ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον βασιλιά Πελέ…

Το ποδόσφαιρο αποχαιρετά τον "βασιλιά" Πελέ...

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Πελέ, του Βραζιλιάνου μάγου της μπάλας που έφυγε σε ηλικία 82 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονταν με αναπνευστική λοίμωξη η οποία προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά και τα νεφρά. Από πέρυσι, έπασχε από καρκίνο του παχέως εντέρου και λόγω των άλλων επιπλοκών η γενική κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Οι κόρες του Πελέ, Φλάβια και Κέλι Κριστίνα Νασιμέντο βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό του πατέρα τους, ενώ το Σάββατο, παραμονές των Χριστουγέννων πήγε στο νοσοκομείο “Άλμπερτ Αϊνστάιν” και ο γιός του Εντίνιο, για να περάσει τα Χριστούγεννα με τον πατέρα του. Την Παρασκευή, ο Εντίνιο είχε απολογηθεί επειδή δεν ήταν σε θέση να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, δηλώνοντας στην Estadao: «Θα ήθελα να είμαι εκεί, αλλά σήμερα έχω δεσμεύσεις εδώ. Δεν είμαι γιατρός, δεν θα μπορούσα να βοηθήσω πολύ».

Ο Εντίνιο που είναι τεχνικός του ποδοσφαιρικού συλλόγου Λοντρίνα της Παράνα βρέθηκε και αυτός στο πλευρό του Πελέ, ο οποίος νοσηλεύεται από τα τέλη Νοεμβρίου. Ο Εντίνιο δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram, στην οποία φαίνεται να πιάνει το χέρι του Πελέ και την οποία τη συνοδεύει με την εξής ανάρτηση: «Μπαμπά, η δύναμή μου είναι μαζί σου». Έξω από το νοσοκομείο ήταν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες οι δημοσιογράφοι που περίμεναν τα νέα για τον ποδοσφαιριστή-θρύλο που έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές (1958, 1962, 1970).

H μάχη με τον καρκίνο

Ο 82χρονος Πελέ έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου από τον Σεπτέμβριο του 2021. Την περασμένη Τετάρτη

(21/12), οι θεράποντες ιατροί τον ενημέρωσαν για «εξέλιξη του καρκίνου και για νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια». Ο Πελέ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στα τέλη Νοεμβρίου μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού που προκλήθηκε από μόλυνση Covid-19.

Παράλληλα οι γιατροί έκαναν επανεκτίμηση της θεραπείας για τον καρκίνο. Η χημειοθεραπεία του, είχε κριθεί από τους γιατρούς ότι ήταν αναποτελεσματική και ο καρκίνος επιδεινώθηκε και από τις παραμονές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις αναρτήσεις των παιδιών του φαίνεται ότι δεν έχει επικοινωνία.

 

Στην τελευταία του ανάρτηση στο Twitter, στις 5 Δεκεμβρίου, έγραψε ότι θα παρακολουθήσει την ομάδα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ από την τηλεόραση. Ευχήθηκε στους ποδοσφαιριστές καλή τύχη στην προσπάθειά τους. Δημοσίευσε και μία φωτογραφία του από το 1958 όταν είχε πάρει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελο, κάτι που όπως ανέφερε είχε υποσχεθεί στον πατέρα του.

To video είναι από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου το 1958, το οποίο πήρε ο Πελέ σε ηλικία 17 ετών.

Μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα το 1977, ο Πελέ επικεντρώθηκε σε σκοπούς στους οποίους πίστευε, από την παγκόσμια ειρήνη έως τα διεθνή δικαιώματα των παιδιών και την ανακούφιση της φτώχειας. Το 1994 ο Πελέ διορίστηκε Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO, ένας τίτλος που αποδίδεται σε προσωπικότητες που έχουν διεθνή επιρροή για να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια προωθώντας τη διεθνή συνεργασία.

Για το ανθρωπιστικό του έργο σε όλο τον κόσμο, η UNESCO απένειμε στον Πελέ το βραβείο “Παιδιά σε ανάγκη” το 2012. Την ίδια χρονιά, του απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της ζωής του. Ίδρυσε Ίδρυμα το οποίο συγκεντρώνει δωρεές για την βοήθεια παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε αυτό είχε αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τον Νοέμβριο του 2020, “έφυγε” ο άλλος θρύλος του ποδοσφαίρου ο Ντιέγκο Μαραντόνα, που δεν πρόλαβε να δει τον θρίαμβο της Εθνικής του Ομάδας στο φετινό Μουντιάλ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι