Το επίδομα Σταϊκούρα που δεν τρώγεται!

Το επίδομα Σταϊκούρα που δεν τρώγεται!, Κώστας Λεϊμονής

Επιτρέψτε μου σε αυτό το κείμενο ένα πιο προσωπικό ύφος, επειδή βλέπω σε πολλά ειδησεογραφικά σάιτ τίτλους όπως «600 ευρώ στους δικηγόρους» και η παραπληροφόρηση σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πρωταθλητισμός. Θα ήθελα να σας εξηγήσω κάποια πράγματα με αγάπη και σεβασμό προς το επάγγελμα του νομικού που έχω επιλέξει. Αρχικά να σας προετοιμάσω λέγοντάς σας ότι όσοι αποφασίσετε να γίνετε επιστήμονες από τους κλάδους κυρίως της νομικής (δικηγόροι), της λογιστικής ή του πολυτεχνείου, χάσατε. Όχι το επίδομα των 800 ευρώ αλλά την ψυχή σας.

Γιατί η κυβέρνηση, αν και είχε διά στόματος πρωθυπουργού της υποσχεθεί το επίδομα σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποφάσισε για συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους να δοθεί επίδομα 600 ευρώ σε κουπόνια τηλεκατάρτισης! Πολύ καλά ακούσατε. Ούτε καν κουπόνια του σούπερ μάρκετ. Θα πληρωθούμε δηλαδή σε δόσεις τεχνολογίας. Θα πούμε στα παιδιά μας «πάρε δύο πλήκτρα για σήμερα και αύριο έχουμε να φάμε εξέλ».

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της κοινωνίας ταυτίζει τους επιστημονικούς κλάδους με τη λαμογιά. Όμως αυτό αποτελεί μεγάλη ισοπέδωση και λογικό σφάλμα. Οι περισσότεροι νέοι δικηγόροι στην ηλικία μου αναγκάζονται να συνεργάζονται με μεγάλα γραφεία και να δουλεύουν παράλληλα και τις δικές τους υποθέσεις ως το βράδυ, για να μπορούν να βγάλουν το μήνα ούτε 1000 ευρώ, ώστε με αυτά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι επιστημονικοί κλάδοι έχουν ταυτιστεί με το μαύρο χρήμα, τη φοροδιαφυγή και πολλά άλλα αρνητικά στοιχεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει από του πελάτες μου ότι «δεν έχετε πρόβλημα εσείς».

Δε γνωρίζουν όμως ότι τον μήνα καταβάλουμε τουλάχιστον 330 ευρώ πλέον για την ασφάλιση μας και το επικουρικό μας ταμείο και αυτό αν κάποιος επιλέξει την πιο χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία. Δε γνωρίζουν ότι κάθε τρίμηνο αποδίδουμε τον ΦΠΑ που εισπράττουμε. Δε γνωρίζουν ότι από τα 100 ευρώ που μας πληρώνουν οι εντολείς μας, λόγω εν γένει φορολογικών υποχρεώσεων, δεν προλαβαίνουμε καν να αγγίξουμε τα 70. Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει ταλαιπωρήσει, όσο κανένα άλλο, το δικηγορικό σώμα. Το αποτέλεσμα; Το έκτακτο επίδομα να δίδεται σε δικηγόρους που πληρώνονται με έμμισθη εντολή μόνο. Οι υπόλοιποι είμαστε όλοι δήθεν προβεβλημένοι μεγαλοδικηγόροι, οπότε δεν έχουμε ανάγκη…

Είμαι τυχερός

Είμαι τυχερός. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχω οικογένεια να θρέψω. Είμαι τυχερός, γιατί δεν έχω έξοδα για τα παιδιά που δεν έχω. Είμαι τυχερός, γιατί δε μένω σε κατοικία με ενοίκιο, αλλά στο σπίτι μου. Είμαι τυχερός, γιατί συστεγάζομαι και δεν έχω να πληρώνω επαγγελματικά μισθώματα κάθε μήνα.

Είμαι τυχερός, γιατί δουλεύω από το σπίτι μου, χωρίς να μπορώ να ξέρω πότε θα εξοφλήσω τις υποχρεώσεις μου. Δεν θέλω να φανταστώ πώς θα ζήσουν οι “άτυχοι” συνάδελφοι… Η κυβέρνηση, δε, αναφέρει ότι αναστέλλει (δεν διαγράφει) τις φορολογικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο τέλος της καραντίνας ένα τσουνάμι εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ προς πληρωμή. Και ύστερα έρχεται το κράτος και σε τιμωρεί, γιατί απλώς επέλεξες να γίνεις επιστήμονας.

Σου δίνει 600 ευρώ (σε επιταγή ή κουπόνια, μη φανταστείτε ότι θα κατατεθούν χρήματα σε λογαριασμούς) για να φας από κατάρτιση στην τεχνολογία, αφού πρώτα κάνεις τα σεμινάρια. Σου δίνει 600 ευρώ για να πληρώσεις το ενοίκιο του σπιτιού σου με αρχείο γουόρντ. Σου δίνει 600 ευρώ, για να πληρώσεις το ενοίκιο του γραφείο σου με πίνακα εξέλ. Και όλα αυτά η κυβέρνηση που σου υποσχέθηκε ότι θα αποζημιώσει όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά τι λέω; Αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά, μπορούμε να δουλέψουμε και να κάνουμε δίκες. Αφού τα υποθηκοφυλακεία είναι κλειστά, μπορούμε να κάνουμε ελέγχους. Αφού οι δικαστικοί επιμελητές κάνουν αποχή, μπορούμε να κάνουμε επιδόσεις.

Κύριοι υπουργοί, προτείνω αυτούς τους δύο μήνες να πληρωθείτε με κατάρτιση στην παιδεία. Ο καθένας πληρώνεται με το σεμινάριο κατάρτισης που του λείπει. Σας ευχαριστούμε που εκτιμάτε τους επιστημονικούς κλάδους της χώρας εμπαίζοντάς τους.
Δεν θα το ξεχάσουμε οι επιστήμονες για τους οποίους καμαρώνετε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι