To #MeToo του Κουβέιτ – “Δεν θα μείνω σιωπηλή”

"Δεν θα μείνω σιωπηλή" – To #Metoo του Κουβέιτ, Γιώργος Λυκοκάπης

«Κάθε φορά που βγαίνω μία βόλτα παρενοχλούμε σεξουαλικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνδρες στο Κουβέιτ δεν νιώθουν καμία ντροπή. Δεν θα μείνω όμως πλέον σιωπηλή», ανέφερε στο οργισμένο μήνυμα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημοφιλής fashion blogger Ascia al-Faraj, μιλώντας για ένα θέμα ταμπού στον αραβικό κόσμο: την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών.

Ήδη τα αραβικά μέσα ενημέρωσης μιλούν «για το κίνημα #Metoo του αραβικού κόσμου». Αν και έχουν προηγηθεί καμπάνιες για την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, για πρώτη φορά το ζήτημα έρχεται στο προσκήνιο, όχι σε μία αραβική χώρα που έχει χαρακτηριστικά εκκοσμίκευσης, αλλά σε ένα συντηρητικό σουνιτικό εμιράτο.

Η κίνηση της fashion blogger, που έχει πάνω από δύο εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, να μιλήσει για την σεξουαλική παρενόχληση που διαρκώς η ίδια υφίσταται στο εμιράτο, μεταδίδοντας μάλιστα τα μηνύματα της στα αραβικά για να έχουν ευρύτερη απήχηση, αποτέλεσε το έναυσμα για μία διαδικτυακή καμπάνια στο Instagram κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, με την ονομασία “Lan asket” (“Δεν θα μείνω σιωπηλή”).

Από τότε που ξεκίνησε η σελίδα, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 8.000 ακόλουθους, με το βασίλειο να παρακολουθεί με εμφανή αμηχανία την σχετική εκστρατεία, καθώς το Κουβέιτ δεν διαθέτει νομοθεσία που να απαγορεύει την ενδοοικογενειακή βία και την σεξουαλική παρενόχληση, κάτι συνηθισμένο για ένα σουνιτικό εμιράτο. Στην συγκεκριμένη σελίδα οι γυναίκες μοιράζονται ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και δίνονται ψυχολογικές συμβουλές στις γυναίκες-θύματα των επιθέσεων.

«Πρέπει να μιλήσουμε»

Κεντρικό μήνυμα του “Lan asket” είναι πως «πρέπει να μιλήσουμε, να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε η μία την άλλη». Σύμφωνα με την διαχειρίστρια της σελίδας «μόλις άνοιξα τον λογαριασμό, δέχτηκα βροχή μηνυμάτων από γυναίκες και κορίτσια που έχουν βιώσει λεκτική, σωματική και σεξουαλική παρενόχληση».

Σε ένα χαρακτηριστικό μήνυμα, ένα 14χρονο κορίτσι αναφέρει ότι κατέληξε στο νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό, μετά από επίθεση που δέχτηκε από μία ομάδα νεαρών ανδρών, οι οποίοι την περικύκλωσαν και την θώπευαν, παρά την θέληση της. Σκοπός της συγκεκριμένης σελίδας και της Ascia είναι να αφυπνιστεί η ίδια η κυβέρνηση του Κουβέιτ, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει το παραμικρό σχόλιο, αλλά σίγουρα δεν της πέρασε απαρατήρητο πως την συγκεκριμένη καμπάνια υποστήριξε με μήνυμα της στο twitter και η αμερικανική πρεσβεία.

Παγίως βέβαια το εμιράτο του Κουβέιτ επιδιώκει να εμφανίζεται ως η “μεταρρυθμιστική” χώρα του Κόλπου. Από το 2005 έχει δώσει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, με τις Κουβεϊτιανές να αγκαλιάζουν κυριολεκτικά αυτήν την δημοκρατική μεταρρύθμιση, συρρέοντας από τότε σε όλες τις ομιλίες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι είναι «υποχρεωμένοι να τρέχουν πίσω τους για τις ψήφους τους», όπως αναφέρουν γλαφυρά τα αραβικά μέσα ενημέρωσης!

Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις του Κουβέιτ φαίνεται πως αποτέλεσαν την έμπνευση για τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον πρίγκηπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, να ξεκινήσει το δικό του σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν και πηγαίνουν ασυνόδευτες στον κινηματογράφο, κάτι που μερικά χρόνια πριν έμοιαζε απολύτως αδιανόητο για ένα βασίλειο που κυβερνάται με βάση τις πιο αυστηρές διδαχές του σουνιτικού Ισλάμ.

Μουδιασμένη η κουβεϊτιανή μοναρχία

Όμως η κουβεϊτιανή μοναρχία φαίνεται μουδιασμένη, καθώς βρίσκεται ενώπιον μίας διαδικτυακής εκστρατείας για τα δικαιώματα των γυναικών από τα social media, τα οποία παγίως προκαλούν “αλλεργία” στα αραβικά καθεστώτα, καθώς συχνά αδυνατούν να τα θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους. Πόσο μάλλον που πρόθεση της Ascia είναι να ξεκινήσει έναν αγώνα «για κάθε γυναίκα στο Κουβέιτ και όχι μόνο για τις γυναίκες που έχουν την ιθαγένεια του εμιράτου», αναφερόμενη ουσιαστικά, στις χιλιάδες μετανάστριες γυναίκες που εργάζονται στην αραβική χώρα.

Στο Κουβέιτ εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί χιλιάδες γυναίκες από την Αφρική και την Ασία, πολύ συχνά υφιστάμενες κάθε είδους κακοποίηση. Μάλιστα η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει στις γυναίκες να αλλάξουν θέση εργασίας, ακόμα και να φύγουν από την χώρα χωρίς την συναίνεση του εργοδότη τους, μία πρακτική που έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονο δουλεμπόριο.

Με δεδομένο ότι το 90% των νοικοκυριών απασχολεί τουλάχιστον μία αλλοδαπή καμαριέρα, μία διαδικτυακή αφύπνιση αυτών των γυναικών, που μέχρι πρότινος ήταν “αόρατες” στην κοινωνική ζωή του εμιράτου, αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι μόνο το βασίλειο του του Κουβέιτ, αλλά για όλα τα μοναρχικά καθεστώτα του Κόλπου, όπου επίσης εκατομμύρια μετανάστριες εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.

Η Ascia, έχοντας τον αόρατο “στρατό” των ακολούθων της στο Instagram, δηλώνει αποφασισμένη στο να συμβάλει «να αλλάξουν οι νόμοι αυτής της χώρας», γεγονός που αν τελικώς πραγματοποιηθεί θα σημάνει έναν κοινωνικό “σεισμό” στον αραβικό κόσμο, ο οποίος είναι παραδοσιακά “αλλεργικός” σε ότι έχει κάνει με ζήτημα σεξουαλικής παρενόχλησης και γενικότερα στην χειραφέτηση των γυναικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι