού. Το δηλώνουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία που φέρνουν τη χώρα στην 23η θέση σε απώλειες μεταξύ των 27. Αλλά το βεβαιώνουν και οι σύνθετοι δείκτες που παρακολουθεί η δική μας Επιστημονική Επιτροπή.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του Κορωνοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση. Επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Γιατί τελικά ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη.

Στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Και η τακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο «απαγορευτικό» του Ιανουαρίου.Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται. Όχι με τη μορφή των χιλιάδων αρρώστων και των θανάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά με δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο!

Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους.

Μέτρα ακορντεόν και ελπίδα το εμβόλιο

Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών μου επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία.

Γνωρίζω καλά, όμως, και την αγωνία της κοινωνίας. Νιώθω την πολύμηνη κούραση. Τον εκνευρισμό. Ιδιαίτερα στους μαθητές μας που αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο. Έχω και εγώ παιδί στο σχολείο και ξέρω. Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση των πολιτών: «Θα μας ξανακλείσετε;», με ρωτούν, κάθε τόσο. «Δεν είναι πολλοί αυτοί που μας «κλείνουν», αλλά μόνον ένας», απαντώ. Και αυτός είναι ο κορονοϊός, που πρέπει να νικήσουμε. Αντλώντας δύναμη από αυτά που πετύχαμε και πίστη από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες. Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας.

Συμπολίτες μου, Σας καλώ και πάλι να μείνουμε ενωμένοι και να απαντήσουμε με ωριμότητα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: Να προστατευτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Πολύ περισσότερο, που ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα. Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς. Ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα.

Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!

Τι οδήγησε στα νέα μέτρα

Νωρίτερα, η Επιτροπή των ειδικών η οποία συνεδρίασε μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου είχε εισηγηθεί το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και προσωπικής υγιεινής καθώς και η λειτουργία των ΚΤΕΟ. Ανοιχτά αναμένεται να παραμείνουν μόνον τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Η συνεδρίαση της επιτροπής ξεκίνησε στις 15:00 και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα δώσει το πράσινο φως για να επιβληθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Η έκτακτη σύγκλησή της έδειχνε άλλωστε ξεκάθαρα την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μέτρα. Μάλιστα η συνεδρίαση δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επιστήμονες χρειάστηκαν μόλις μία ώρα για να αποφασίσουν τη δραστική επέκταση των μέτρων.

Αυτά που ανησύχησαν τους ειδικούς και θορύβησαν την κυβέρνηση ήταν η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ και η συνεχόμενη, σημαντική πλέον, αύξηση των κρουσμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα.

Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη δήλωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας, δίνοντας το στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν και όσων αναμένεται να αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής. «Αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο συναγερμός για την Αττική

Ο συναγερμός στο Μαξίμου σήμανε μετά την έκθεση Τσιόδρα και τις προβλέψεις που δείχνουν τα νέα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν τις 2.000 μέχρι την Παρασκευή. Ακόμα πιο συσοίωνες είναι οι προβλέψεις μαθηματικών μοντέλων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες δείχνουν μια έκρηξη των νέων κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 2.500 την ημέρα.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς και την κυβέρνηση είναι η διασπορά αυτών των κρουσμάτων, καθώς, αν η πλειονότητά τους εξακολουθήσει να καταγράφεται στην Αττική, το lockdown είναι κάτι αναπόφευκτο. Ειδικά, όταν οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική μπορεί να φτάνουν σήμερα και τις εξήντα χιλιάδες.

Σύμφωνα  με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγο ο ΕΟΔΥ τα νέα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται στα 1.526  και οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα στους 277. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 166.067, από τα οποία το 51.9% είναι άνδρες. Από την  ιχνηλάτιση προέκυψε ότι 6061 κρούσματα (το 3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.913 (61.0%) σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σε ό,τι αφορά τους 277 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη, ένώ οι 200 (72.2%) από αυτούς είναι άνδρες. Επίσης, το 85,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από COVID-19, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους  6.017 σε όλη τη χώρα και 3.534 (58.7%) να είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων  ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι