Το lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη – Δραματικό διάγγελμα Μακρόν

Το lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη – Δραματικό διάγγελμα Μακρόν

Παραφράζοντας την γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ το φάντασμα του lockdown πλανάται πάνω από την Ευρώπη, καθώς η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε σημερινό δραματικό του διάγγελμα, ανακοίνωσε την επιβολή lockdown στην Γαλλία, την στιγμή που τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωνε πως «είμαστε εκτός της λογικής της καραντίνας».

Το lockdown ξεκινά την προσεχή Παρασκευή και θα έχει ισχύ μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Tότε οι γαλλικές αρχές θα επανεκτιμήσουν την υγειονομική κατάσταση. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στην αμφιλεγόμενη θεωρία της “ανοσίας της αγέλης”, σημειώνοντας πως όσο είναι πρόεδρος, η Γαλλία δεν «θα υιοθετήσει ποτέ αυτήν την στρατηγική, που θα οδηγήσει στον θάνατο πολλούς ηλικιωμένους συμπολίτες μας», όπως εμφατικά επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι την στρατηγική της “ανοσίας της αγέλης” έχει ακολουθήσει η Σουηδία και στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση Τζόνσον στην Μεγάλη Βρετάνια, η οποία ανέκρουσε πρύμναν όταν νόσησε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Μακρόν επεσήμανε πως για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα τουλάχιστον στα 5000 ημερησίως. Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ θα συνεχίζουν να λειτουργούν εργοστάσια και δημόσιες υπηρεσίες, αν και θα υπάρξει περαιτέρω γενίκευση της τηλεργασίας.

Όμως ταυτόχρονα μπαίνει λουκέτο σε όλα τα καταστήματα εστίασης, ενώ επιστρέφουν οι αυστηροί περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Οι Γάλλοι πολίτες, με την συμπλήρωση του σχετικού εγγράφου ή την αποστολή SMS, θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο για να αγοράσουν βασικά αγαθά, για ιατρική βοήθεια και για την προσωπική τους άσκηση. Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στην ατζέντα το lockdown

Προηγουμένως η γερμανική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα ομόσπονδα κρατίδια, επέβαλε μερικό lockdown, που προβλέπει το κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο για take away, ενώ πλέον απαγορεύεται η διανυκτέρευση ξένων τουριστών στα γερμανικά ξενοδοχεία και υπάρχει αυστηρή σύσταση στους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί και επιχειρήσεις λιανεμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για μία «δύσκολη μέρα», ενώ η επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων θα συνοδευτεί από ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, που σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών θα φτάσει να αναπληρώσει το 70% των εσόδων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Δραματική όμως είναι η αύξηση των κρουσμάτων και στην Ιταλία, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 25.000 μέσα σε ένα 24ωρο, με τα περισσότερα να καταγράφονται στην Λομβαρδία και στο Βένετο, όπως ακριβώς και τον περασμένο Μάρτιο. Δημοσίως η κυβέρνηση Κόντε ξορκίζει την επιβολή ενός νέου lockdown, λύση που παραμένει όμως στο συρτάρι της ιταλικής κυβέρνησης.

“Βράζει” η Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση, ένας μάλλον εύθραυστος συνασπισμός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του νεότευκτου Κόμματος των 5 Αστέρων, που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν ως “αντισυστημικό”, απεύχεται την επιβολή ενός νέου lockdown, λόγω και των κοινωνικών αντιδράσεων στα μέτρα περιορισμού, οι οποίες παίρνουν συχνά βίαιη μορφή.

Στην Νάπολη πραγματοποιήθηκαν βίαια επεισόδια, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση κυκλοφορίας που ψήφισε ο Περιφερειάρχης Βιντσέντο ντε Λούκα, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σχεδόν ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη βίαιη διαδήλωση των οπαδών της “εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς”, της νεοφασιστικής οργάνωσης Forza Nuova, η οποία επίσης κατέληξε σε βίαια επεισόδια.

Η Forza Nuova, που έχει ιστορικό βίαιης κινηματικής δράσης, χαρακτηρίζει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ως «υγειονομική δικτατορία» και καλεί τους Ιταλούς πολίτες σε «ανυπακοή». Την ίδια στιγμή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μοιάζει με “καζάνι που βράζει” στην γείτονα χώρα, καθώς το μειωμένο ωράριο στα καφέ και στα εστιατόρια προκαλεί τις αντιδράσεις των εμπορικών ενώσεων, που αντιδρούν με (ειρηνικές) διαμαρτυρίες.

Από την Γερμανία, την Ιταλία, μέχρι και την Ισπανία, η αντίδραση στα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία έχει κομβική θέση στην επιχειρηματολογία ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων διαμαρτυρίας, υποκαθιστώντας άλλα προσφιλή θέματα στην ατζέντα τους, όπως το μεταναστευτικό. Στην Γερμανία ξύπνησαν “σκοτεινές” ιστορικές μνήμες όταν η γερμανική αστυνομία απέτρεψε την απόπειρα εισβολής ακροδεξιών διαδηλωτών στο κοινοβούλιο τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ο άγριος προπηλακισμός του Γερμανού υπουργού Υγείας είχε προκαλέσει σοκ σε όλη την χώρα.

Αρνητικά ρεκόρ στην Ελλάδα

Όμως και στην Ελλάδα ο κορονοϊός ξεπερνάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, καθώς σήμερα “έσπασε” και το όριο των 1500 κρουσμάτων. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, όπως στην γενίκευση της χρήσης μάσκας και στις ονομαζόμενες “κίτρινες περιοχές”, ή στην επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00, ακόμα και από τις 21.00 το βράδυ.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας (που επέστρεψε στην καθημερινή ενημέρωση) “ξορκίζουν” την επιβολή ενός νέου lockdown, επισημαίνοντας πως αποτελεί την έσχατη επιλογή. Όμως ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή νέων τοπικών lockdown από αύριο στις Σέρρες και στα Ιωάννινα, ενδεχόμενο που εξετάζεται και για Θεσσαλονίκη, που θεωρείται πως είναι στο “κόκκινο”.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη πληρώνει την χαλαρότητα που επέδειξε τους καλοκαιρινούς μήνες, επαναπαυόμενη ίσως στην αντίληψη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, κάτι που ουδόλως πραγματοποιήθηκε. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ομολόγησε πως «αιφνιδιάστηκε» από την φονικότητα του δεύτερου κύματος του ιού, παραδεχόμενος «πως δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο έπρεπε», κάτι που δείχνει η σπουδή του στην επιβολή ενός νέου lockdown, λύση που τους προηγούμενους μήνες απέρριπτε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι