Το lockdown γυροφέρνει την Ευρώπη – Τι ανησυχεί τον ΠΟΥ
07/10/2020Με νέο lockdown φλερτάρουν αρκετές χώρες και ακόμα περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι είναι για τα καλά εδώ. Τα κρούσματα είναι πολλά, ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής διοίκησης. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λαμβάνονται αυξημένα μέτρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Μετά το σοκ του Μαρτίου και την ύφεση που προκάλεσε σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν ένα νέο lockdown. Ακόμα και όταν δέχονται σχετικές εισηγήσεις από τις εθνικές υγειονομικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντιθέτως στρέφονται στην επιλογή της τοπικής καραντίνας και στην αυστηροποίηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και ατομικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλές χώρες παρατηρείται μια μεταστροφή σε ότι αφορά τη χρήση της μάσκας και κάποιες από αυτές δεν το επαναφέρουν απλώς, αλλά κατά περίπτωση το επιβάλουν ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.
Οι φόβοι του ΠΟΥ
Την ίδια ώρα πάντως, παρατηρείται μία αυξανόμενη κόπωση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, γεγονός που έχει επισημάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του διεθνούς Οργανισμού, η οποία έγινε σε χώρες της Ευρώπης, σε κάποιες περιπτώσεις, η κόπωση των πολιτών από την πανδημία και τα μέτρα φτάνει και στο 60%.
Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η κόπωση προκαλεί απάθεια στους πληθυσμούς και ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να την αντιμετωπίσουν, επαναφέροντας τους πολίτες σε μια κατάσταση εγρήγορσης. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ περιλαμβάνει στην περιοχή της Ευρώπης 53 χώρες, ανάμεσά τους και τη Ρωσία. Σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, συνολικά 6,2 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 241.000 θάνατοι. Ποια είναι όμως η κατάσταση ανά χώρα;
Η Ιρλανδία βρέθηκε, πριν μόλις ένα εικοσιτετράωρο, αντιμέτωπη με την πρόκληση να επιβάλει lockdown. Η κυβέρνηση απέρριψε, ωστόσο, την σχετική σύσταση της Ομάδας διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και επέλεξε την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται σε όλες της περιφέρειες της χώρας. Η Ιρλανδία είχε επιβάλει, άλλωστε, σκληρό πακέτο περιοριστικών μέτρων στο πρώτο κύμα και άνοιξε με πολύ αργούς ρυθμούς την οικονομία της. μάλιστα από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου επανάφερε την απαγόρευση χρήσης των κλειστών χώρων των καταστημάτων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τζόνσον, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για την αρχική αντιμετώπιση της πανδημίας και έχοντας νοσηλευτεί και ο ίδιος σε εντατική, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα γενικό κλείσιμο, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία. Τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί από το περασμένο Σάββατο, αλλά ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι είναι τα αναμενόμενα. Σε τοπικό επίπεδο πάντως λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Έτσι μετά την επέκταση ενός σκληρού πακέτου περιορισμών σε ακόμα μεγαλύτερη περιοχή της Αγγλίας, η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ένα μίνι lockdown δύο εβδομάδων από την Παρασκευή, όπως ανέφερε η εφημερίδα Sun.
Κανένας δεν θέλει lockdown
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Γαλλία, όπου το Παρίσι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και από σήμερα κλείνουν για δύο εβδομάδες όλα τα μπαρ. Περιορισμοί στον χρόνο λειτουργίας επιβάλλονται και στα εστιατόρια, τα οποία θα λειτουργούν έως τις 22:00. Παραλλήλως εισάγεται το μέτρο της καταγραφής των στοιχείων επικοινωνίας των πελατών τους, το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά στη Αυστρία, προκαλώντας δυσφορία. Περιορισμοί επιβάλλονται και στα πανεπιστήμια, όπου η πληρότητα στα αμφιθέατρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50%, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους ανοιχτούς χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Έχοντας πληρώσει βαρύ τίμημα στο πρώτο κύμα, η Ιταλία βλέπει με ανησυχία την αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων και ετοιμάζεται να υιοθετήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους. Η ιταλική κυβέρνηση δεν εξετάζει για την ώρα νέους περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων, πέραν της μείωσης του ωραρίου που αναμένεται να ισχύσει από την Πέμπτη.
Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, αν και δεν παραβλέπει το γεγονός ότι πριν από δυο μήνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονταν 30 ασθενείς με κορονοϊό και σήμερα 323, υποστηρίζει ότι «η Ιταλία μαζί με τη Γερμανία είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα το δεύτερο κύμα του ιού». Στον νότο, ωστόσο τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και δεν αποκλείονται νέα μέτρα εντός της εβδομάδας.
Στην πόλη του Βερολίνου πάντως, τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα έχουν χαρακτηριστεί ήδη «επικίνδυνες περιοχές» και το κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα ή να ζητά δύο αρνητικά τεστ από όσους επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική από σήμερα Τρίτη και στην Μπούντεσταγκ, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στο Βερολίνο.
Μολύνσεις VIP
Στην Αυστρία, αν και ο Κουρτς, όπως και ο αντικαγκελάριος Κόγκλερ, βγήκαν “καθαροί” στα τεστ που υποβλήθηκαν μετά την μόλυνση στενού συνεργάτη του καγκελαρίου, το σπάσιμο του ρεκόρ των 9.123 ενεργών μολύνσεων, που είχε καταγραφεί στις 3 Απριλίου, χτύπησε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη για μία γενική υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Η Αυστρία, άλλωστε, η οποία είχε μια ιδιαίτερα επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, σνόμπαρε το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί ακόμα και από ένα μαντίλι.
Ο Κουρτς δεν ήταν όμως το μοναδικό VIP πιθανό κρούσμα στην Ευρώπη. Η πρόεδρος της Κομισιόν τέθηκε σε καραντίνα για μία εβδομάδα, μετά την επαφή της με άτομο που βρέθηκε θετικό στη συνέχεια. Ιογενές φαίνεται ότι ήταν όμως και το πέρασμα του Μακρόν από τη Λιθουανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μπήκε σε καραντίνα μίας εβδομάδας, αφού ήρθε σε επαφή με μέλη της γαλλικής αποστολής, τα οποία στη συνέχεια βρέθηκαν θετικά.
Θετικός βρέθηκε και ο νέος υπουργός Παιδείας της Πολωνίας, την ώρα που η χώρα καταγράφει ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων. Η κυβέρνηση προχωρά, από το Σάββατο, σε αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές υψηλού κινδύνου, κυρίως σε ό, τι αφορά τη χρήση μάσκας και τις συναθροίσεις. Αυστηρότερα μέτρα επιβάλει από την Παρασκευή και το Βέλγιο, το οποίο παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων.
Η χώρα που επέβαλε όμως τα σκληρότερα μέτρα (το είχε κάνει και στο πρώτο κύμα) είναι η Ισπανία, η οποία με το τοπικό lockdown στη Μαδρίτη, έχει επιβάλλει περιορισμούς σε περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ισπανία είναι εξάλλου η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 800.000 κρούσματα, μετά και την καταγραφή του Σαββατοκύριακου.